Egnatia Press
Πολιτική

Α.Τσίπρας από το Ζάππειο: Επίδομα έκτακτης ανάγκης και δωρεά διακοπές για 3 εκατ. Έλληνες – Οι προτάσεις για την στήριξη της οικονομίας

Α.Τσίπρας από το Ζάππειο: Επίδομα έκτακτης ανάγκης και δωρεά διακοπές για 3 εκατ. Έλληνες – Οι προτάσεις για την στήριξη της οικονομίας

Ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ, Αλέξης Τσίπρας, παρουσιάζει από το Ζάππειο το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι ΙΙ».

Κατά τη διάρκεια της παρουσίασης αναφέρθηκε στη δημιουργία ενός έκτακτου εισοδήματος, ώστε να αποφευχθεί ο κίνδυνος, μεγάλο μέρος του πληθυσμού να βυθιστεί σε ακραία φτώχεια.

«Αντίστοιχες πολιτικές αρχίζουν να εφαρμόζονται και σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου», είπε ο κ.Τσίπρας επισημαίνοντας ότι έτσι

«όλες οι κυβερνήσεις προσπαθούν  να αποφύγουν η εμβάθυνση της ύφεσης να μετατρέψει την οικονομική κρίση σε κρίση χρέους, γεγονός που θα προσέδιδε στην πρώτη περισσότερο μόνιμα χαρακτηριστικά.»

«Δεν μπορούμε να δεχτούμε να γίνουν οι Έλληνες οι αιώνιοι Σίσσυφοι. Που θα βλέπουν τα χρόνια να περνούν, ζαλισμένοι ανάμεσα σε τόνους προπαγάνδας, ψεμάτων και παραδοξολογίας» δήλωσε, μεταξύ άλλων, ασκώντας κριτική στην κυβέρνηση.

Στο πλαίσιο αυτό, ζήτησε από το κράτος να ρίξει χρήμα στην αγορά, καθώς η ιδιωτική οικονομία στη «βαριά χτυπημένη» και «εξαιρετικά διστακτική».

«Η κυβέρνηση της ΝΔ ασχολείται μονάχα με το πώς θα αξιοποιήσει την κρίση για να επιταχύνει όσα αντιδραστικά είχε σχεδιάσει για την οικονομία, την εργασία και το κοινωνικό κράτος, ήδη πριν την πανδημία».

Περιγράφοντας την πραγματική οικονομία, έκανε λόγο για επιχειρήσεις που δεν μπορούν, κυβέρνηση που δεν θέλει και εργαζόμενους που δεν αντέχουν, ενώ εκτίμησε ότι η ύφεση το 2020 θα είναι πολύ μεγάλη, με ευθύνη της κυβέρνησης.

Το πρόγραμμα «Μένουμε Όρθιοι»

Η διάρκεια του προτεινόμενου προγράμματος είναι οι επόμενες τέσσερις μήνες, οι οποίοι συμπίπτουν με την τουριστική περιόδο.

Περιλαμβάνει ένα πακέτο δημοσιονομικές επέκτασης 13,4 δισεκατομμυρίων ευρώ, στοχευμένο σε δράσεις με πολλαπλασιαστική επίδραση στην πραγματική οικονομία και σε κάθε νοικοκυριό.

Σύμφωνα με τον κ. Τσίπρα, βασικός άξονας του προγράμματος είναι η στήριξη της εργασίας, και όχι στήριξη της αναστολης της.

Τρεις κατηγορίες επιχειρήσεων

  • Αυτές τις λίγες που αναγκαστικά παραμένουν σε αναστολή λειτουργίας, και προτείνουμε τη πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού και μισθολογικού τους κόστους από το κράτος.
  • Αυτές που επανεκκινούν αλλά με βαρύτατα πλήγματα στο τζίρο τους, όπως οι επιχειρήσεις στην εστίαση, στον τουρισμό και στις μεταφορές, όπου προτείνουμε τη πλήρη κάλυψη του ασφαλιστικού κόστους και του 40% του μισθολογικού κόστους από το κράτος.
  • Και όλες τις υπόλοιπες που επανεκκινούν μετά την αναστολή, για τις οποίες προτείνουμε τη κάλυψη για τους επόμενους τέσσερις μήνες του 40% του ασφαλιστικού και μισθολογικού τους κόστους από το κράτος.

«Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης»

«Προϋπόθεση για τη παραπάνω στήριξη, η διατήρηση των θέσεων εργασίας» έσπευσε να επισημάνει ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ,  ο οποίος προσέδωσε ιδιαίτερη σημασία και στη στήριξη του εισοδήματος.

Στο πλαίσιο αυτό ανακοίνωσε το «Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης», το οποίο έχει ήδη θεσπιστεί σε άλλες χώρες του ευρωπαϊκού Νότου.

Το «Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης» θα καλύπτει με 400 ευρώ μηνιαίως κάθε πρώτο ενήλικο μέλος νοικοκυριού, 200 ευρώ κάθε πρόσθετο ενήλικο μέλος και με 100 ευρώ το κάθε παιδί.

Μέτρα στήριξης των επιχειρήσεων

Όσον αφορά την ανάγκη στήριξης της ρευστότητας των μικρομεσαίων επιχειρήσεων, ο κ. Τσίπρας πρότεινε ένα πακέτο μέτρων για την απευθείας ενίσχυση από το κράτος

Ένα πρόγραμμα  μη επιστρεπτέας ενίσχυσης για κεφάλαιο κίνησης που θα ενισχύει άμεσα με 2.000 ευρώ κάθε επιχειρηματία ή αυτοαπασχολούμενο και επιπλέον 2.000 για κάθε εργαζόμενο που απασχολεί.

Παράλληλα, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ προέκρινε ειδικά εγγυοδοτικά εργαλεία μέσω της Αναπτυξιακής Τράπεζας – ένα ισχυρό πακέτο εγγυήσεων από το κράτος, ώστε να

«διασφαλίζονται ευνοϊκοί όροι δανεισμού για τις επιχειρήσεις, που σήμερα δε μπορούν να περάσουν ούτε από τον προθάλαμο των τραπεζών».

Δεν παρέλειψε δε να προτείνει τη μείωση της προκαταβολής φόρου στο 50%.

Στόχος 3 εκατ. «εσωτερικούς» τουρίστες

Όπως ήταν φυσικό, ειδική μνεία έκανε και στον κλάδο του τουρισμού, προτείνοντας ένα «γενναίο πρόγραμμα εσωτερικού τουρισμού», με στόχο 3 εκατομμύρια πολίτες να μετακινηθούν δωρεάν και να έχουν πενθήμερη διαμονή σε τουριστικά καταλύματα, με το κόστος να «καλύπτεται» από το κράτος.

Προέκρινε, μάλιστα, την κατάργηση του φόρου διαμονής και τη μείωση του ΦΠΑ στην εστίαση στον συντελεστή του 6%.

Μέτρα για αγρότες

Όσον αφορά τον πρωτογενή τομέα – αγρότες, κτηνοτρόφους, αλιείς – ο κ. Τσίπρας κάλεσε την κυβέρνηση να προχωρήσει στην πλήρη κάλυψη των άμεσων αναγκών – από τη μη επιστρεπτέα ενίσχυση και την αναπλήρωση του μισθολογικού κόστους έως και το «Εισόδημα Έκτακτης Ανάγκης».

Στο ίδιο πλαίσιο, πρότεινε οικονομική στήριξη 80 εκατ. ευρώ στους κτηνοτρόφους και 120 εκατ. στους ελαιοκαλλιεργητές, ενώ ζήτησε την άμεση ενεργοποίηση του μέτρου των μικροχρηματοδοτήσεων, προκειμένου να δοθεί ανάσα ρευστότητας.

Ρεαλιστικό και κοστολογημένο το πρόγραμμα

Καταλήγοντας, ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ επανέλαβε ότι το παραπάνω πρόγραμμα δεν αποτελεί μια πρόταση αντιπολιτευτικής κριτικής.

«Αλλά ένα  ρεαλιστικό, κοστολογημένο, άμεσα υλοποιήσιμο και απολύτως αναγκαίο σχέδιο, στη βάση των υπαρκτών δυνατοτήτων της ελληνικής οικονομίας».

«Ένα σχέδιο που πρέπει να υλοποιηθεί σήμερα για να διασφαλίσουμε το αύριο».

Πηγή: Α.Τσίπρας από το Ζάππειο: Επίδομα έκτακτης ανάγκης και δωρεά διακοπές για 3 εκατ. Έλληνες – Οι προτάσεις για την στήριξη της οικονομίας

Σχετικά Άρθρα

“Πρέσινγκ” στελεχών του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ στον Παραολυμπιονίκη Ανδρέα Κατσαρό για τις βουλευτικές!

nikos521964

Σε προληπτική καραντίνα ο Δένδιας – Ήρθε σε επαφή με επιβεβαιωμένο κρούσμα κορονοϊού

Egnatiapress

Σε δυο πόλεις θα μιλήσει ο Κυριάκος Βελόπουλος, το Σαββατοκύριακο

nikos521964

ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ: “Ο Τσίπρας επανήλθε με παροχές και ξέχασε ότι ήταν Πρωθυπουργός”!

nikos521964

Βουλή: Άρση βουλευτικής ασυλίας του Νίκου Παππά με 175 ψήφους, για το «perouka gate»

Egnatiapress

Καβάλα: ΥΦΥΠΕΞ Ελλάδας-Τουρκίας συζήτησαν σε εποικοδομητικό κλίμα

Egnatiapress