Egnatia Press
Κόσμος

Ερνογάν: Δίνει 46 εκατ. λίρες σε πάρκο για την Μάχη του Μαντζικέρτ κατά των Ελλήνων Βυζαντινών

Ερνογάν: Δίνει 46 εκατ. λίρες σε πάρκο για την Μάχη του Μαντζικέρτ κατά των Ελλήνων Βυζαντινών

Από το 2017, η κυβέρνηση του Κόμματος Δικαιοσύνης και Ανάπτυξης (ΑΚΡ) δαπάνησε 46 εκατομμύρια λίρες σε υποδομές για ένα εθνικό πάρκο στη μνήμη της μάχης του Μαντζικέρτ που έλαβε χώρα το 1071.

Η μάχη αυτή άνοιξε τη δίοδο στους Σελτζούκους Τούρκους στην ελληνική Μικρά Ασία και ήταν το κλειδί για την τουρκική κυριαρχία στην Ανατολία τους επόμενους αιώνες. Ήταν καθοριστική για τους Τούρκους και βοήθησε στην εξάπλωση της τουρκικής επιρροής σε ολόκληρη την περιοχή.

Αξίζει όμως να θυμηθούμε ότι ο Αυτοκράτωρ Ρωμανός Διογένης ο Δ’ έχασε λόγω προδοσίας του Μιχαήλ Ψελλού αυλικού και σημαντικού πολιτικού παράγοντα. Η πολιτική μονομαχία για τον θρόνο έδωσε το δικαίωμα στους Τούρκους να εισβάλουν στη Μικρά Ασία, τίποτε άλλο.

Ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν επισκέφθηκε το πάρκο το 2017 και το τοπικό Ίδρυμα “Τοξότες”, στο οποίο ο γιος του Μπιλάλ κατέχει θέση στο διοικητικό συμβούλιο, και πραγματοποίησε εκδήλωση για τον εορτασμό της νίκης των Σελτζούκων.

Μεταξύ των εγκαταστάσεων που χτίστηκαν μετά από έναν διαγωνισμό που κόστισε 23 εκατομμύρια λίρες περιλαμβάνονται σημεία ελέγχου και είσοδοι, χώροι παρέλασης, χώροι συσκέψεων, διαμόρφωση τοπίου και ένα ελικόπτερο.

Επιπλέον, 13 εκατομμύρια λίρες δαπανήθηκαν το 2019 για το ίδιο το πάρκο. Ένας τρίτος διαγωνισμός που υλοποιήθηκε τον Φεβρουάριο του τρέχοντος έτους με κόστος κάτω των 10 εκατομμυρίων λιρών αφορούσε ένα τζαμί, ένα κτίριο, ένα σιντριβάνι, μια γέφυρα και ένα καφέ στο πάρκο.

Ο Ερντογάν τονίζει όπου σταθεί και βρεθεί τις νίκες των Σελτζούκων και των Οθωμανών κατά του ελληνισμού. Δεν αναφέρει ποτέ όμως τις μεγάλες και τρομερές ήττες που είχαν οι Τούρκοι όπως και να τους ανέφεραν, σε ξηρά και θάλασσα από το 1071 και μετά, διότι αυτό θα καταρράκωνε το ηθικό τους.

Το κλειδί στην φιλοσοφία των ανομοιογενών σημερινών Τούρκων, είναι το μότο ότι οι “Τούρκοι πάντα κερδίζουν”, τι θα γίνει όμως όταν θα χάσουν με πάταγο κάποια σπουδαία μάχη; Τότε μπορεί να διαλάθει το οικοδόμημα τους σαν τραπουλόχαρτα και αυτό οφείλουμε να το θυμόμαστε πάντα.

Η μάχη που καθόρισε την κατοχή της Μικράς Ασίας

Μία από τις πιο σημαντικές μάχες της χιλιόχρονης ιστορίας του Βυζαντίου είναι η περίφημη Μάχη στο Ματζικέρτ που έγινε στις 26 Αυγούστου 1071. Αντίπαλες δυνάμεις σ΄αυτή τη μάχη ήταν η Βυζαντινή Αυτοκρατορία της οποίας ηγείτο ο στρατιωτικός ηγεμόνας Ρωμανός και οι Σελτζούκοι Τούρκοι, με αρχηγό τον Αλπ Αρσλάν.

Την περίοδο που ο Ρωμανός Διογένης αγωνιζόταν να αντιμετωπίσει τον κίνδυνο των Σελτζούκων, μέσα στο Παλάτι είχε έναν σημαντικό και αδίστακτο εχθρό. Ήταν ένας άνθρωπος που ξεχώριζε πρώτα απ΄ όλα για το επιστημονικό και πνευματικό του έργο.

Πρόκειται για τον λόγιο Μιχαήλ Ψελλό, που μηχανορραφούσε ασταμάτητα σε βάρος του νέου αυτοκράτορα. Για μια ακόμη φορά, οι ίντριγκες έπαιξαν πολύ σημαντικό ρόλο, στην έκβαση της μάχης. Ο Ρωμανός, που δεν είχε σημαντική υποστήριξη από τους κατώτερους αξιωματικούς, ηττήθηκε.

Ο Ρωμανός ήλπιζε ότι μια στρατιωτική επιτυχία θα τον εδραίωνε στην εξουσία. Η ήττα στο Μαντζικέρτ ήταν σημαντική γιατί άλλαξε το στάτους κβο στη Μικρά Ασία. Οι Σελτζούκοι έπαψαν να είναι ευκαιριακοί επιδρομείς. Απέκτησαν κάποια φρούρια και εγκαταστάθηκαν μόνιμα στην περιοχή.

Πηγή: Ερνογάν: Δίνει 46 εκατ. λίρες σε πάρκο για την Μάχη του Μαντζικέρτ κατά των Ελλήνων Βυζαντινών

Σχετικά Άρθρα

Αξιωματούχος της υπηρεσίας τροφίμων του ΟΗΕ: Σχεδόν 25 εκατ. τόνοι σιτηρών αποκλεισμένοι από τις εξαγωγές στην Ουκρανία

Egnatiapress

Πάπας Φραγκίσκος: Ιεροσυλία ο πόλεμος στην Ουκρανία

Egnatiapress

Τουρκία: Προκλητική φιέστα Ερντογάν για την Άλωση της Πόλης – Διάβασαν το Κοράνι μέσα στην Αγιά Σοφιά

Egnatiapress

Φρικιαστικές αποκαλύψεις: Υπήρξαν 3.200 παιδεραστές στην καθολική Εκκλησία

Egnatiapress

Καναδάς: Δεν έχει τέλος η φρίκη – Εντοπίστηκαν άλλοι 182 ανώνυμοι τάφοι παιδιών

Egnatiapress

Απειλές Ερντογάν και στα ελληνικά: “Θα το μετανιώσετε όπως πριν έναν αιώνα”

Egnatiapress