Egnatia Press
Κόσμος

Κορονοϊός: Ανησυχία στην Ιταλία μετά τη νέα αύξηση νεκρών και κρουσμάτων

Κορονοϊός: Ανησυχία στην Ιταλία μετά τη νέα αύξηση νεκρών και κρουσμάτων

Η Ιταλία βαδίζει σε περίεργα μονοπάτια. Από τη μία, ανακάμπτει. Βλέπει το φως στην άκρη του τούνελ μετά από εφιαλτικούς μήνες. Οι αριθμοί, αν και ζαλίζουν, αποτυπώνουν την τραγική πραγματικότητα που βίωσε η χώρα. Δεν παραβλέπονται, όσο και αν προσπαθήσει κανείς: ο συνολικός αριθμός των επιβεβαιωμένων κρουσμάτων στην Ιταλία έφτασε τα 223.096. Στην πραγματικότητα είναι πολλαπλάσια. Τη ζωή τους έχασαν 31.368 άτομα.

Παρά την αισθητή αναχαίτιση του ιού, οι αριθμοί του τελευταίου 24ωρου επίσης αποδεικνύουν ότι ο κορωνοϊός μόνο μακρινή ανάμνηση δεν αποτελεί. Καταγράφηκαν 789 νέα κρούσματα. Το αμέσως προηγούμενο ήταν λιγότερο ενθαρρυντικό. Μόνο στην περιφέρεια της Λομβαρδίας σημειώθηκαν 112 θάνατοι και 522 νέα κρούσματα.

Η χώρα, όμως δεν δύναται να μείνει ούτε για ένα λεπτό ακόμα στο “ψυγείο”. Κάτι τέτοιο ενδέχεται να αποδειχθεί ακόμα πιο επώδυνο και από την ίδια την πανδημία. Η ατμομηχανή αρχίζει και κινείται: πράσινο φως δίνεται για την επαναλειτουργία των επιχειρήσεων λιανικής πώλησης σε όλη την χώρα από τις 18 Μαΐου.

Ο πρωθυπουργός Τζουζέπε Κόντε σχεδιάζει, επίσης, να επιτρέψει στους πολίτες την ελεύθερη κυκλοφορία εντός της χώρας από τις 3 Ιουνίου. Οι υπεύθυνοι των περιφερειών, όμως, θα έχουν το δικαίωμα να παρεμβαίνουν με νέα περιοριστικά μέτρα, σε περίπτωση αύξησης των κρουσμάτων. Σε εκτενές ρεπορτάζ της La Repubblica, η ιταλική κυβέρνηση βιάζεται να επιστρέψει σε μία στοιχειώδη κανονικότητα.

Δεν πρέπει να ξεχνά κανείς και το μεγάλο πλήγμα που αναμένεται να υποστεί η χώρα σε μία σημαντική πηγή εσόδων: τον τουρισμό. Οι απώλειες υπολογίζεται ότι μπορεί να φτάσουν μέχρι και τα 120 δισ. ευρώ μέχρι το τέλος της χρονιάς. Οι πιο δημοφιλείς τουριστικές παραθαλάσσιες περιοχές προσπαθούν να ανοίξουν όσο πιο γρήγορα γίνεται τις παραλίες τους. Σήμερα αναμένεται να ανακοινωθούν τα μέτρα ασφαλείας, με τα οποία θα μπορούν να ξαναλειτουργήσουν. Ενδεικτικό μέτρο που εισηγήθηκε αρμόδια επιτροπή είναι η κάθε ομπρέλα θαλάσσης να έχει γύρω της μια έκταση κενής παραλίας 20 τετραγωνικών μέτρων.

Τα απόνερα της πανδημίας έχουν προκαλέσει και ένα ακόμα πρόβλημα: Μπορεί ο φτωχός ιταλικός Νότος να επλήγη λιγότερο από όσο ο πλούσιος Βορράς, αλλά ο βιομηχανικός Βορράς αναμένεται να επανακάμψει, ενώ ο ήδη καταπονημένος Νότος θα δυσκολευτεί. Εκατοντάδες χιλιάδες άτομα βρίσκονται σε δεινή κατάσταση. Εξαιτίας της καραντίνας έχασαν πολυπόθητα και αναγκαία για την επιβίωσή τους μεροκάματα. Αυτό τροφοδότησε μία ατμόσφαιρα κοινωνικής δυσαρέσκειας.

Η κυβέρνηση Κόντε έχει ήδη ανακοινώσει ένα πρόγραμμα διάσωσης της οικονομίας, ύψους 55 δισ. ευρώ. Επιπλέον, τη στιγμή που η χώρα προσπαθεί να βρει τις νέες ισορροπίες της, έχει ένα ακόμα μέτωπο ανοιχτό: τη δηλητηριασμένη σχέση της με την Ευρωζώνη, για την ακρίβεια με τη Γερμανία και τους συμμάχους της. Εκεί αναμένεται να εξελιχθεί μία ενδιαφέρουσα παρτίδα πολιτικού πόκερ. Ο Κόντε θα διαπραγματευτεί σκληρά, έχοντας ως όπλο του και το γεγονός ότι η συντριπτική πλειονότητα των Ιταλών έχει χάσει την εμπιστοσύνη του στο ευρωπαϊκό οικοδόμημα.

Πηγή: Κορονοϊός: Ανησυχία στην Ιταλία μετά τη νέα αύξηση νεκρών και κρουσμάτων

Σχετικά Άρθρα

Βρετανία: Η πρώτη χώρα στον κόσμο που καταργεί όλες τις απαγορεύσεις

Egnatiapress

Dr. Sucharit Bhakdi: Tα εμβόλια κατά Covid-19 απέτυχαν γιατί αγνόησαν θεμελιώδεις αρχές της ανοσολογίας!

Egnatiapress

H παροχή ηλεκτρικής ενέργειας αποκαταστάθηκε στον σταθμό ηλεκτροπαραγωγής του Τσερνόμπιλ

Egnatiapress

Πόλεμος στην Ουκρανία: Εκτός του Συμβουλίου της Ευρώπης η Ρωσία

Egnatiapress

Πόλεμος Ουκρανία: Τις πρώτες απώλειες Τσετσένων στρατιωτικών ανακοίνωσε ο Καντίροφ

Egnatiapress

Εβρος: Στο φράχτη με 27 πρέσβεις χωρών της ΕΕ ο Θεοδωρικάκος

thodoris