Egnatia Press
Κόσμος

Μόσχα σε Ερντογάν για Λιβύη: »Έρχεται συντριβή της Άγκυρας!»

Μόσχα σε Ερντογάν για Λιβύη: »Έρχεται συντριβή της Άγκυρας!»

Το τουρκικό Υπουργείο Άμυνας εξέδωσε ανακοίνωση σχετικά με την κατάσταση στη Λιβύη, εξηγώντας την εισβολή της στη χώρα αυτή έχοντας την επιθυμία να «βοηθήσει για μια ανεξάρτητη, κυρίαρχη και ευημερούσα Λιβύη».

Επιπλέον, η Άγκυρα, κινούμενη αλαζονικά στα νερά της Μεσογείου εις βάρος των συμφερόντων άλλων χωρών, προσπαθεί να οικειοποιηθεί πράγματα που δεν τις ανήκουν.

Ωστόσο, η Τουρκία βρίσκεται στο πλευρό της παράνομης κυβέρνησης της Εθνικής Συμφωνίας (GNA), η οποία αποτελείται από εγκληματίες και μέλη τρομοκρατικών οργανώσεων όπως ο ISIS, η Μουσουλμανική Αδελφότητα, η Αλ Κάιντα και άλλες ριζοσπαστικές ισλαμιστικές ομάδες.

Ο λαός  της Λιβύης αντιτίθεται στους μαχητές του GNA που έφεραν τους Τούρκους κατακτητές στη χώρα και την μετέτρεψαν σε οχυρό τρομοκρατίας.

Ο λαός υποστηρίζει τη μόνη νόμιμη εξουσία, την Κυβέρνηση, καθώς και τις δυνάμεις του  Λιβυκού Εθνικού Στρατού του Χ.Χαφτάρ.

Ο Τούρκος υπουργός Άμυνας Χουλούσι Ακάρ δήλωσε ανοιχτά την στρατιωτική υποστήριξη στους τρομοκράτες του GNA, πράγμα που αποτελεί άμεση παραβίαση του διεθνούς δικαίου, ενώ έχουμε ασύδοτη μεταφορά όπλων στη Λιβύη.  

Οι εξελίξεις αυτές δεν αφήνουν αδιάφορη την Ρωσία, όπου με άρθρο-»βόμβα», Ρώσος διπλωμάτης »βλέπει» το τέλος του Ερντογάν στην Λιβύη!

Ο σύνδεσμός της κυβέρνησης του Χαφτάρ στη Ρωσική Ομοσπονδία Stanislav Kudryashov, εξήγησε στους δημοσιογράφους γιατί ο Πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν συνεχίζει να κλιμακώνει την κρίση της Λιβύης και τους στόχους που επιδιώκει.

«Η Άγκυρα αντιτάχθηκε σε ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο. Η τουρκική κυβέρνηση προσπαθεί να δημιουργήσει κάποια θρησκευτικά και εκπαιδευτικά ιδρύματα, για να δελεάσει καθηγητές από άλλες χώρες.

Μια τέτοια ενεργή θέση του Ερντογάν προκαλεί οργή όχι μόνο στο εξωτερικό, αλλά και στους τοπικούς Ιμάμηδες, καθώς όλοι καταλαβαίνουν απόλυτα πού είναι η πηγή της αλήθειας και το κέντρο της ισλαμικής θεολογίας.

Για παράδειγμα, στην παλαιότερη αιγυπτιακή Ισλαμική Ακαδημία al-Azhar, η  Σαουδική Αραβία έχει κεντρική θέση όπως και  η ιερή πόλη όλων των μουσουλμάνων, η Μέκκα», υπενθύμισε ο Kudryashov.

Ο Ρώσος διπλωμάτης πιστεύει ότι οι προσπάθειες της Τουρκίας να αναλάβει ρόλο ηγέτη του αραβικού κόσμου, συνδέεται και  με τα εσωτερικά προβλήματα στη χώρα. Για τον ίδιο λόγο, ο Ερντογάν ενδιαφέρεται για τις εξωτερικές συγκρούσεις

 «Δεν υπάρχουν σοβαρά πολιτιστικά και θρησκευτικά κέντρα στην Τουρκία, αλλά ο Ερντογάν προσπαθεί να τα δημιουργήσει συνθετικά και τεχνητά. Το ίδιο μπορεί να ειπωθεί για τις στρατιωτικές φιλοδοξίες της Άγκυρας», σημειώνει ο Ρώσος.

«Δεδομένου ότι η Τουρκία δεν ζει στις καλύτερες στιγμές από οικονομική άποψη, δημιουργούνται εξωτερικά σχέδια για την αποδέσμευση ψευδαισθήσεων περί Οθωμανικής κληρονομιάς και απογόνων της που φέρεται να ζουν στη Λιβύη.

Έτσι, η προσοχή της κοινωνίας αποσπάται από τα πραγματικά προβλήματα. Δημιουργεί επίσης την εικόνα ενός ανύπαρκτου εξωτερικού εχθρού, επιτρέποντας στην Άγκυρα να παρεμβαίνει στις εσωτερικές πολιτικές υποθέσεις τρίτων κρατών, όπου επιβάλλονται οι τουρκικές προτεραιότητες και οι ερμηνείες των εσωτερικών διαδικασιών».

Σύμφωνα με τον Kudryashov, οι μαχητές που υποστηρίζονται από την Τουρκία δεν είναι ούτε η νόμιμη αρχή του κράτους της Βόρειας Αφρικής, ούτε η κυβέρνηση που εκλέχθηκε  από τον λαό της Λιβύης.

«Είναι σαφές ότι η πλευρά που υποστηρίζει η Τουρκία στη σύγκρουση στη Λιβύη είναι παράνομη. Τα μέλη του GNA είναι τρομοκράτες. Αντίστοιχα, όλη η δύναμή τους υποστηρίχθηκε προηγουμένως από όπλα και ισλαμικές συμμορίες, με τη βοήθεια μελών από το Ισλαμικό Κράτος και την Αλ Κάιντα, οι οποίοι μεταμφιέστηκαν σε υπηρεσίες επιβολής του νόμου και  ονομάστηκαν « κυβέρνηση.»

Σήμερα, όλη η τριπολιτική δύναμη βασίζεται  στη στρατιωτική δύναμη της Τουρκίας. Αλλά πρέπει να καταλάβουμε ότι η Τουρκία δεν είναι η μόνη χώρα στον κόσμο που έχει drone και στρατό», υπενθύμισε ο Ρώσος διπλωμάτης.

Ο ίδιος έδωσε παραδείγματα σημαντικών εκπροσώπων του αραβικού κόσμου και τόνισε ότι, στο πλαίσιο αυτό η Τουρκία είναι μια μη ανταγωνιστική χώρα. Ωστόσο, όλα τα επιτυχημένα αραβικά κράτη επικρίνουν τη θέση του Ερντογάν στη Λιβύη και αντιτίθενται στο GNA.

«Σε αυτό το πλαίσιο, αξίζει να ληφθεί υπόψη ότι η Αίγυπτος έχει τον πιο ισχυρό στρατό στη Μέση Ανατολή. Από όλες τις αραβικές χώρες, οι Ένοπλες Δυνάμεις της  είναι οι πιο πολυάριθμες, εκπαιδευμένες και καλά εξοπλισμένες. Μην ξεχνάτε τη Σαουδική Αραβία, μια χώρα που ιστορικά υπήρξε ηγέτης του ισλαμικού κόσμου, στην επικράτειά της οποίας υπάρχει μια συγκεκριμένη ελίτ, που ενώνει όλες τις αραβικές χώρες γύρω της.

Τα ΗΑΕ αντιπροσωπεύουν τα πιο ανεπτυγμένα κέντρα σύγχρονης τεχνολογίας στην περιοχή.

Στην Ιορδανία, ζει ο πραγματικός απόγονος της δυναστείας του προφήτη Μωάμεθ και στο Μαρόκο, ο δεύτερος ενεργός απόγονος.

Όλες αυτές οι χώρες  είναι σημαντικές και έχουν μεγάλο βάρος στον ισλαμικό και τον αραβικό κόσμο. Όλες όμως υποστηρίζουν την πλευρά του Στρατηγού του Εθνικού Στρατού του Λιβύου Χαλίφα Χαφτάρ, της προσωρινής κυβέρνησης και της Βουλής των Αντιπροσώπων, όχι του GNA», σημείωσε ο ειδικός.

Ο Kudryashov πιστεύει ότι ο Ερντογάν δεν καταλαβαίνει πόσος κίνδυνος υπάρχει στην κρίση της Λιβύης και έρχεται σε αντίθεση με τη χώρα του αλλά και με ολόκληρο τον ισλαμικό κόσμο.

«Οι περισσότεροι Άραβες Μουσουλμάνοι υποστηρίζουν το Λιβυκό λαό, και τον Χαφτάρ. Η Τουρκία είναι μια μειονότητα, κανείς δεν είναι έτοιμος να τη δεχτεί. Είμαι βέβαιος ότι ο χρόνος θα βάλει τα πάντα στη θέση του και θα δούμε ότι αυτή η στρατιωτική περιπέτεια θα γίνει παγίδα για την Τουρκία.

Οι ίδιοι δεν γνωρίζουν ακόμη το μακρύ παιχνίδι στο οποίο μπλέχτηκαν. Φυσικά, όλα αυτά  θα τελειώσουν με την καταστροφή πολλών drone, και δεν θα επιτρέψουν στους Τούρκους να κερδίσουν μια στρατηγική νίκη στην εκστρατεία της Λιβύης».

Συμπερασματικά, ο εκπρόσωπος της Ανατολικής Κυβέρνησης της Λιβύης στη Ρωσική Ομοσπονδία είπε ότι ο τουρκικός λαός δεν θα συγχωρήσει τον Ερντογάν για τις πολλές απώλειες που θα δεχθεί στο κράτος της Βόρειας Αφρικής.

«Μακροπρόθεσμα, πρόκειται για μια σοβαρή στρατιωτική εκστρατεία που θα εξαντλήσει τους εσωτερικούς πόρους της χώρας. Θα ακολουθήσουν οικονομικές καταστροφές και το πιο σημαντικό, ανθρώπινες απώλειες.

Αυτό θα οδηγήσει τους ανθρώπους να απορρίψουν αυτήν την κυβέρνηση. Ο Τούρκος ηγέτης θα πρέπει να αντιμετωπίσει τα προβλήματα που δημιούργησε ο ίδιος», συνόψισε ο Kudryashov.

Πηγή: Μόσχα σε Ερντογάν για Λιβύη: »Έρχεται συντριβή της Άγκυρας!»

Σχετικά Άρθρα

Προειδοποιεί η Κομισιόν για εμβόλια: Χωρίς την έγκριση του ΕΜΑ η χορήγηση τρίτης δόσης ενέχει νομικούς κινδύνους

Egnatiapress

Στην Αθήνα ο Τζον Κέρι στις 28-29 Αυγούστου

Egnatiapress

Δανία, Αγγλία… μήπως η άρση των περιοριστικών μέτρων για την αντιμετώπιση της πανδημίας είναι υπερβολικά γρήγορη;

Egnatiapress

Τραγικό! Άντρας πήδηξε από κτίριο για να αυτοκτονήσει και σκότωσε μια κοπέλα

Egnatiapress

ΕΕ-Covid-19: Η Κομισιόν συνιστά την διακοπή των συνδέσεων με χώρες στην οποίες έχει εντοπισθεί η παραλλαγή B.1.1.529

Egnatiapress

ΝΑΤΟ: Τουλάχιστον 4 εβδομάδες θα χρειαστούν οι ρωσικές δυνάμεις για να πάρουν τον έλεγχο του Ντονμπάς

Egnatiapress