Egnatia Press
Υγεία

Νεφροκυτταρικό καρκίνωμα: Θεραπεία προσφέρει όφελος επιβίωσης στους ασθενείς

Νεφροκυτταρικό καρκίνωμα: Θεραπεία προσφέρει όφελος επιβίωσης στους ασθενείς

Το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα (RCC) αποτελεί τον πιο συχνό τύπο καρκίνου του νεφρού στους ενήλικες, καθώς ευθύνεται για περισσότερους από 140.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο

Η μελέτη CheckMate-9ER, μία πιλοτική μελέτη Φάσης 3 που αξιολόγησε τον συνδυασμό nivolumab με cabozantinib σε σύγκριση με το sunitinib στο μη προθεραπευμένο προχωρημένο ή μεταστατικό νεφροκυτταρικό καρκίνωμα (RCC), πέτυχε το πρωτεύον καταληκτικό σημείο της επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS) στην τελική ανάλυση, καθώς και τα δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία της συνολικής επιβίωσης (OS) σε μια προκαθορισμένη ενδιάμεση ανάλυση και του ποσοστού αντικειμενικής ανταπόκρισης (ORR).

Το προφίλ ασφάλειας του συνδυασμού nivolumab με cabozantinib που παρατηρήθηκε στη μελέτη αντικατοπτρίζει το γνωστό προφίλ ασφάλειας, τόσο της ανοσοθεραπείας όσο και του αναστολέα τυροσινικής κινάσης στη θεραπεία πρώτης γραμμής του νεφροκυτταρικού καρκινώματος.

Το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα (RCC) αποτελεί τον πιο συχνό τύπο καρκίνου του νεφρού στους ενήλικες, καθώς ευθύνεται για περισσότερους από 140.000 θανάτους παγκοσμίως κάθε χρόνο. Το νεφροκυτταρικό καρκίνωμα (RCC) είναι περίπου δύο φορές πιο συχνό στους άνδρες απ’ ό,τι στις γυναίκες, με τα υψηλότερα ποσοστά της νόσου να παρατηρούνται στη Βόρεια Αμερική και την Ευρώπη. Σε παγκόσμιο επίπεδο, το ποσοστό πενταετούς επιβίωσης για τα άτομα που έχουν διαγνωστεί με μεταστατικό, ή προχωρημένο, καρκίνο του νεφρού είναι 12,1%.

«Τα αποτελέσματα από την πιλοτική μελέτη CheckMate-9ER δείχνουν ξεκάθαρα ότι ο συνδυασμός cabozantinib με nivolumab προσφέρει κλινικά σημαντικό όφελος στις βασικές παραμέτρους αποτελεσματικότητας της επιβίωσης χωρίς εξέλιξη της νόσου και της συνολικής επιβίωσης για ασθενείς με μη προθεραπευμένο καρκίνο του νεφρού. Η προκαταρκτική αξιολόγηση των δεδομένων δείχνει ότι η δόση 40mg του συνδυασμού cabozantinib με nivolumab παρουσίασε ευνοϊκό προφίλ ασφάλειας. Εφόσον εγκριθεί, αυτή η συνδυαστική θεραπεία θα μπορούσε να καταστεί μια σημαντική νέα επιλογή πρώτης γραμμής για τους ασθενείς με μεταστατικό νεφροκυτταρικό καρκίνωμα. Ανυπομονούμε να παρουσιάσουμε τα λεπτομερή αποτελέσματα σε ένα προσεχές συνέδριο», σχολιάζει ο Δρ. Toni Choueiri, Διευθυντής του Κέντρου Lank για την Ουρογεννητική Ογκολογία στο Αντικαρκινικό Ινστιτούτο Dana Farber και Καθηγητής Ιατρικής στην έδρα Jerome και Nancy Kohlberg στην Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου Χάρβαρντ.

Η μελέτη CheckMate-9ER

Η μελέτη CheckMate-9ER είναι μία ανοικτή, τυχαιοποιημένη, πολυεθνική μελέτη Φάσης 3 που αξιολογεί ασθενείς με μη προθεραπευμένο προχωρημένο ή μεταστατικό νεφροκυτταρικό καρκίνωμα. Οι ασθενείς τυχαιοποιήθηκαν ένας προς ένα για να λάβουν είτε τον συνδυασμό nivolumab με cabozantinib, είτε sunitinib. Το πρωτεύον καταληκτικό σημείο είναι η επιβίωση χωρίς εξέλιξη της νόσου (PFS). Δευτερεύοντα καταληκτικά σημεία αποτελούν η συνολική επιβίωση (OS) και το ποσοστό αντικειμενικής ανταπόκρισης (ORR). Η κύρια ανάλυση αποτελεσματικότητας συγκρίνει τον διπλό συνδυασμό έναντι του sunitinib στο σύνολο των τυχαιοποιημένων ασθενών.

To nivolumab είναι ένας αναστολέας του ανοσολογικού σημείου ελέγχου προγραμματισμένου θανάτου-1 (PD-1) ο οποίος είναι μοναδικά σχεδιασμένος για να αξιοποιεί το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού, ώστε να συμβάλλει στην αποκατάσταση της αντικαρκινικής ανοσολογικής ανταπόκρισης. Αξιοποιώντας το ίδιο το ανοσοποιητικό σύστημα του οργανισμού για την καταπολέμηση του καρκίνου, το nivolumab έχει καταστεί μία σημαντική θεραπευτική επιλογή σε πολλαπλούς τύπους καρκίνου.

Το παγκόσμιο πρόγραμμα ανάπτυξης του nivolumab περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα κλινικών μελετών σε όλες τις φάσεις, συμπεριλαμβανομένης της Φάσης 3, σε διάφορους τύπους όγκων. Μέχρι σήμερα, έχουν ενταχθεί περισσότεροι από 35.000 ασθενείς στο πρόγραμμα κλινικής ανάπτυξης του nivolumab. Οι κλινικές μελέτες του nivolumab έχουν συμβάλει στην εμβάθυνση της γνώσης σχετικά με τον πιθανό ρόλο των βιολογικών δεικτών στη φροντίδα των ασθενών, ιδιαίτερα όσον αφορά τον τρόπο με τον οποίο οι ασθενείς μπορούν να ωφεληθούν από το nivolumab σε όλο το φάσμα έκφρασης του PD-L1.

Τον Ιούλιο του 2014, το nivolumab ήταν ο πρώτος αναστολέας του ανοσολογικού σημείου ελέγχου PD-1 που έλαβε κανονιστική έγκριση οπουδήποτε στον κόσμο. Σήμερα το nivolumab είναι εγκεκριμένο σε περισσότερες από 65 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών, της Ευρωπαϊκής Ένωσης, της Ιαπωνίας και της Κίνας. Τον Οκτώβριο του 2015, το συνδυαστικό σχήμα nivolumab με ipilimumab αποτέλεσε τον πρώτο συνδυασμό στην Ανοσο-Ογκολογία που έλαβε κανονιστική έγκριση για την αντιμετώπιση του μεταστατικού μελανώματος και αυτή τη στιγμή διαθέτει έγκριση σε περισσότερες από 50 χώρες, συμπεριλαμβανομένων των Ηνωμένων Πολιτειών και της Ευρωπαϊκής Ένωσης.

Στις ΗΠΑ, το cabozantinib σε δισκία έχει εγκριθεί για τη θεραπεία ασθενών με προχωρημένο νεφροκυτταρικό καρκίνωμα (RCC) και για τη θεραπεία ασθενών με ηπατοκυτταρικό καρκίνωμα (HCC) οι οποίοι έχουν λάβει προηγούμενη θεραπεία με sorafenib. Το cabozantinib σε δισκία έχει επίσης λάβει ρυθμιστική έγκριση στην Ευρωπαϊκή Ένωση, την Ιαπωνία και πρόσθετες χώρες και περιοχές παγκοσμίως.

Πηγή: Νεφροκυτταρικό καρκίνωμα: Θεραπεία προσφέρει όφελος επιβίωσης στους ασθενείς

Σχετικά Άρθρα

Κορονοϊός: Σε έξαρση το πέμπτο κύμα – Aύξηση κατά 39% στις νέες νοσηλείες

Egnatiapress

Κορωνοϊός: 7.014 νέα κρούσματα, 30 θάνατοι και 278 διασωληνωμένοι

Egnatiapress

Έρχεται ο υπερ – κορονοϊός! Ενδείξεις για συνδυασμό μεταλλάξεων που τον κάνουν πανίσχυρο

Egnatiapress

Τριγλυκερίδια: Όλες οι κινήσεις ματ για να τα ρίξετε χαμηλά με φυσικό τρόπο

Egnatiapress

Κοντοζαμάνης: Ιατρική γνωμάτευση για αλλαγή της 2ης δόσης εμβολίου AstraZeneca

Egnatiapress

Ταχύτερη μεταδοτικότητα παρουσιάζει η υπερπαραλλαγή της Όμικρον

Egnatiapress