Egnatia Press
Ελλάδα

Παίδων Αγία Σοφία: Κλείνει και πάλι το παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο

Παίδων Αγία Σοφία: Κλείνει και πάλι το παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο

ρόκειται για μία απράδεκτη όπως καταγγέλεται ενέργεια του «Αγία Σοφία» να κρατά κλειστό ή στην καλύτερη περίπτωση να καταδικάζει σε υπολειτουργία το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της Ελλάδος. Αυτό το Κέντρο, που λειτουργεί πάνω από τρεις δεκαετίες, παρέχοντας πολύτιμες υπηρεσίες σε όλα τα καρδιοπαθή παιδιά, προνομιούχα και μη, χάρη στην πείρα τού ιατρικού και νοσηλευτικού του προσωπικού, με αποτελέσματα εφάμιλλα διεθνών προδιαγραφών.

Η σχετική ανακοίνωση αναφέρει αναλυτικά:

ΚΛΕΙΝΟΥΝ ΚΑΙ ΠΑΛΙ ΤΟ ΜΟΝΑΔΙΚΟ ΔΗΜΟΣΙΟ ΠΑΙΔΟΚΑΡΔΙΟΧΕΙΡΟΥΡΓΙΚΟ ΚΕΝΤΡΟ ΤΟΥ ΝΟΣ. ΠΑΙΔΩΝ ΑΓΙΑ ΣΟΦΙΑ ΚΑΤΑΔΙΚΑΖΟΝΤΑΣ ΤΑ ΚΑΡΔΙΟΠΑΘΗ ΠΑΙΔΙΑ ΣΕ ΑΡΓΟ Η ΓΡΗΓΟΡΟ ΘΑΝΑΤΟ

Σαφής είναι από το 2011 μέχρι σήμερα η πρόθεση της Διοίκησης του Νοσοκομείου Παίδων

«Η Αγία Σοφία» να κρατά κλειστό ή στην καλύτερη περίπτωση να καταδικάζει σε υπολειτουργία το μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της Ελλάδος. Αυτό το Κέντρο, που λειτουργεί πάνω από τρεις δεκαετίες, παρέχοντας πολύτιμες υπηρεσίες σε όλα τα καρδιοπαθή παιδιά, προνομιούχα και μη, χάρη στην πείρα τού ιατρικού και νοσηλευτικού του προσωπικού, με αποτελέσματα εφάμιλλα διεθνών προδιαγραφών. Είναι δε το μόνο που εδράζεται και λειτουργεί μέσα σε Παιδιατρικό Νοσοκομείο, ικανό να ανταποκριθεί σε κάθε περίσταση.

Όλα αυτά τα χρόνια, ο Σύλλογός μας αναγκάστηκε να καταφύγει στο Υπουργείο, σε φορείς, στη δικαιοσύνη, στα ΜΜΕ με καταγγελίες, μηνύσεις και εξώδικα, προκειμένου να διεκδικήσει το αυτονόητο: το δικαίωμα των καρδιοπαθών παιδιών, ιδιαιτέρως όσων προέρχονται από οικονομικά αδύνατες οικογένειες, στην δημόσια υγεία, ένα δικαίωμα κατοχυρωμένο με διεθνείς συμβάσεις, που καταπατούνται ασύστολα!

Δεν θα αναφερθούμε αναλυτικά σε όσα τραγικά συνέβησαν την τελευταία δεκαετία και έπληξαν τα καρδιοπαθή παιδιά μέχρι θανάτου. Ενδεικτικά, μόνο, αναφέρουμε πως τον περασμένο Σεπτέμβριο κι ενώ στο μοναδικό δημόσιο Παιδοκαρδιοχειρουργικό Κέντρο της Ελλάδας είχαν δοθεί (στην καλύτερη περίπτωση!) μόνο 3-4 μέρες χειρουργείων το μήνα(!!!), υπήρξε απόφαση εκ του Νοσοκομείου να σταματήσουν παντελώς τα χειρουργεία καρδιάς, λόγω ανακαίνισης γειτονικών χώρων! Τελικώς, μετά από μεγάλο αγώνα μας, παραχωρήθηκε τμήμα άλλης εντατικής μονάδας, που φιλοξένησε τα καρδιοχειρουργημένα παιδιά και, έστω πλημμελώς, συνεχίστηκε η λειτουργία του Κέντρου.

Κι ενώ οι εργασίες ολοκληρώθηκαν και η Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα (ΚΕΜ) – ιδανικά ευρισκομένη ακριβώς δίπλα από τον χώρο των χειρουργείων – ανακαινίστηκε και θα μας δινόταν πίσω για να νοσηλεύει, επιτέλους, ξανά τα καρδιοπαθή παιδιά(που συχνά εξέρχονται ακόμα και με ανοιχτό στέρνο από το χειρουργείο), προέκυψε το θέμα του κορωνοϊού.

Απ΄ όλες τις εντατικές μονάδες που υπάρχουν στα Νοσοκομεία Παίδων επελέγη η μοναδική στην Ελλάδα ΚΕΜ ως ΜΕΘ-covid, για την διασωλήνωση περιστατικών που τυχόν θα υπάρξουν, ενώ άλλοι χώροι ορίστηκαν ως χώροι υποδοχής. Κατά τη διάρκεια των 2 τελευταίων μηνών, η ΚΕΜ φιλοξένησε μόνο 5 «ύποπτα» περιστατικά, που όχι μόνο δεν χρειάστηκαν διασωλήνωση, αλλά τελικά ήταν αρνητικά (δηλαδή λειτούργησε απλά ως χώρος υποδοχής!). Εξ αιτίας δε αυτού του γεγονότος, το Νοσοκομείο εξαιρέθηκε από τα Νοσοκομεία αναφοράς! Κι ενώ με νέα εγκύκλιο του υπουργείου, εδώ και δύο εβδομάδες, δόθηκε οδηγία να ξεκινήσουν πάλι τα τακτικά χειρουργεία, η Διοίκηση του Παίδων «Η Αγία Σοφία», με πρόσχημα τον κορωνοϊό, συνεχίζει να «επιτάσσει» την ΚΕΜ, χωρίς καν να έχει το δικαίωμα (αφού λόγω μηδενικών κρουσμάτων δεν υπάρχει λόγος για ΜΕΘ-covid), παρακωλύοντας, για μία ακόμα φορά, την πραγματοποίηση καθετηριασμών και χειρουργείων καρδιάς!

Τα χειρουργεία καρδιάς δεν μπορούν άλλο να περιμένουν! Τα παιδιά μας κινδυνεύουν! Με ποιο δικαίωμα η Διοίκηση συνεχίζει να θέτει σε κίνδυνο τις ζωές των παιδιών μας; Αφήστε, επιτέλους, αυτό το μοναδικό Κέντρο να επιτελέσει το έργο του! Δώστε μας πίσω την Καρδιοχειρουργική Εντατική Μονάδα και διαθέστε τις απαραίτητες μέρες χειρουργείων, πριν θρηνήσουμε κι άλλους θανάτους! Ζητάμε άμεσα την παρέμβαση της δικαιοσύνης!

η Πρόεδρος
Χρυσάνθη Μιχαλοπούλου-Κοκολάκη
η Γραμματέας
Παναγιώτα Δούναβη

Πηγή: Παίδων Αγία Σοφία: Κλείνει και πάλι το παιδοκαρδιοχειρουργικό κέντρο

Σχετικά Άρθρα

Καιρός: Σφοδρή κακοκαιρία από το Σάββατο – Που αναμένονται καταιγίδες

Egnatiapress

Πανελλαδικές 2022: Στις 28 Ιουνίου ανακοινώνονται οι βαθμολογίες

Egnatiapress

Απεργία για τα Τέμπη: Συμμετέχει και ο Δικηγορικός Σύλλογος Αθηνών

theodora

Μάνδρα: Ο 14χρονος έμαθε τον θάνατο του αδερφού του όταν του απαγγέλθηκαν κατηγορίες

Egnatiapress

Ανδρουλάκης: “Υπερκέρδη 500 εκ. ευρώ, για τους παρόχους ρεύματος! Χωρίς φρένο…”

nikos521964

Μητέρα 35χρονου που αγνοείται: «Κινδυνεύει από τον ίδιο του τον εαυτό»

Egnatiapress