Egnatia Press
Taste It

Παραδοσιακό ραβανί Νάξου

Παραδοσιακό ραβανί Νάξου

Μία παραδοσιακή συνταγή για αφράτο, σιροπιαστό ραβανί της γιαγιάς από την Βύβλο της Νάξου. Το κατακίτρινο χρώμα του παραδοσιακού ναξιώτικου γλυκού οφείλεται στα ντόπια φρέσκα αυγά ενώ η μοναδική γεύση και η αφράτη του υφή κλέβουν την παράσταση. Φτιάξτε το όλοι!

Υλικά Συνταγής
1 φλ. ζάχαρη
6 αυγά
1 βανίλια
1 κ.γλ. μπέικιν πάουντερ
1 φλ. αλεύρι γ.ο.χ
1 φλ. σιμιγδάλι ψιλό
1/2 φλ. γαλά
ξύσμα λεμονιού
καρύδα τριμμένη για το τελείωμα

Για το σιρόπι
2½ φλ. νερό
2 φλ. ζάχαρη
λίγο χυμό από λεμόνι
2 κ.σ βούτυρο Νάξου

Εκτέλεση

Για το μοναδικό κατακίτρινο παραδοσιακό ραβανί της γιαγιάς από τη Νάξο, πρώτα θα βγάλουμε όλα τα υλικά στον πάγκο να έρθουν σε θερμοκρασία δωματίου.
Φτιάχνουμε πρώτα το σιρόπι γιατί πρέπει να κρυώσει τελείως. Βάζουμε τα υλικά (ζάχαρη, νερό, λεμόνι), σε μικρή κατσαρόλα και ανακατεύουμε. Από την ώρα που θα πάρει βράση βράζουμε για 5΄επιπλέον. Αποσύρουμε από τη φωτιά και ρίχνουμε μέσα δυο κουταλιές της σούπας βούτυρο Νάξου. Ανακατεύουμε να λιώσει. Αφήνουμε  να κρυώσει τελείως το βουτυράτο σιρόπι.
Για το κέικ ραβανί, χτυπάμε με μίξερ χειρός τη ζάχαρη με τα αυγά μέχρι το μείγμα να αφρατέψει καλά και να φουσκώσει (περίπου για 4-5΄). Προσθέτουμε τη βανίλια. Βάζουμε σε ένα μπολ όλα τα στερεά (αλεύρι, μπέικιν και σιμιγδάλι). Τα ανακατεύουμε.
Με το μίξερ σε λειτουργία, ρίχνουμε εναλλάξ τα στερεά με το γάλα στο μείγμα.
Αδειάζουμε σε καλά βουτυρωμένο ταψί νο 32 και ψήνουμε σε καλά προθερμασμένο φούρνο, στις αντιστάσεις στην κάτω σχάρα, στους 170 °C για 55΄περίπου (ή στον αέρα στους 160 °C, στη μεσαία σχάρα για 45΄περίπου) μέχρι να φουσκώσει το ραβανί να ροδίσει και να ξεκολλήσει από τα τοιχώματα του ταψιού. Βγάζουμε από το φούρνο το ραβανί.
Περιχύνουμε σιγά σιγά το ζεστό ραβανί με το κρύο σιρόπι κι αφήνουμε να κρυώσει τελείως.
Απολαύστε το γιατί είναι μια φανταστική συνταγή από τη Νάξο.
Τη μοναδική αυτή παραδοσιακή συνταγή του Αιγαίου, μοιράστηκε μαζί μας η Σταθούλα Δημητροκάλλη και την ευχαριστούμε πολύ.
argiro.gr

Πηγή: Παραδοσιακό ραβανί Νάξου

Σχετικά Άρθρα

Γεμιστοί κουραμπιέδες με καρύδα και σιρόπι

Egnatiapress

Ψωμάκια σκόρδου με τυρί κρέμα

Egnatiapress

Μεγάλη Πέμπτη: Οδηγίες για να βάψετε αυγά

nikos521964

Κλέφτικο Κοτόπουλο στην λαδόκολλα της Αργυρώς

Egnatiapress

Αφράτοι Λουκουμάδες Παραλίας (ΒΙΝΤΕΟ)

Egnatiapress

Πατάτες με κοτόπουλο και μπεσαμέλ στο φούρνο

Egnatiapress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα