Egnatia Press
Υγεία

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Αυτοί οι άνθρωποι κινδυνεύουν κατά 29% περισσότερο

Πολλαπλή Σκλήρυνση: Αυτοί οι άνθρωποι κινδυνεύουν κατά 29% περισσότερο

Η ατμοσφαιρική ρύπανση επιβαρύνει σοβαρά την υγεία, με επιστημονικές έρευνες να έχουν αναδείξει τις βλάβες που προκαλεί στη νεφρική λειτουργία, τη σύνδεσή της με καρδιακές και πνευμονικές παθήσεις, ενώ τον Ιανουάριο του 2020,

ανάλυση του ΣΕΒ έδειξε πως οι θάνατοι στη χώρα μας από την ατμοσφαιρική ρύπανση ανέρχονται στους 77 ανά 100 χιλ. άτομα πληθυσμού έναντι 40 στον ΟΟΣΑ.

Νέα επιστημονικά ευρήματα ωστόσο από τη γειτονική Ιταλία, φέρνουν στο προσκήνιο επιπρόσθετα στοιχεία για τις αρνητικές επιπτώσεις της ατμοσφαιρικής ρύπανσης αναφορικά με την πολλαπλή σκλήρυνση αυτή τη φορά, και τις αυξημένες πιθανότητες εμφάνισης της απομυελινωτικής νόσου.

Όπως έδειξε η μελέτη που παρουσιάστηκε πρόσφατα σε ψηφιακό συνέδριο της Ευρωπαϊκής Ακαδημίας Νευρολογίας, το περιβάλλον διαβίωσης αποτελεί άκρως σημαντικό παράγοντα στην περίπτωση της πολλαπλής σκλήρυνσης, με τους κατοίκους αγροτικών περιοχών, οι οποίοι εκτίθενται συνολικά σε χαμηλότερα επίπεδα ατμοσφαιρικών ρύπων (αιωρούμενα σωματίδια), να κινδυνεύουν λιγότερο σε σχέση με τους κατοίκους πόλεων, για τους οποίους. τηρουμένων των αναλογιών, οι πιθανότητες νόσησης αποδείχτηκαν 29% περισσότερες.

Η έρευνα βασίστηκε σε δεδομένα περισσότερων των 900 ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση, σε μία ανάλυση που έλαβε χώρα στην βορειοδυτική Λομβαρδία της Ιταλίας, περιοχή με πάνω από 547.000 κατοίκους, ενώ προτιμήθηκε η χειμερινή περίοδος, οπότε και σημειώνονται υψηλότερες συγκεντρώσεις ρύπων.

Τα ευρήματα έδειξαν πως οι περιπτώσεις πολλαπλής σκλήρυνσης δεκαπλασιάστηκαν τα τελευταία 50 χρόνια, με τις 16 περιπτώσεις ανά 100.000 κατοίκους το 1974 να εκτοξεύονται στις 170 ανά 100.000 άτομα σήμερα. Και, μολονότι η τεράστια αύξηση μπορεί εν μέρει να εξηγηθεί από την μεγαλύτερο προσδόκιμο ζωής για τους ασθενείς, το μέγεθός μπορεί να ιδωθεί και μέσα από το πρίσμα της μεγαλύτερης έκθεσης σε ευρύτερους παράγοντες κινδύνου.

Σχολιάζοντας τα ευρήματα, ο επικεφαλής της μελέτης, καθηγητής Roberto Bergamaschi, εξήγησε πως ασθένειες του ανοσοποιητικού συστήματος όπως η πολλαπλή σκλήρυνση σχετίζονται με ποικίλους παράγοντες, γενετικούς αλλά και περιβαλλοντικούς (ενδεικτικά αναφέρονται τα επίπεδα βιταμίνης D και το κάπνισμα). Στους τελευταίους πλέον προστίθενται και οι ατμοσφαιρικοί ρύποι, το μείγμα δηλαδή στερεών σωματιδίων και σταγονιδίων στον αέρα.

Η σύγκριση των ευρημάτων σε τρεις διαφορετικές περιοχές της έρευνας με βάση το επίπεδο αστικοποίησής τους, ήταν αποκαλυπτική: δύο περιοχές βρέθηκαν να υπερβαίνουν το όριο της ατμοσφαιρικής ρύπανσης της Ευρωπαϊκής Επιτροπής. Την ανησυχία εντείνουν τα σημερινά στοιχεία, με τον αριθμό ασθενών με πολλαπλή σκλήρυνση να αυξάνεται παγκοσμίως και περισσότερους από 700.000 νοσούντες σε ευρωπαϊκό επίπεδο. Η συντριπτική πλειονότητα (85%) εξ αυτών εμφανίζει υποτροπιάζουσα μορφή της νόσου, η οποία χαρακτηρίζεται από αυτοπεριοριζόμενες εξάρσεις νευρολογικής δυσλειτουργίας.

Τέλος, ενώ νόσος μπορεί να διαγνωστεί σε οποιαδήποτε ηλικία, εμφανίζεται συνήθως στο ηλικιακό διάστημα των 20 έως 40 ετών, με τις γυναίκες να σημειώνουν υψηλότερα ποσοστά.

Τα συμπτώματα μπορούν να επιδεινωθούν από τη μια μέρα στην άλλη, συμπεριλαμβανομένων της κόπωσης, της δυσκολίας στο περπάτημα, του μουδιάσματος, του πόνου και των μυικών σπασμών.

Πηγή: Πολλαπλή Σκλήρυνση: Αυτοί οι άνθρωποι κινδυνεύουν κατά 29% περισσότερο

Σχετικά Άρθρα

Θα το κάνει «λιώμα»: Το υλικό που κάνει κάθε κρέας μαλακό

Egnatiapress

Πως να ρίξετε την αρτηριακή σας πίεση

Egnatiapress

ΑΣΕΠ 2Κ/19: Προσωρινά αποτελέσματα για 491 θέσεις σε φορείς του υπουργείου Υγείας

thodoris

Συναγερμός για κρούσμα αφρικανικής πανώλης χοίρων στην Λιβαδιά Σερρών

thodoris

Κορονοϊός: Τα 3 καινούρια συμπτώματα που αγνοούσαν όλοι

Egnatiapress

Θεσσαλονίκη: Έξαρση των ιώσεων και σοβαρές ελλείψεις από τα ράφια των φαρμακείων

nikos521964