Egnatia Press
Κόσμος

Σκάνδαλο με MIT & Diyanet στο Βερολίνο: Στόχος γερμανική αντιπολίτευση & κοινοβούλιο

Σκάνδαλο με MIT & Diyanet στο Βερολίνο: Στόχος γερμανική αντιπολίτευση & κοινοβούλιο

Πρόσφατες αναφορές αποκάλυψαν ότι η (MIT) έχει επεκτείνει και άλλο τις δραστηριότητές της στη Γερμανία, ενώ οι γερμανικές αρχές κατηγόρησαν και την Τουρκική Ισλαμική Ένωση Θρησκευτικών Υποθέσεων (DITIB) στο Βερολίνο ότι διεξήγαγε αποστολές συλλογής πληροφοριών για το τουρκικό καθεστώς και έλαβε ύποπτα κεφάλαια από την Άγκυρα.

Μια νέα μελέτη που εκδόθηκε από το Ευρωπαϊκό Κέντρο για την Αντιτρομοκρατία και τις Μελέτες Πληροφοριών που εδρεύει στο Βερολίνο, κατηγορεί ευθέως την Άγκυρα ότι χρησιμοποιεί ισλαμικούς οργανισμούς και δημόσια ιδρύματα για να κατασκοπεύσει την Γερμανία.

Αν και η Γερμανίδα καγκελάριος Άνγκελα Μέρκελ είχε προειδοποιήσει την Τουρκία να μην πραγματοποιεί τέτοιες μυστικές επιχειρήσεις, συμπεριλαμβανομένων εκείνων που στοχεύουν στην παρακολούθηση φερόμενων υποστηρικτών του εξόριστου κληρικού Fethullah Gulen, το καθεστώς Ερντογάν την αγνόησε εντελώς.

Η μελέτη δείχνει επίσης ότι η Άγκυρα έχει στοχοποιήσει πολλούς τουρκικής καταγωγής Γερμανούς πολίτες ως αντιπάλους και θεωρεί ότι οι γερμανικές αρχές συγχωρούν τις δραστηριότητές τους.

Με αυτόν τον τρόπο πιέζει και το πολιτικό σύστημα της χώρας, της κάθε χώρας, για να επιτύχει ανταλλάγματα σε άλλους τομείς. Εκείνοι που συνδέονται με το κίνημα Gulen είναι από τους σημαντικότερους στόχους.

Η Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Πληροφοριών της Γερμανίας (BND) αποκάλυψε ότι η τουρκική κυβέρνηση δεν κατάφερε να πείσει το Βερολίνο για τη συμμετοχή του κινήματος στο φερόμενο πραξικόπημα.

Ο Μπρούνο Κάαλ, επικεφαλής της BND, δήλωσε ότι το κίνημα Gulen είναι ένα εθνικιστικό ρεύμα, όχι μια εξτρεμιστική ομάδα όπως την παρουσιάζει η Άγκυρα.

Η Τουρκία είναι επιφυλακτική για την υποστήριξη που λαμβάνει το κίνημα μεταξύ τμημάτων του γερμανικού κοινού και των μέσων μαζικής ενημέρωσης και θεωρεί ότι αυτό δικαιολογεί τις δικές της επιχειρήσεις συλλογής πληροφοριών.

Οι γερμανικές υπηρεσίες πληροφοριών επιβεβαίωσαν επίσης ότι η Τουρκία κατασκοπεύει ακόμα και μέλη της Bundestag (γερμανικό ομοσπονδιακό κοινοβούλιο) και συλλέγει πληροφορίες για αυτά.

Οι Γερμανοί ανακάλυψαν έναν κατάλογο που αναφέρει οντότητες, θεσμικά όργανα και φορείς με περισσότερα από 300 άτομα, εκ των οποίων οι πιο εξέχοντες είναι αντίπαλοι της κυβέρνησης στην Άγκυρα, μαζί με 200 ιδρύματα, σχολεία και συλλόγους, τα οποία έχουν στοχοποιηθεί από την ΜΙΤ.

Το γερμανικό κοινοβούλιο ζήτησε επιτακτικά με την γερμανική αστυνομία να εντοπίσει τους κινδύνους των τουρκικών δραστηριοτήτων, ενώ οι Γερμανοί ομοσπονδιακοί εισαγγελείς ξεκίνησαν μια προκαταρκτική έρευνα για τις φερόμενες δραστηριότητες κατασκοπείας της Τουρκίας, εδώ και τρία χρόνια.

Ένα άλλο πολιτικό κίνημα που στοχεύει η Τουρκία είναι το Εργατικό Κόμμα του Κουρδιστάν (PKK), το οποίο οι Τούρκοι πιστεύουν ότι υποστηρίζεται από τη Γερμανία. Ερευνητικά κέντρα που συνδέονται με την τουρκική κυβέρνηση κατηγορούν το Βερολίνο για παραβίαση των αντιτρομοκρατικών νόμων της Τουρκίας.

Στις 8 Ιανουαρίου 2020, το τουρκικό Ινστιτούτο SITA ισχυρίστηκε ότι η Γερμανία παραβίασε το άρθρο 129 του Κώδικα Ποινικής Διαδικασίας σχετικά με τη δίωξη μελών τρομοκρατικών ομάδων καλωσορίζοντας τους συμπατριώτες των Κουρδικών Λαϊκών Μονάδων Προστασίας (YPG), τους οποίους η Άγκυρα θεωρεί ως τρομοκρατική ομάδα.

Μέσα στη Γερμανία και σε διάφορες άλλες χώρες της Ευρωπαϊκής Ένωσης, η Τουρκία βασίζεται σε όργανα και οργανισμούς ως υπηρεσίες συλλογής πληροφοριών με το πιο σημαντικό να είναι ο οργανισμός DITIB.

Οι γερμανικές αρχές υποπτεύονται ότι το DITIB αναφέρει απευθείας στην Προεδρία των Θρησκευτικών Υποθέσεων (Diyanet), την κορυφαία θρησκευτική αρχή της Τουρκίας, σχετικά με φερόμενες δραστηριότητες υποστηρικτών του κινήματος Gulen που κατοικούν στη Γερμανία.

Μια έκθεση πληροφοριών που εκδόθηκε από την Ομοσπονδιακή Υπηρεσία Προστασίας του Συντάγματος (BfV) προειδοποίησε για την αυξανόμενη απειλή ασφάλειας που θέτει η Μουσουλμανική Αδελφότητα στη Γερμανία.

Υπάρχουν ενδείξεις μεγάλης οργής στο γερμανικό κοινοβούλιο για τις τουρκικές δραστηριότητες συλλογής πληροφοριών εντός της χώρας, κάτι που συμβαίνει όμως και σε πολλές άλλες ευρωπαϊκές χώρες.

Η ουσία παραμένει και οι διαπιστώσεις είναι καλές από χώρες που διατηρούν πολύ φιλικές σχέσεις με τους Τούρκους παραδοσιακά όπως η Γερμανία.

Γιατί στηρίζει και κάνει τα χατίρια ενός φασιστικού καθεστώτος σύμφωνα και με τον Τούρκο βουλευτή Μουχαρέμ Ιντζέ ολόκληρη η ΕΕ; Τί φοβούνται και γιατί καλύπτουν το τουρκικό εμπόριο όπλο στην Λιβύη;

Πηγή: Σκάνδαλο με MIT & Diyanet στο Βερολίνο: Στόχος γερμανική αντιπολίτευση & κοινοβούλιο

Σχετικά Άρθρα

Πολωνία: Αρνείται να πάρει ή να πληρώσει περισσότερα εμβόλια κατά του κορωνοϊού – Επίκειται νομική διαμάχη με τις εταιρείες

Egnatiapress

Βρυξέλλες: Πάνω από 50.000 πολίτες διαδήλωσαν κατά Covid pass και υποχρεωτικότητας

Egnatiapress

Κομισιόν: Zητά να καταργηθούν οι πτήσεις μικρών αποστάσεων

Egnatiapress

Βρυξέλλες: Ξαφνική συνάντηση Παναγιωτόπουλου με Ακάρ

Egnatiapress

Χ.Ακάρ: Πάμε την επόμενη εβδομάδα στις ΗΠΑ για να μιλήσουμε για τα F-16

Egnatiapress

Καναδάς, «Κομβόι Ελευθερίας»: Κλειστή η γέφυρα Αμπάσαντορ στα σύνορα με ΗΠΑ για 7η μέρα -Επεισόδια με αστυνομικούς

Egnatiapress