Egnatia Press
Οικονομία

Το Ισραήλ επενδύει σε ακίνητα της Ελλάδας

Το Ισραήλ επενδύει σε ακίνητα της Ελλάδας

Πάνω από 115 ακίνητα αντί ποσού της τάξεως των 10 εκατ. ευρώ απέκτησε προ διμήνου στην Ελλάδα ένας από τους μεγαλύτερους επενδυτές στον κλάδο των βραχυχρόνιων μισθώσεων. Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έχουν διαρρεύσει μέχρι στιγμής, ο εξ Ισραήλ ορμώμενος επενδυτής απέκτησε τα ακίνητα μέσω επενδυτικού fund, ερχόμενος σε συμφωνία με την τράπεζα στην οποία ανήκαν. Περίπου το 20% των ακινήτων βρίσκεται στην Αθήνα, ενώ ένα άλλο ποσοστό αυτών σε διάφορα νησιά της χώρας, όπως επίσης και σε άλλες μεγάλες πόλεις.

Αντίστοιχα, ένας άλλος επενδυτής από το Ισραήλ, η Golden Horizon, ένα από τα λεγόμενα family offices που δραστηριοποιούνται στην ελληνική αγορά το τελευταίο διάστημα, προχώρησε σε δύο κινήσεις πρόσφατα, αποκτώντας ακίνητα αξίας 20 εκατ. ευρώ. Το μεγαλύτερο εξ αυτών αφορά έκταση 4,5 στρεμμάτων της Τράπεζας της Ελλάδος στην περιοχή του Παλαιού Φαλήρου, για το οποίο δαπανήθηκαν 12 εκατ. ευρώ. Αντίστοιχα, λίγους μήνες νωρίτερα, η Golden Horizon, η οποία λειτουργεί για λογαριασμό πλούσιων Ισραηλινών επενδυτών, προχώρησε στην απόκτηση ενός διατηρητέου κτιρίου που πωλούσε η Εθνική Ασφαλιστική, στην οδό Υπατίας. Για το εν λόγω ακίνητο καταβλήθηκε ποσό που ξεπέρασε τα 5 εκατ. ευρώ,όπως αναφέρει ο Νίκος Ρουσάνογλου στο infognomonpolitics.gr

Αντίστοιχα, το επίσης ισραηλινών συμφερόντων Zoia Fund του κ. Ρούμπεν Σάγκι έχει φτάσει να διαχειρίζεται περί τα 19 κτίρια σε διάφορα σημεία της Αθήνας, στοχεύοντας είτε στην αγορά κατοικίας είτε στην αγορά γραφείων. Το επενδυτικό fund είναι ένα από τα μεγαλύτερα που έχουν τοποθετηθεί στην ελληνική αγορά τα τελευταία χρόνια, καθώς σε διεθνές επίπεδο διαχειρίζεται περί τα 20.000 ακίνητα συνολικής αξίας άνω των 2,2 δισ. ευρώ. Το Zoia έχει παρουσία σε έξι χώρες (ΗΠΑ, Ισπανία, με έμφαση στη Βαρκελώνη, Πολωνία, Γερμανία, Ισραήλ και Ελλάδα).

Εύπορες οικογένειες

Τα family offices είναι επενδυτικές εταιρείες, οι οποίες λειτουργούν κατά κανόνα για λογαριασμό εύπορων οικογενειών, συνήθως με περιουσία αρκετών δεκάδων ή και εκατοντάδων εκατ. ευρώ. Τέτοιου είδους «οχήματα» είναι αρκετά διαδεδομένα στις ΗΠΑ, στο Ισραήλ αλλά και σε χώρες της Ευρώπης, καθώς προσφέρουν μια πιο επαγγελματική διαχείριση των συσσωρευμένων κεφαλαίων. Συχνά, δε, οι επενδύσεις στρέφονται προς την αγορά ακινήτων, με την Ελλάδα να βρίσκεται στο επίκεντρο κατά τη διάρκεια της τελευταίας διετίας, ιδίως από τη στιγμή που ένα μεγάλο μέρος της ακίνητης περιουσίας έχει περάσει στα «χέρια» των τραπεζών, που με τη σειρά τους αναζητούν τρόπους να τα διαθέσουν στην αγορά.

Ενδεικτική του σημαντικού επενδυτικού ενδιαφέροντος από το Ισραήλ για την αγορά ακινήτων της Ελλάδας είναι και η διοργάνωση, στις 13 Σεπτεμβρίου, ειδικής ημερίδας από το Ελληνο-Ισραηλινό Επιμελητήριο, σε συνεργασία με το αντίστοιχο διμερές Επιμελητήριο του Ισραήλ (Israel Greece Chamber of Commerce). Από πλευράς του Ισραήλ θα παρευρεθούν επιχειρηματίες του κλάδου οι οποίοι ενδιαφέρονται να συναντηθούν με μεσιτικά γραφεία, προμηθευτές δομικών υλικών και εξειδικευμένους στο αντικείμενο νομικούς, με στόχο την αγοραπωλησία, ανακαίνιση και αναπαλαίωση ακινήτων στην Ελλάδα, τόσο σε αστικούς όσο και σε τουριστικούς προορισμούς.

Δικηγορικά γραφεία

Αξίζει να σημειωθεί ότι η ζήτηση για ακίνητα στην Ελλάδα από Ισραηλινούς επενδυτές είναι τόσο έντονη, ώστε έχει πυροδοτήσει τη συνεργασία ακόμα και δικηγορικών γραφείων μεταξύ των δύο χωρών. Μια τέτοια κίνηση έγινε πρόσφατα ανάμεσα στο ελληνικό γραφείο Machas & Partners και του ισραηλινού ομίλου Firon & Co., που προχώρησαν στη σύσταση ενός κοινού και εξειδικευμένου φορέα με αντικείμενο την υποστήριξη ξένων επενδυτών στην εγχώρια αγορά ακινήτων.

Πηγή: Το Ισραήλ επενδύει σε ακίνητα της Ελλάδας

Σχετικά Άρθρα

Tο επιχειρείν ζητά «σταθερή κυβέρνηση το ταχύτερο δυνατό»

thodoris

ΟΠΕΚΕΠΕ: Πλήρωσε 9,4 εκατ. ευρώ σε 6.093 δικαιούχους

Egnatiapress

Ανατροπή με το Fuel Pass 2!

nikos521964

Χωρίς εισοδηματικά κριτήρια η επιδότηση έως 300 ευρώ για διακοπές σε Σάμο και Βόρεια Εύβοια

Egnatiapress

Νέες ρυθμίσεις: Πώς και ποιοι θα πάρουν 420 δόσεις και κούρεμα οφειλής έως 80%

Egnatiapress

Ακρίβεια: Εφιαλτικές οι τιμές σε ρεύμα, φυσικό αέριο και πετρέλαιο

Egnatiapress