Egnatia Press
Ελλάδα

Παραλύει η χώρα – 24ωρη και στον ΟΑΣΘ

Παραλύει η χώρα – 24ωρη και στον ΟΑΣΘ

Σε απεργιακό κλοιό θα βρίσκεται και πάλι σήμερα η χώρα με φόντο το έγκλημα στα Τέμπη.

Αναμένεται να παραλύσει και πάλι η χώρα, καθώς η ΓΣΕΕ, η ΑΔΕΔΥ έχουν προκηρύξει 24ωρη απεργία απαιτώντας πλήρη απόδοση ευθυνών για το έγκλημα στα Τέμπη.

«Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες της χώρας, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες, οι μαθητές αναζητούν άμεσα ξεκάθαρες απαντήσεις για τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη που στέρησε τη ζωή από 57 συνανθρώπους μας.

Τη θλίψη διαδέχτηκε η οργή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών σε όλη τη χώρα που βγήκαν στους δρόμους ζητώντας απαντήσεις, διαλεύκανση της υπόθεσης και απόδοση ευθυνών από τη Δικαιοσύνη.

Η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη, η μετάθεση ευθυνών και οι τυχόν καθυστερήσεις δε θα επιτρέψουμε να οδηγήσουν στη λήθη. Το Εργατικό Κίνημα της πόλης θα είναι και αυτή τη φορά στην πρώτη γραμμή του αγώνα», αναφέρει χαρακτηριστικά η ανακοίνωση του Εργατοϋπαλληλικού Κέντρου Θεσσαλονίκης, το οποίο καλεί άπαντες τους εργαζόμενους και όχι μόνο να διαδηλώσουν την Πέμπτη στις 11:30 μπροστά στον Σιδηροδρομικό Σταθμό Θεσσαλονίκης.

Οι εργαζόμενοι και οι εργαζόμενες της χώρας, οι άνεργοι, οι συνταξιούχοι, οι νέοι και οι νέες, οι μαθητές αναζητούν άμεσα ξεκάθαρες απαντήσεις για τα αίτια του σιδηροδρομικού δυστυχήματος στα Τέμπη που στέρησε τη ζωή από 57 συνανθρώπους μας.

Τη θλίψη διαδέχτηκε η οργή εκατοντάδων χιλιάδων πολιτών σε όλη τη χώρα που βγήκαν στους δρόμους ζητώντας απαντήσεις, διαλεύκανση της υπόθεσης και απόδοση ευθυνών από τη Δικαιοσύνη.

Η αδιαφάνεια, η συγκάλυψη, η μετάθεση ευθυνών και οι τυχόν καθυστερήσεις δε θα επιτρέψουμε να οδηγήσουν στη λήθη. Το Εργατικό Κίνημα της πόλης θα είναι και αυτή τη φορά στην πρώτη γραμμή του αγώνα.

apergia-gsee-tempi.png

Απαιτούμε ξεκάθαρες απαντήσεις άμεσα!

Γιατί φτάσαμε σε αυτή την τραγωδία;

Ποιοι ευθύνονται;

Πως δε θα συμβεί ΠΟΤΕ ΞΑΝΑ;

Την ίδια ώρα, η Πολιτεία οφείλει να διασφαλίσει τα στοιχειώδη. Ασφάλεια στις μετακινήσεις και ποιότητα υπηρεσιών.

Το Εργατοϋπαλληλικό Κέντρο Θεσσαλονίκης με σύνθημα «Ακούστε τις φωνές» συμμετέχει στην 24ωρη πανελλαδική απεργιακή κινητοποίηση της ΓΣΕΕ την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023. Όλοι και όλες δίνουμε το παρών στις 11:30 στην συγκέντρωση στον ΟΣΕ.

Απεργούμε, απαιτούμε, διεκδικούμε:

  1. Άμεσα και σε βάθος απόδοση ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών.
  2. Σύγχρονες, ασφαλείς και φθηνές συγκοινωνιακές μεταφορές.
  3. Μέτρα αυστηρού ελέγχου των κανόνων ασφαλείας.
  4. Συνευθύνη του κράτους και της εργοδοσίας για την τήρηση των μέτρων ασφαλείας.
  5. Άμεση επαναλειτουργία με αποκατάσταση της σιδηροδρομικής υποδομής και λήψη μέτρων για την ασφαλή αναδρομολόγηση των αρτηριακών και εμπορικών αμαξοστοιχιών.
  6. Ολοκλήρωση των έργων εκσυγχρονισμού συστήματος τηλεδιοίκησης και δευτεροβάθμιου ελέγχου.
  7. Αυστηρή τήρηση της νομοθεσίας για την υγεία και την ασφάλεια στις μεταφορές.
  8. Άμεση εφαρμογή ευρωπαϊκών προτύπων ασφαλείας.

Συγκεντρωνόμαστε ΟΛΟΙ στις 11:30 π.μ. την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 στον ΟΣΕ.

ΑΔΕΔΥ: Να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών

Στο ίδιο μήκος κύματος και η ανακοίνωση της ΑΔΕΔΥ: «Ενώνοντας τη φωνή των δημοσίων υπαλλήλων με αυτή των εργαζομένων στον ιδιωτικό τομέα για να απαιτήσουμε με τη γενική πανεργατική απεργία:

να έρθουν στην επιφάνεια οι πραγματικοί ένοχοι του εγκλήματος των Τεμπών και να αποδοθούν οι ευθύνες στους υπαίτιους.

-να σταματήσει η πολιτική των ιδιωτικοποιήσεων, της εμπορευματοποίησης και της λειτουργίας των δημοσίων υπηρεσιών με ιδιωτικοοικονομικά κριτήρια, να σταματήσει να αντιμετωπίζεται η προστασία της εργασίας και της ζωής ως κόστος».

«Το έγκλημα των Τεμπών δε θα συγκαλυφθεί. Διεκδικούμε τη ζωή που μας αξίζει, ζωή με σύγχρονα δικαιώματα, ένα καλύτερο μέλλον για εμάς και τα παιδιά μας», προσθέτει η ΑΔΕΔΥ.

Απεργούν και οι ναυτικοί – Χωρίς ακτοπλοϊκά δρομολόγια η χώρα

Τη συμμετοχή της στην 24ωρη πανελλαδική απεργία της ΓΣΕΕ αποφάσισε η διοίκηση της Πανελλήνιας Ναυτικής Ομοσπονδίας. Σε αυτό το πλαίσιο τα πλοία αναμένεται να μείνουν δεμένα σε όλα τα λιμάνια της χώρας μέχρι και τις 12:00 το βράδυ της Πέμπτης.

Η ΠΝΟ επαναλαμβάνει στην ανακοίνωσή της την πάγια και σταθερή θέση της για την ασφάλεια των θαλάσσιων συγκοινωνιών και την προστασία της ανθρώπινης ζωής στη θάλασσα, απαιτεί την κατάργηση και τροποποίηση του Ν. 4150/2013 σε ό,τι αφορά τις ειδικές – μειωμένες οργανικές συνθέσεις και την ανάγκη για θεσμοθέτηση ενός νέου νομοθετικού πλαισίου, που να ανταποκρίνεται στις σημερινές πραγματικές ανάγκες των πλοίων και της ναυτεργασίας.

«Εκτός» και τα αεροδρόμια – Απεργούν οι ελεγκτές εναέριας κυκλοφορίας

Στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ θα συμμετάσχει και η Ένωση Ελεγκτών Εναέριας Κυκλοφορίας Ελλάδας. «Η ΕΕΕΚΕ αποφάσισε να καλέσει τα μέλη της να συμμετάσχουν στην 24ωρη απεργία της Α.Δ.Ε.Δ.Υ. την Πέμπτη 16 Μαρτίου 2023 από 00.01 ως 24.00» τονίζεται στη σχετική ανακοίνωση.

Kλειστά τα σχολεία

Κλειστά θα παραμείνουν τα σχολεία την Πέμπτη καθώς η ΟΛΜΕ θα λάβει μέρος στις απεργιακές κινητοποιήσεις. Σε ανακοίνωση που εξέδωσε η ΟΛΜΕ αναφέρει: «συμμετέχουμε μαζικά στην 24ωρη Πανεργατική Απεργία την Πέμπτη 16/3» και υπό αυτό το πρίσμα καλεί τους εκπαιδευτικούς να συμμετέχουν σε όλες τις απεργιακές συγκεντρώσεις ανά τη χώρα.

Απεργεί και ο ΟΑΣΘ – «Χειρόφρενο» και στα ΜΜΜ της Αθήνας

Τα δρομολόγια γραμμών ΚΤΕΛ θα πραγματοποιούνται κανονικά. Ωστόσο, οι εργαζόμενοι στον ΟΑΣΘ έχουν ανακοινώσει ότι θα απεργήσουν και αυτοί συντασσόμενοι με τους εργαζόμενους των υπόλοιπων κλάδων και απαιτώντας και αυτή ασφαλείς μετακινήσεις και απόδοση ευθυνών για το έγκλημα των Τεμπών. Κατά τη διάρκεια της 24ωρης απεργίας την Πέμπτη, θα κυκλοφορούν 50 λεωφορεία του ΟΑΣΘ με προσωπικό ασφαλείας, ενώ κανονικά θα εκτελούνται τα δρομολόγια της νυχτερινής γραμμής του Αεροδρομίου (Ν1) και της ειδικής υπηρεσίας εξυπηρέτησης ΑμεΑ.

Οι εργαζόμενοι, όπως αναφέρουν σε ανακοίνωσή τους, ζητούν: άμεση και σε βάθος απόδοση ευθυνών για την τραγωδία των Τεμπών, σύγχρονες ασφαλείς, φθηνές δημόσιες συγκοινωνίες, άμεση πρόσληψη οδηγών και τεχνιτών και άμεση προμήθεια καινούργιων λεωφορείων.

Από την έναρξη της βάρδιας μέχρι τις 9:00 το πρωί και από τις 21:00 έως τη λήξη της βάρδιας δεν θα κυκλοφορήσουν τα λεωφορεία στην Αθήνα, στο πλαίσιο της συμμετοχής στην 24ωρη πανελλαδική απεργία που κήρυξε η ΓΣΕΕ. Όπως αναφέρει στην ανακοίνωσή του ο ΟΑΣΑ, έχει απευθύνει κάλεσμα για συγκέντρωση στις 11 το πρωί στην πλατεία Συντάγματος.

Σύμφωνα με ανακοίνωση που εκδόθηκε από τα σωματεία των μέσων σταθερής τροχιάς στην Αθήνα, οι συρμοί του μετρό στις γραμμές 1, 2, 3 και του τραμ θα κινηθούν από τις 10:00 έως τις 15:00.

Στον δρόμο και οι νοσοκομειακοί γιατροί Τετάρτη και Πέμπτη

Στην 24ωρη απεργία της ΑΔΕΔΥ θα λάβουν μέρος οι νοσοκομειακοί γιατροί, όπως ανακοίνωσε η ΟΕΝΓΕ.

«Παίρνουμε τη σκυτάλη από τις μεγαλειώδεις απεργιακές κινητοποιήσεις στις 8/3 και τα συγκλονιστικά συλλαλητήρια στις 12/3. Κλιμακώνουμε με νέα 24ωρη απεργία την Πέμπτη 16/3.

Είναι ο μόνος δρόμος για να μη συγκαλυφθεί, να μην ξεχαστεί το έγκλημα στα Τέμπη.

Βάζουμε στο στόχαστρο τους πραγματικούς ενόχους: Το κράτος των λίγων, την πολιτική της εμπορευματοποίησης και των ιδιωτικοποιήσεων που υπηρετούν διαχρονικά όλες οι κυβερνήσεις. Την πολιτική που λογαριάζει την υγεία, την ασφάλεια και τη ζωή μας, τα δικαιώματα και τις ανάγκες μας, σαν κόστος από τη μία και σαν πεδίο κερδοφορίας των επιχειρηματικών ομίλων από την άλλη.

Αυτοί είναι οι ηθικοί αυτουργοί για το έγκλημα στα Τέμπη! Για τα δεκάδες εγκλήματα που διαπράττονται καθημερινά σε βάρος μας.

Αυτοί είναι οι πραγματικοί υπεύθυνοι για τους χιλιάδες νεκρούς και την κατάρρευση του δημόσιου συστήματος υγείας την περίοδο της πανδημίας. Για το γεγονός ότι τα νοσοκομεία και τα Κέντρα Υγείας έχουν ρημάξει από προσωπικό και υποδομές, για την εντατικοποίηση των υγειονομικών, τις μακροχρόνιες αναμονές των ασθενών, την οικονομική αφαίμαξη του λαού για να βρει την υγειά του. Την ίδια στιγμή η πανδημία μετατράπηκε σε χρυσή ευκαιρία, σε «αγελάδα» μετρητών και κερδών για τους επιχειρηματικούς ομίλους της υγείας.

Είναι αδίστακτοι!

Την ίδια ώρα που το πολύνεκρο δυστύχημα στα Τέμπη επιβεβαίωσε με τον πιο τραγικό τρόπο τις οδυνηρές συνέπειες των ιδιωτικοποιήσεων, της επιχειρηματικότητας και της ανταγωνιστικότητας, η κυβέρνηση φέρνει για συζήτηση και ψήφιση, την Τετάρτη 15/3 στην Ολομέλεια της Βουλής, νομοσχέδιο που ιδιωτικοποιεί το μοναδικό Παιδοογκολογικό κέντρο σε όλη την Ελλάδα!

Παράλληλα η κυβέρνηση προωθεί την απελευθέρωση και του νερού κατά τα πρότυπα των σιδηροδρόμων, την παραπέρα ιδιωτικοποίηση και την ολοκληρωτική παράδοση της ύδρευσης και της αποχέτευσης στα χέρια των μεγαλοεργολάβων και των επιχειρηματικών κολοσσών.

Τώρα πρέπει να δυναμώσει ο αγώνας για τη ζωή που μας αξίζει!

Οι ζωές μας δεν είναι κόστος! Οι ζωές μας μετράνε! Έχουν αξία!

Συνεχίζουμε ακόμα πιο πολλοί. Ακόμα πιο αποφασισμένοι.

Συμμετέχουμε μαζικά:

  • Στην 24ωρη πανεργατική απεργία την Πέμπτη 16/3 και στις απεργιακές συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα», επισημαίνουν οι γιατροί των νοσοκομείων.

Σχετικά Άρθρα

Τραγωδία στην Πάτρα: Οι ιστολογικές της Τζωρτζίνας ίσως ρίξουν φως στον θάνατο των τριών παιδιών

Egnatiapress

ΣΟΚ! 14χρονος Πακιστανός κατήγγειλε ομαδικό βιασμό από ομοεθνείς του

Egnatiapress

Εξελίξεις σε 7 έργα για τη Θεσσαλονίκη στο επόμενο τετράμηνο προανήγγειλε ο Κ. Ζέρβας

thodoris

Φρίκη για 12χρονο στο ΚΥΤ της Κω: Άνδρας προσπάθησε να τον βιάσει με τη βοήθεια άλλου παιδιού

Egnatiapress

Οι Ρώσοι ”βλέπουν” ”θερμό” επεισόδιο στο Αιγαίο: ”Θα μεσολαβήσουμε αν ζητηθεί”

Egnatiapress

Δ. Κουτσούμπας: Με το νικέλιο στα ύψη η ΛΑΡΚΟ θα μπορούσε να ζήσει την ελληνική οικονομία στην ουσία

thodoris