Egnatia Press
Eco Friendly Ελλάδα Οικονομία

Αρχίζει η κατασκευή της νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας στην Αλεξανδρούπολη!

Αρχίζει η κατασκευή της νέας ηλεκτροπαραγωγικής μονάδας στην Αλεξανδρούπολη!

Στην τελική ευθεία μπαίνει η έναρξη της κατασκευής της νέας μονάδας ηλεκτροπαραγωγής με φυσικό αέριο στην Αλεξανδρούπολη. Τα διοικητικά συμβούλια της ΔΕΗ και της ΔΕΠΑ έλαβαν χθες την τελική επενδυτική απόφαση για την είσοδό τους στην εταιρεία «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης» με ποσοστά 51% και 29% αντίστοιχα.

Με ποσοστό 20% συμμετέχει στην εταιρεία η Damco Energy του ομίλου Κοπελούζου που είχε και την ευθύνη του αρχικού σχεδιασμού της μονάδας. Χθες πραγματοποιήθηκε και η πρώτη γενική συνέλευση των μετόχων της «Ηλεκτροπαραγωγή Αλεξανδρούπολης», η οποία ενέκρινε τις αποφάσεις ώστε να προχωρήσουν οι δανειακές συμβάσεις με τις τράπεζες και να ξεκινήσει η κατασκευή του έργου.

Η μονάδα, σύμφωνα με πηγές της ΔΕΠΑ Εμπορίας, θα έχει πρόσβαση σε πολύ χαμηλό ανταγωνιστικό κόστος χρηματοδότησης (project finance χωρίς εξασφαλίσεις) και δυνατότητα δανεισμού έως 80% του κόστους επένδυσης. Με δεδομένο ότι το κόστος επένδυσης ανέρχεται σε 395 εκατ. ευρώ η ανάγκη για ίδια κεφάλαια περιορίζεται στα 80 εκατ. ευρώ. Οι ίδιες πηγές εκτιμούν ότι η απόδοση ιδίων κεφαλαίων θα είναι άνω του 10%, η κερδοφορία υψηλή, με το ετήσιο EBITDA πάνω από τα 100 εκατ. ευρώ το πρώτο έτος λειτουργίας και η περίοδος απόσβεσης της επένδυσης μικρή.

ΔΕΗ και ΔΕΠΑ υπέγραψαν και διμερή συμβόλαια (PPAs) με τη νέα μονάδα για την απορρόφηση της παραγόμενης ενέργειας. Η ΔΕΠΑ, σύμφωνα με πηγές της εταιρείας, με το διμερές συμβόλαιο θα διασφαλίσει ανταγωνιστικό κόστος ηλεκτρικής ενέργειας για τη θυγατρική της στη λιανική «Φυσικό Αέριο» (πρώην ΕΠΑ Αττικής), καθώς η μονάδα θα είναι πιο φθηνή από τις θερμικές.

Η μονάδα με ισχύ 840 MW και συντελεστή απόδοσης 63% χωροθετείται σε κόμβο διαδρομών φυσικού αερίου και θα μπορεί να προμηθεύεται φυσικό αέριο απευθείας από το FSRU Αλεξανδρούπολης, εξασφαλίζοντας μεγάλη εξοικονόμηση, χωρίς να έχει ρίσκο εφοδιασμού. Η μονάδα θα είναι συνδεδεμένη στον υποσταθμό Υψηλής Τάσης Νέα Σάντα, δηλαδή ιδανικά τοποθετημένη για εξαγωγές ηλεκτρικής ενέργειας στις γειτονικές χώρες, στις οποίες δεν προβλέπεται λειτουργία νέων μονάδων φυσικού αερίου που να καλύπτουν τις ανάγκες τους τα επόμενα χρόνια.
Αξίζει να σημειωθεί ότι θα είναι η πρώτη μονάδα στην Ευρώπη με δυνατότητα λειτουργίας και με υδρογόνο σε μείγμα 50%. Η κατασκευή της θα ξεκινήσει τους πρώτους μήνες του 2023, ενώ σε εμπορική λειτουργία προβλέπεται να τεθεί τον Ιούνιο του 2025.

 

 

Σχετικά Άρθρα

Διαθέσιμη μέσω του gov.gr η ψηφιακή υπηρεσία myPhoto

Egnatiapress

Κρήτη: Άγριος καυγάς μεταξύ αλλοδαπών στον Μυλοπόταμο – Ινδός επιτέθηκε με μαχαίρι σε ομοεθνή του

Egnatiapress

ΔΥΠΑ-ΟΑΕΔ: Τελευταία εβδομάδα αιτήσεων για το επίδομα των 1.000 ευρώ

nikos521964

Τρίκαλα: Μπουρίνι ξήλωσε στέγη στο κέντρο της πόλης (φωτογραφίες)

Egnatiapress

Μάστιγα οι συμμορίες ανηλίκων – Ο φόβος και ο τρόμος για μαθητές και γονείς

Egnatiapress

Kακοκαιρία «Ελπίς»: «Σταματήστε να παραγγέλνετε» – Το viral βίντεο διανομέα

Egnatiapress