Egnatia Press
Ελλάδα Μακεδονία Τουρισμός

Αθλητικός τουρισμός: “Τεράστια οφέλη μπορεί να έχει η Ελλάδα…”

Αθλητικός τουρισμός: “Τεράστια οφέλη μπορεί να έχει η Ελλάδα…”

Τεράστια οφέλη από τον Αθλητικό Τουρισμό μπορεί να έχει η Ελλάδα, καθώς η συγκεκριμένη  διεθνής βιομηχανία έχει τζίρο 1 δισ. δολαρίων, που ως το 2030 θα αυξηθεί στα 1,8 δισ. δολάρια.  Τα οικονομικά οφέλη για τις πόλεις που διοργανώνουν μεγάλα αθλητικά γεγονότα είναι εντυπωσιακά, ενώ οι διοργανώτριες πόλεις παράλληλα προβάλλουν σε επισκέπτες και συνοδούς, μέσα και από διεθνή media, όλα τα συγκριτικά τους πλεονεκτήματα που τις καθιστούν τουριστικούς προορισμούς σε παγκόσμια κλίματα. 

Τα παραπάνω τόνισε ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ κ. Δημήτρης Φραγκάκης από το συνέδριο για τον Αθλητικό Τουρισμό που πραγματοποιείται στο πλαίσιο της 37ης Philoxenia, ενώ ο Υφυπουργός Αθλητισμού κ. Λευτέρης Αυγενάκης επισήμανε στο διαδικτυακό του χαιρετισμό ότι ο Αθλητικός Τουρισμός έχει μερίδιο 12,2% στην παγκόσμια τουριστική αγορά ενώ στις πλέον ανεπτυγμένες χώρες  το ποσοστό αυτό φτάνει στο 20%.

Τόσο ο Υφυπουργός  Αθλητισμού όσο και ο Γενικός Γραμματέας του ΕΟΤ, είπαν ότι ο Αυθεντικός Μαραθώνιος της Αθήνας που πρόσφατα πραγματοποιήθηκε, προσέλκυσε περί τις 20.000 ξένους επισκέπττες και είχε οικονομικό αποτύπωμα στην περιοχή 20 εκατ. ευρώ. Το Ράλι Ακρόπολις δε, μέσα σε 3 μόλις ημέρες, άφησε τζίρο 35 εκατ ευρώ στην Αθήνα, την Αττική μα και σε άλλες περιοχές.

Τα στοιχεία στα οποία αναφέρθηκε ο κ. Φραγκάκης, είναι πράγματι εντυπωσιακά. Ο Ποδηλατικός Γύρος της Ελλάδας που έγινε στα τέλη Απριλίου 2022, προβλήθηκε σε όλο τον κόσμο μέσα 28 διεθνή κανάλια, μεταδόσεις που θα είχαν κόστος 17 εκατ. ευρώ για τον ΕΟΤ, αν τις χρηματοδοτούσε, δηλαδή όσο ο μισός ετήσιος προϋπολογισμός του.

Ζέρβας: Μεγάλη διοργάνωση – “έκπληξη” στη Θεσσαλονίκη

Ο Δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας, με το χαιρετισμό του δημιούργησε πολλές προσδοκίες για νέα σημαντικά αθλητικά γεγονότα,  λέγοντας μάλιστα ότι “θα υπάρξει μία μεγάλη έκπληξη, για μία μεγάλη διεθνή αθλητική διοργάνωση, που θα πραγματοποιηθεί τον ερχόμενο Σεπτέμβριο”.

Ο κ. Ζέρβας αναφέρθηκε στα έργα που προωθούνται για τις εγκαταστάσεις των μεγάλων ομάδων της Θεσσαλονίκης αλλά και στα γηπεδάκια που δημιουργούνται σε κάθε γειτονιά, ενώ μίλησε και για τα δύο μεγάλα γήπεδα ποδοσφαίρου και το γήπεδο μπάσκετ που σχεδιάζονται για την περιοχή της Νέας Ελβετίας.

Στη σημασία της ανάπτυξης του αθλητικού τουρισμού αναφέρθηκε και ο Υφυπουργός Εσωτερικών/ΥΜΑΘ κ. Σταύρος Καλαφάτης, κάνοντας μάλιστα λόγο για τις επιδόσεις του ελληνικού τουρισμού τη φετινή χρονιά.

Ηράκλειο Κρήτης: Νέο κλειστό κολυμβητήριο διεθνών προδιαγραφών

Ο Δήμος Ηρακλείου Κρήτης, τιμώμενος Δήμος της 37ης Philoxenia, δίνει μεγάλη έμφαση στην ανάπτυξη του Αθλητικού Τουρισμού, αφ’ ενός προσελκύοντας μεγάλα αθλητικά γεγονότα, εθνικά και διεθνή και, αφ’ ετέρου, αξιοποιώντας τις υποδομές που διαθέτει για τον λεγόμενο προπονητικό τουρισμό, όπως είπε ο Δήμαρχος της πόλης κ. Βασίλης Λαμπρινός.

Μάλιστα το Ηράκλειο, μελετάει την κατασκευή ενός μεγάλου κλειστού κολυμβητηρίου διεθνών προδιαγραφών και κατάλληλου για τις προπονήσεις αθλητών υψηλών αποδόσεων. Για το συγκεκριμένο έργο, που ενεργειακά θα είναι πράσινο στη λειτουργία του, ο Δήμος σχεδιάζει την αξιοποίηση Κοινοτικών κονδυλίων.

Όπως είπε ο κ. Λαμπρινός, ο Δήμος αναπτύσσει τον Αθλητικό Τουρισμό συνεργαζόμενη με το αρμόδιο Υπουργείο και την Περιφέρεια Κρήτης. Μάλιστα, όπως πρόσθεσε ο Αντιδήμαρχος Κυκλικής Οικονομίας, Περιβάλλοντος & Αθλητισμού κ. Κώστας Βαρδαβάς, είναι τόσο μεγάλη η ζήτηση από πλευράς ομοσπονδιών και ομάδων για προετοιμασία, που είναι ελάχιστες οι διαθέσιμες ημερομηνίες για τη χρήση υποδομών. Μάλιστα όπως είπε κ. Βαρδαβάς, ο Αθλητικός Τουρισμός είναι ο λόγος, που ξενοδοχεία μένουν ανοικτά και στη διάρκεια της χειμερινής σεζόν, όταν προετοιμασίες ομάδων δίνουν ως και 5.000 διανυκτερεύσεις στα καταλύματα της πόλης.

Πατουλίδου: Η Θεσσαλονίκη του Ναυταθλητισμού

Η Αντιπεριφερειάρχης Μ.Ε. Θεσσαλονίκης, πρόεδρος του Ο.Τ.Θ. και φυσικά χρυσή Ολυμπιονίκης κα. Βούλα Πατουλίδου, τόνισε ότι ο Νυκτερινός Ημιμαραθώνιος της Θεσσαλονίκης, που προσέλκυσε 15.000 δρομείς, έχει αναδειχθεί κορυφαίο αθλητικό γεγονός για  το 2022, επιτυγχάνοντας να φέρει πολλούς περισσότερους επισκέπτες στην πόλη και να στρέψει τα φώτα της δημοσιότητας πάνω στη Θεσσαλονίκη.

Η κα. Πατουλίδου, μίλησε για αξιοποίηση, έστω και τώρα, των υποδομών που είχαν γίνει για τους Ολυμπιακούς του 2004, στο πρότυπο των όσων πέτυχε η Βαρκελώνη, αξιοποιώντας τα έργα που είχαν κατασκευαστεί για τους Ολυμπιακούς του 1992. Πέραν αυτού, η πόλη που είναι πάνω στη θάλασσα, πρέπει και μπορεί να προσελκύσει μεγάλα ναυταθλητικά γεγονότα. Είπε ότι στην πιο πρόσφατη ναυταθλητική διοργάνωση του ΝΟΘ συμμετείχαν 500 αθλητές, ενώ το 2024, ο Ναυτικός Όμιλος Θεσσαλονίκης θα διοργανώσει το Ευρωπαϊκό Πρωτάθλημα  Νέων 420 και 470.

Παίρνοντας το λόγο ο κ. Άκης Δαγκαζιάν , πρόξενος επί τιμή της Αρμενίας στη Θεσσαλονίκη, αναφέρθηκε στην παράδοση που έχει η Αρμενία σε κλασικά αθλήματα για να προσθέσει ότι οι πολύ καλές σχέσεις Ελλάδας και Αρμενίας μπορούν κάλλιστα να επεκταθούν και στο χώρο του Αθλητισμού, με την από κοινού ανάληψη της διοργάνωσης μεγάλων αθλητικών γεγονότων.

Στο θέμα των αθλητικών υποδομών αναφέρθηκε η βουλευτές του ΣΥΡΙΖΑ και Τομεάρχης Τουρισμού κα. Κατερίνα Νοτοπούλου, η οποία αφού επισήμανε τη σύνδεση αθλητισμού με πολιτισμό , τόνισε ότι με την ενίσχυση των υποδομών και την προσέλκυση αθλητικών διοργανώσεων θα δημιουργηθούν και θέσεις εργασίας για νέους ανθρώπους αλλά και την αξιοποίηση του εθελοντικού κινήματος.

Τουρνουά στη μπασκετομάνα Θεσσαλονίκη

Στο πλαίσιο της συζήτησης για την ανάπτυξη του Αθλητικού Τουρισμού, ο καθηγητής δρ. Ευάγγελος Χρήστου πρότεινε τη διοργάνωση στη Θεσσαλονίκη ενός μεγάλου Τουρνουά Μπάσκετ, καθώς η πόλη έχει μία τεράστια κληρονομιά στο συγκεκριμένο άθλημα την οποία και θα πρέπει να αξιοποιήσει δημιουργώντας έναν θεσμό παγκόσμιας προβολής.

ΠΗΓΗ: Grtimes

Σχετικά Άρθρα

Κρήτη: Μπήκε σε λάθος site και της “άρπαξαν” 4.100 ευρώ

Egnatiapress

Σάββατο 12/6: Τι προβλέπεται για ωράριο κυκλοφορίας, εστίαση, δεξιώσεις

Egnatiapress

Θεσσαλονίκη: Οδηγοί πιάστηκαν στα χέρια – Στο νοσοκομείο ο ένας

egnatia2021

Υπέγραψαν συμφωνία Οργανισμός Τουρισμού Θεσσαλονίκης και ΝΟΗΣΙΣ! Τι περιλαμβάνει…

nikos521964

Θεσσαλονίκη: Θρίλερ με νεκρή από κορονοϊό – Γιατί το νοσοκομείο δεν έδινε τη σορό

Egnatiapress

Καιρός: Καταιγίδες και σήμερα στην Αττική, ισχυρά φαινόμενα στην Πελοπόννησο – 7η ημέρα κακοκαιρίας

Egnatiapress