Egnatia Press
Ελλάδα Πολιτική

Χατζηδάκης: Αύξηση 7,75% για τους συνταξιούχους- Ένας στους δύο θα πάρει τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη

Χατζηδάκης: Αύξηση 7,75% για τους συνταξιούχους- Ένας στους δύο θα πάρει τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη

Αυξήσεις στις συντάξεις 7,75% από τις αρχές του επόμενου χρόνου, που θα καλύψουν περισσότερους από 2 εκατ. δικαιούχους, ανακοίνωσε ο Κωστής Χατζηδάκης.

Όπως είπε στη Βουλή ο υπ. Εργασίας, με τις παρεμβάσεις της κυβέρνησης, συνολικά ένας στους δύο συνταξιούχους θα δει τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη στον λογαριασμό του.

Ο κ. Χατζηδάκης τόνισε ότι με το νομοσχέδιο αυτό ρυθμίζεται -μεταξύ άλλων- πώς θα καταβληθούν στο τέλος Ιανουαρίου οι οριζόντιες αυξήσεις για τους συνταξιούχους που θα είναι 7,75%, όπως προκύπτει από τα στοιχεία του προϋπολογισμού. Όπως όμως είπε, η αύξηση αυτή πρέπει να ειδωθεί σε συνδυασμό με την έκτακτη οικονομική ενίσχυση των 250 ευρώ που θα δοθεί έως τις 20 Δεκεμβρίου σε μεγάλη κατηγορία συνταξιούχων, την κατάργηση -μετά από αρκετά χρόνια- της έκτακτης εισφοράς αλληλεγγύης για τους συνταξιούχους και την τέταρτη δόση επανυπολογισμού αναδρομικών του νόμου Βρούτση.

Όπως εξήγησε ο υπουργός Εργασίας, «με βάση τα στοιχεία που έχουμε στη διάθεσή μας, τουλάχιστον το 50% των συνταξιούχων θα συνδυάσει τουλάχιστον δύο από τις αυξήσεις στις οποίες αναφέρθηκα. Διότι ειπώθηκε “μα φτάνει η οριζόντια αύξηση;”. Επίσης, ένας στους δύο συνταξιούχους θα πάρει τουλάχιστον μία επιπλέον σύνταξη. Ορισμένοι από αυτούς θα πάρουν και περισσότερο με τον συνδυασμό των μέτρων. Σύμφωνα με τα ίδια στοιχεία, το 88%-90% των συνταξιούχων που έχουν προσωπική διαφορά θα δουν κι αυτοί, με τον έναν ή με τον άλλο τρόπο, αύξηση του εισοδήματός τους».

«Με το νομοσχέδιο που συζητάμε σήμερα προτείνουμε σειρά θετικών πρωτοβουλιών για τη στήριξη των συνταξιούχων και άλλων ευάλωτων συμπολιτών μας, παρεμβάσεις κοινής λογικής και δικαιοσύνης και νέα μέτρα κοινωνικής προστασίας. Διερωτώμαι πώς θα τοποθετηθείτε διότι εάν ψηφίσετε τα άρθρα αυτά, θα είστε ανακόλουθοι με την καταστροφολογία σας, αν τα καταψηφίσετε στρέφεστε εναντίον μιας σειράς κοινωνικών ομάδων!», υπογράμμισε ο Υπουργός Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων Κωστής Χατζηδάκης απευθυνόμενος στα κόμματα της αντιπολίτευσης σήμερα κατά τη συζήτηση του νομοσχεδίου για τον εξορθολογισμό της ασφαλιστικής νομοθεσίας στην Επιτροπή Οικονομικών και Κοινωνικών Υποθέσεων της Βουλής.

Ο ίδιος τοποθετούμενος στο θέμα των καταγγελιών για την «Κιβωτό του Κόσμου», επισήμανε ότι «θα περιμένουμε την κρίση της Δικαιοσύνης». Ο ίδιος υπενθύμισε ότι η κυβέρνηση έχει ήδη προχωρήσει σε ρυθμίσεις όπως την θέσπιση Ποινικού Μητρώου για εργαζομένους στις δομές και την πρόβλεψη αυστηρών προϋποθέσεων λειτουργίας τους. Τόνισε δε ότι για το θέμα της Κιβωτού «Η κυβέρνηση προχωρά σε τοποθέτηση νέου ΔΣ το ταχύτερο δυνατό με ανθρώπους υψηλού κύρους που θα διακρίνονται για την κοινωνική τους προσφορά. Θα κινηθούμε γρήγορα έχοντας ως βασική έννοια να μην καταρρεύσει η δομή και υπάρξει έλλειμμα εμπιστοσύνης προς αυτή και άλλες δομές, καθώς αυτό θα είχε δραματικές συνέπειες για τα παιδιά που διαμένουν σε αυτές. Μας ενδιαφέρει οι δομές να μείνουν όρθιες»

Άμεσα ο διορισμός νέου ΔΣ υψηλού κύρους στην Κιβωτό του Κόσμου – Θέλουμε οι δομές να μείνουν όρθιες
Παράλληλα, ο κ. Χατζηδάκης τόνισε την προτεραιότητα που δίνει η κυβέρνηση στο να μην καταρρεύσει η δομή της Κιβωτού του Κόσμου και να μην υπάρξει έλλειμμα εμπιστοσύνης της κοινωνίας.

«Θα κινηθούμε ταχύτατα για το ζήτημα, έχοντας ως βασική έγνοια να μην καταρρεύσει η δομή και να μην υπάρξει έλλειμμα εμπιστοσύνης που θα έχει δραματικές συνέπειες για τα παιδιά που είναι στις δομές. Υπάρχει αυτή την ώρα ένα σοκ. Μας ενδιαφέρει οι δομές να μείνουν όρθιες και γι’ αυτό αντιδρούμε αμέσως και προφανώς είμαστε ανοιχτοί σε παρατηρήσεις και προτάσεις για να διαχειριστούμε όλοι μαζί ένα τόσο σοβαρό ζήτημα», ανέφερε χαρακτηριστικά ο Κωστής Χατζηδάκης κατά την τοποθέτησή του στην επιτροπή κοινωνικών υποθέσεων.

Όπως είπε, το σύνολο της κοινωνίας παρακολουθεί αυτά που καταγγέλλονται και όλοι μαζί θα αναμένουμε την κρίση της Δικαιοσύνης. «Αυτό επιβάλλει το κράτος του δικαίου. Η κυβέρνηση έκανε παρεμβάσεις που δεν συνάντησαν ενθουσιασμό απ’ όλες τις πτέρυγες της βουλής, όπως τη θέσπιση ποινικού μητρώου για τους εργαζόμενους στις δομές», τόνισε χαρακτηριστικά ο υπουργός και πρόσθεσε:

«Αναστείλαμε την παραχώρηση του κτιρίου του ΕΦΚΑ, κάτι που είχε ξεκινήσει και το σταματήσαμε μόλις είδαν αυτά το φως της δημοσιότητας οι καταγγελίες. Σήμερα, ανακοινώθηκε ότι γίνεται παρέμβαση από τη κυβέρνηση για να αντιμετωπιστεί το ζήτημα με τη τοποθέτηση νέου διοικητικού συμβουλίου. Θα γίνει το ταχύτερο, το νέο διοικητικό συμβούλιο θα είναι υψηλού κύρους με ανθρώπους που διακρίνονται για τη κοινωνική τους προσφορά».

Σχετικά Άρθρα

Ο Καιρός την Κυριακή των Βαΐων: Βροχές και αφρικανική σκόνη συνθέτουν το αυριανό σκηνικό

Egnatiapress

Άνοιγμα σχολείων: Οδηγός «χρήσης» για μαθητές, εκπαιδευτικούς για το πρώτο κουδούνι στις 14 Σεπτεμβρίου

Egnatiapress

Σε εγκαταστάσεις που προορίζονταν για την ΕΥΠ λειτουργούσε ο παρακρατικός μηχανισμός παρακολούθησης με το Predator

egnatia2021

Κίνδυνος πυρκαγιάς: Πολύ αυξημένος και το Σάββατο 6/8

egnatia2021

Προ των πυλών η μεγάλη κακοκαιρία EVA! Πότε έρχονται βροχές, τι να προσέξετε…

nikos521964

Κορονoϊός: 2.938 κρούσματα 7 θάνατοι και 135 διασωληνωμένοι

Egnatiapress