Egnatia Press
Ελλάδα Μακεδονία

Δίκη για τη δολοφονία του Άλκη: Ολοκληρώνει την αγόρευσή της και καταθέτει την πρότασή της η εισαγγελέας

Δίκη για τη δολοφονία του Άλκη: Ολοκληρώνει την αγόρευσή της και καταθέτει την πρότασή της η εισαγγελέας

Σήμερα (9/6) αναμένεται να ολοκληρώσει την αγόρευσή της η εισαγγελέας Κυριακή Κλιάμπα, στη συνέχεια της δίκης για τη δολοφονία του Άλκη Καμπανού και τον τραυματισμό των δύο φίλων του, στο Μικτό Ορκωτό Δικαστήριο Θεσσαλονίκης.

 

Θα αναφερθεί στους ρόλους που πιστεύει ότι είχαν από τον έβδομο ως τον 12ο κατηγορούμενο και στη συνέχεια θα καταθέσει την πρότασή της επί της ενοχής όλων, την οποία πάντως «έδειξε» ήδη για όλα τα εμπλεκόμενα πρόσωπα.

Χθες, ανέλυσε τους ρόλους και τη συμμετοχή των έξι πρώτων κατηγορούμενων στην τέλεση της δολοφονίας. Κωδικοποιώντας τα συμπεράσματά της γι’ αυτούς η εισαγγελέας ανέφερε τα εξής:

* Αποκάλεσε τον 1ο κατηγορούμενο ως «ιθύνοντα νου», τονίζοντας ότι κράτησε το ρόλο του διευθύνοντος στη δολοφονική επίθεση. «Θα καθόριζε τις θέσεις των “στρατιωτών” του. Σκοπός του δεν ήταν να επιτεθεί, είχε την υψηλή εποπτεία, να συγκρατήσει κάποιο από τα θύματα που θα ξέφευγε. Είχε αρχηγικό και ρυθμιστικό ρόλο», ανέφερε.

«Η ομολογία παρωδία»

* Χαρακτήρισε «παρωδία» την ομολογία του 2ου κατηγορούμενου ότι αυτός κατάφερε το θανατηφόρο πλήγμα στο δεξιό μηρό του ‘Αλκη που προκάλεσε τρώση της μηριαίας αρτηρίας. «Δεν υπάρχει ένα θανατηφόρο χτύπημα», ξεκαθάρισε η εισαγγελέας, ενώ για τη στάση του συγκεκριμένου ανέφερε:

«Επέλεξε να καταστεί εξιλαστήριο θύμα. Δεν θέλησε να λάμψει η αλήθεια κι αυτό είναι χειρότερο από την ομολογία», είπε. Του καταλόγισε ότι με την «κατασκευασμένη» ομολογία ενέπαιξε τη νοημοσύνη του δικαστηρίου προσπαθώντας να αποδείξει το ψέμα του και να αποσείσει τις ευθύνες των υπολοίπων. «Ξέχασε όμως τα υπόλοιπα 40 χτυπήματα στον ‘Αλκη και τον κολλητό του φίλο. Κάποιος άλλος χτύπησε με μαχαίρι όχι ο ίδιος όπως προσπάθησε να πείσει», ανέφερε.

* Για τον 3ο κατηγορούμενο επισήμανε ότι ήταν στο «πεδίο μάχης» τουλάχιστον για 45 δευτερόλεπτα κι ότι δεν ήταν «θεατής». «Συμμετείχε με το σφυρί του και χτυπούσε αλύπητα όποιον έβρισκε μπροστά του» ήταν τα λόγια της εισαγγελέως.

«Ο εκκολαπτόμενος υπαρχηγός»

* Για τον 4ο κατηγορούμενο που είχε διαφύγει αρχικά στην Αλβανία και παραδόθηκε στη συνέχεια στις ελληνικές διωκτικές αρχές, η εισαγγελέας τόνισε ότι είχε σημαντικό ρόλο στην τέλεση του εγκλήματος: όχι ως απλός καλός “στρατιώτης” – όπως ανέφερε – αλλά ως “εκκολαπτόμενος υπαρχηγός”, διότι φέρεται να ήταν το άτομο που συγκέντρωσε τη μοιραία βραδιά τα εμπλεκόμενα πρόσωπα στον σύνδεσμο οπαδών «Θύρα 4» για να εξασφαλιστεί η αριθμητική υπεροχή ενόψει της δολοφονικής επίθεσης. Για τη στάση του στο δικαστήριο, η κα. Κλιάμπα σημείωσε ότι η απολογία του βασίστηκε στο «ψέμα» και στην «φαντασία». «Πίστεψε ότι θα μπορούσε να μας πείσει ότι ήταν απλός θεατής στο δράμα» ανέφερε, επισημαίνοντας ότι ο συγκεκριμένος χτύπησε τόσο τον Άλκη όσο και τον φίλο του.

* «Έμεινε για 25 δευτερόλεπτα στον τόπο της επίθεσης, χρόνος ικανός να χτυπήσει με το πτυσσόμενο γκλοπ τον Άλκη και τον φίλο του», είπε η εισαγγελέας για τον 5ο κατηγορούμενο και συμπλήρωσε «Είχε σκοπό να το “σκάσει” μετά την τέλεση του εγκλήματος. Ούτε αυτός ήταν “θεατής”, ήταν μεταξύ αυτών που πήγαν να σκοτώσουν».

* Τον 6ο κατηγορούμενο τον τοποθέτησε εκτός «πεδίου μάχης», αλλά τόνισε ότι η συνδρομή του υπήρξε καθοριστική για το αποτέλεσμα. «Αρπάζει τον σιδερένιο σωλήνα από το πορτ – μπαγκάζ, θέλοντας να προσφέρει το δικό του “μερίδιο” στην επίθεση, αλλά δεν πρόλαβε να φτάσει. Ήταν έτοιμος για την επίθεση» υπογράμμισε η εισαγγελική λειτουργός.

«Εκμεταλλεύτηκαν το αίμα του Άλκη για να μας πουν ότι τρόμαξαν»

Ανατρέχοντας στο σύνολο των απολογιών, η ίδια τόνισε ότι είχε την ανάγκη να ακούσει και να μάθει την αλήθεια. «Ούτε την είδα, αλλά ούτε την άκουσα», είπε και χαρακτήρισε ως ψευδή και προσχηματικά τα όσα απολογήθηκαν οι κατηγορούμενοι. «Θέλησαν να μας πείσουν ότι ο Άλκης έχασε κατά λάθος τη ζωή του…» ανέφερε και σε άλλο σημείο σχολίασε: «Εκμεταλλεύτηκαν το αίμα του ‘Αλκη για να μας πουν ότι πάγωσαν και τρόμαξαν […] κανένας δεν πόνεσε για αυτά που είδε […] δεν επέδειξαν καμία μετάνοια».

Οι αιχμές κατά των ιατροδικαστών – τεχνικών συμβούλων

Νωρίτερα, η κα. Κλιάμπα υπερασπίστηκε το πόρισμα της ιατροδικαστού Λήδας Κοβάτση λέγοντας ότι τα επιστημονικά της συμπεράσματα δεν επιδέχονται καμίας αμφισβήτησης, παρότι – όπως είπε – «επικρίθηκε» από τους υπερασπιστές των 12 κατηγορουμένων «λες και αναφερόταν σε εικασίες και αυθαίρετα συμπεράσματα».

Η εισαγγελέας εξαπέλυσε τα βέλη της εναντίον των τριών ιατροδικαστών – τεχνικών συμβούλων που κατέθεσαν ως μάρτυρες υπεράσπισης και τους καταλόγισε «αντιφάσεις και προσπάθεια παραπλάνησης του δικαστηρίου». «Τα συμπεράσματά τους και οι κρίσεις τους απέχουν παρασάγγας από την υπόθεση μας. Κατέθεσαν αυτά που βόλευε τους κατηγορούμενους […] Υπέπεσαν σε σοβαρότατα σφάλματα. Λησμόνησαν την επιστήμη τους» ανέφερε χαρακτηριστικά.

Με πληροφορίες από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

Σχετικά Άρθρα

Άρχισε η αντίστροφη μέτρηση για την άρση όλων των μέτρων

Egnatiapress

Κορωνοϊός: 585 νέα κρούσματα στην Ελλάδα

Egnatiapress

Ρόδος: Καταγγελία 19χρονης για βιασμό από οδηγό ταξί

Egnatiapress

Εστίαση: Aυτή είναι η ηλεκτρονική εφαρμογή για την πρόσβαση στα μαγαζιά

Egnatiapress

Παρών η Περιφέρεια Μακεδονίας στην “FERIE FOR ALLE 2023”,

ioannis

ΟΑΕΔ – Πρόγραμμα απασχόλησης ανέργων 18-29 ετών: Μέχρι 1η Φεβρουαρίου η υποβολή αιτήσεων

Egnatiapress