Egnatia Press
Ελλάδα

Δικηγόροι παίρνουν… στο κυνήγι εργαζομένους σε ΟΤΑ – Τους προτρέπουν σε αγωγές για να κερδίσουν «παγωμένες» αυξήσεις

Δικηγόροι παίρνουν… στο κυνήγι εργαζομένους σε ΟΤΑ – Τους προτρέπουν σε αγωγές για να κερδίσουν «παγωμένες» αυξήσεις

Σε «εμπόριο ελπίδας» άρχισαν να επιδίδονται, πάλι, μεγάλα δικηγορικά γραφεία της χώρας, προσεγγίζοντας εργαζομένους σε Οργανισμούς Τοπικής Αυτοδιοίκησης (ΟΤΑ) πείθοντάς τους να καταθέτουν προσφυγές για να διεκδικήσουν μισθολογικές αυξήσεις που πάγωσαν τα προηγούμενα χρόνια, λόγω μνημονίων.

Εκπρόσωποι της συνδικαλιστικής ηγεσίας της ΠΟΕ – ΟΤΑ καταγγέλλουν ότι η προσέγγιση δικηγορικών γραφείων σε εργαζομένους δήμων και νομικών τους προσώπων παίρνει ανησυχητικές διαστάσεις, καθώς το τελευταίο διάστημα αυξάνει ο αριθμός των εργαζομένων σε δήμους που πείθονται να καταθέσουν αιτήσεις μη παραγραφής αξιώσεων μισθολογικών αυξήσεων που απορρέουν από το πάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων 2016-2017.

Πρόκειται για τα κλιμάκια που πάγωσαν οριζόντια για όλο το δημόσιο εκείνη την περίοδο, ως εκ τούτου και στους δήμους, ενώ τελευταία, όπως καταγγέλλουν συνδικαλιστές, πολλά δικηγορικά γραφεία «σαρώνουν» τους κόλπους των εργαζομένων, προτρέποντας τους να καταθέτουν αιτήσεις το Γενικό Λογιστήριο του κράτους, ούτως ώστε στη συνέχεια να αναλάβουν την υπόθεση τους στα δικαστήρια, υπόσχοντας ότι θα κερδίσουν.

«Είναι μια πάγια τακτική των δικηγορικών γραφείων να προσεγγίζουν εργαζομένους, με στόχο να τους πείσουν να καταθέσουν αγωγές, τις οποίες θα αναλάβουν έναντι αμοιβής. Αυτό είναι φαινόμενο που εμφανίστηκε και κατά το πρόσφατο παρελθόν, ειδικά την περίοδο που οι εργαζόμενοι διεκδικούσαμε επιδόματα» τονίζει μιλώντας στο makthes.gr το μέλος του Συλλόγου Εργαζομένων του δήμου Νεάπολης – Συκεών, και ένα από τα παλαιότερα στελέχη της ΠΟΕ –ΟΤΑ για πολλά χρόνια Μηνάς Μοναστηρίδης.

Η ταρίφα

Εξηγεί ότι αυτή η ιστορία της κατάθεσης αιτήσεων άρχισε όταν η κυβέρνηση ανέλαβε τα δέσμευση ότι τα μισθολογικά κλιμάκια του 16-17 θα ξεπάγωναν με νομοθετική ρύθμιση. «Αυτό όμως δεν έγινε μέχρι σήμερα και αν θα γίνει θα γίνει μόνο με νομοθετική ρύθμιση, παρότι κάποιοι εργαζόμενοι πείθονται από δικηγόρους να καταθέσουν αιτήσεις μη παραγραφής αξιώσεων μισθολογικών αυξήσεων στο Γενικό Λογιστήριο του Κράτους» επισημαίνει ο κ. Μοναστηρίδης και προσθέτει πως τα μόνο βέβαιο είναι ότι ανοίξουν έναν κύκλο δικαστικών προσφυγών που κατά βάση θα είναι «αδιέξοδες», και θα χάσουν τα λεφτά τους.

Όσον αφορά το ποσό που καλούνται να πληρώσουν οι εργαζόμενοι, αυτό ανέρχεται στα 35 ευρώ κατ΄ άτομο, καθώς οι αγωγές είναι συνήθως μαζικές, ενώ ο δικηγόροι ζητούν το 10% το ποσού που θα λάβει ο κάθε εργαζόμενος με την απόφαση του δικαστηρίου.

«Δεν θα παίξουμε το παιχνίδι των δικηγόρων»

Η κινητικότητα των εργαζομένων στα δικηγορικά γραφεία προκάλεσε την έντονη αντίδραση της ΠΟΕ – ΟΤΑ, η οποία γνωστοποιεί ότι μεσούσης της περιόδου των εορτών των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς προκλήθηκε αναστάτωση στους εργαζόμενους σχετικά με την κατάθεση αιτήσεων μη παραγραφής αξιώσεων μισθολογικών αυξήσεων που απορρέουν από το πάγωμα των μισθολογικών κλιμακίων 2016-2017.

«Η συγκεκριμένη προτροπή» τονίζει η ηγεσία της ΠΟΕ-ΟΤΑ «αποτελεί πρωτοβουλία δικηγορικών γραφείων που θεώρησαν πως με τον τρόπο αυτό θα κινηθεί ένας νέος κύκλος δικαστικών προσφυγών που όλοι γνωρίζουμε ότι κατά βάση θα είναι αδιέξοδες, χρονοβόρες και πολυδάπανες. Όμως ως Ομοσπονδία δεν θα παίξουμε το παιχνίδι τους διαφημίζοντας ουσιαστικά την προτροπή τους».

 

Και αυτό, επειδή, όπως εξηγεί, σε ανακοίνωση της, για παρόμοιες διεκδικήσεις στο παρελθόν, μόνιμοι υπάλληλοι που προσέφυγαν στα Διοικητικά Πρωτοδικεία δεν δικαιώθηκε σχεδόν κανείς. Για τους Ιδιωτικού Δικαίου εργαζόμενους μάλιστα υπήρξαν θετικές δικαστικές αποφάσεις που όμως μόνο στις περιπτώσεις που οι διοικήσεις των δήμων δεν άσκησαν εφέσεις είχαν τελικά θετικό αποτέλεσμα.

Η ΠΟΕ – ΟΤΑ υποστηρίζει ότι καμιά μισθολογική διεκδίκηση δεν είχε θετική κατάληξη από Εφετεία και Άρειο Πάγο, ενώ η αίτηση άρσης παραγραφής για οικονομικές-μισθολογικές αξιώσεις εργαζομένων εφόσον κατατεθεί, αναστέλλει την παραγραφή των αξιώσεων η οποία είναι διετής.

Η αίτηση άρσης παραγραφής από μόνη της, όπως σημειώνει, δεν παράγει κανένα αποτέλεσμα, παρά μόνο δίνει μόνο την δυνατότητα μέσα σε εύλογο χρονικό διάστημα να κατατεθεί αγωγή διεκδίκησης του ποσού και πέρα της περιόδου παραγραφής.

Για τη δε αίτηση άρσης της παραγραφής Ομοσπονδία γνωστοποιεί, ότι κατατίθεται κατά κανόνα στο φορέα μισθοδοσίας του εργαζόμενου, ενώ για τους εργαζόμενους της Τοπικής Αυτοδιοίκησης που ανήκουν οργανικά στο δήμο καταθέτουν την αίτηση στο δήμο. Όσοι ανήκουν σε Νομικά Πρόσωπα του Δήμου καταθέτουν αντίστοιχα την αίτηση στο Νομικό Πρόσωπο που ανήκουν.

Σχετικά Άρθρα

Σεισμός 4,2 Ρίχτερ στα Ιωάννινα! Επίκεντρο 9 χλμ ανατολικά του δήμου Ζίτσας

nikos521964

Τραγωδία στη Θεσσαλία: Νεκρός 58χρονος που έπεσε σε χαράδρα

Egnatiapress

Σχολεία: Γυμνάσια και Λύκεια από 1 Φεβρουαρίου

Egnatiapress

Γ. Χατζηθεοδοσίου: 5 προτάσεις για τη στήριξη επιχειρήσεων εστίασης και θεάματος

nikos521964

Η Ελληνική Ομάδα Διάσωσης στην 86η Διεθνή Έκθεση Θεσσαλονίκης

Egnatiapress

Αυτά είναι τα κριτήρια για να πάρετε το Food Pass με 10% μείωση, για το σούπερ μάρκετ

nikos521964