Egnatia Press
Οικονομία

Δραματική αύξηση των χρεών στην Εφορία, παρά το φοροκυνηγητό, τα πρόστιμα, τους πλειστηριασμούς

Δραματική αύξηση των χρεών στην Εφορία, παρά το φοροκυνηγητό, τα πρόστιμα, τους πλειστηριασμούς

Συνεχίζουν να αφήνουν απλήρωτους τους φόρους τους οι Έλληνες, παρά το φοροκυνηγητό, τα πρόστιμα, τους πλειστηριασμούς και όλα τα αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Συνολικά οφείλουν μόνο στη φορολογική αρχή 112,559 δισ. ευρώ.

Μόνο στο 4μηνο οι φορολογούμενοι δεν πλήρωσαν φόρους ύψους 3,5 δισ. ευρώ, προβληματίζοντας ιδιαίτερα το οικονομικό επιτελείο, το οποίο φέτος έχει ανάγκη για αυξημένες εισπράξεις ώστε να δημιουργήσει δημοσιονομικό χώρο προκειμένου να εντείνει την επιδοματική πολιτική.

Τα στοιχεία της ΑΑΔΕ δείχνουν ότι τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα φορολογικά χρέη αυξήθηκαν κατά 178 εκατ. ευρώ τον Απρίλιο και συνολικά στο τετράμηνο ανήλθαν σε 3,504 δισ. ευρώ. Αν η σύγκριση γίνει με το πρώτο τετράμηνο του 2021, τότε προκύπτει αύξηση 50%, καθώς τότε τα ληξιπρόθεσμα στην Εφορία ανέρχονταν σε 2,332 δισ. ευρώ.

Ωστόσο, όπως επισημαίνει η ΑΑΔΕ, φέτος στο πρώτο τετράμηνο προστέθηκε χρέος ύψους 800 εκατ. ευρώ από έναν και μόνον μεγαλοοφειλέτη.

Αυτό και άλλα στοιχεία δείχνουν πως οι εργαζόμενοι και οι επαγγελματίες είναι σε γενικές γραμμές συνεπείς προς τις υποχρεώσεις τους, ενώ μεγάλοι επιχειρηματίες αντιμετωπίζουν μεγαλύτερες δυσκολίες που πολλές φορές φαντάζουν ανυπέρβλητες.

Σύμφωνα με τα στοιχεία της ΑΑΔΕ:

– Τον Απρίλιο τα «φρέσκα» ληξιπρόθεσμα χρέη ανήλθαν σε 250 εκατ. ευρώ. Έτσι, στο πρώτο τετράμηνο του έτους οι ληξιπρόθεσμες οφειλές έφθασαν συνολικά σε 3,724 δισ. ευρώ. Το ίδιο διάστημα του 2021 είχαν ανέλθει σε 2,561 δισ. ευρώ.

– Το συνολικό ληξιπρόθεσμο χρέος έχει ανέλθει σε 112,551 δισ. ευρώ, εκ των οποίων 25,417 δισ. ευρώ είναι ανεπίδεκτα είσπραξης και το καθαρό ληξιπρόθεσμο χρέος διαμορφώνεται σε 87,134 δισ. ευρώ.

– Ανοιχτούς λογαριασμούς με την Εφορία έχουν 3.944.665 φυσικά και νομικά πρόσωπα. Από τους οφειλέτες αυτούς, 1.978.695 απειλούνται με κατασχέσεις, ενώ σε 1.356.500 έχουν επιβληθεί αναγκαστικά μέτρα είσπραξης.

Ούτε οι μισές φορολογικές δηλώσεις δεν έχουν υποβληθεί οκτώ ημέρες πριν την εκπνοή της προθεσμίας

Με πολύ αργούς ρυθμούς υποβάλλονται φέτος οι φορολογικές δηλώσεις 2022, καθώς σε 8 μέρες από σήμερα εκπνέει η προθεσμία υποβολής τους, με το Υπουργείο Οικονομικών να εξετάζει ήδη το ενδεχόμενο της παράτασης.

Μέχρι στιγμής έχουν υποβληθεί λιγότερες από τις μισές δηλώσεις, και θεωρείται αδύνατον να προλάβουν όλοι ακόμη κι αν σπεύσουν μαζικά στους λογιστές.

Παρότι η πλατφόρμα υποβολής των φορολογικών δηλώσεων άνοιξε νωρίτερα από κάθε άλλη χρονιά, η προθεσμία που προβλέπει ο νόμος (30 Ιουνίου) δεν θα τηρηθεί ούτε φέτος, ενώ μέσα στις επόμενες ημέρες αναμένεται να ανακοινωθεί η νέα προθεσμία.

Στο Υπουργείο Οικονομικών εκτιμούν ότι, όπως συμβαίνει παραδοσιακά, ο ρυθμός υποβολής των φορολογικών δηλώσεων θα επιταχυνθεί τις επόμενες ημέρες όσο πλησιάζει η καταληκτική ημερομηνία,

λόγω και του ότι η φορολογική δήλωση είναι για πολλούς απαραίτητη προϋπόθεση για την υποβολή της αίτησης με σκοπό τη λήψη της επιδότησης για το ηλεκτρικό ρεύμα.

Ωστόσο, αφήνουν ανοιχτό το ενδεχόμενο ακόμη και για μεγάλη παράταση της προθεσμίας, προκειμένου οι «αργοπορημένοι» να μη χρεωθούν με πρόστιμα εκπρόθεσμης υποβολής, χωρίς όμως να αλλάξει το ημερολόγιο για την πληρωμή της πρώτης δόσης στο τέλος Ιουλίου.

Πέρσι η προθεσμία έληγε στις 30 Ιουλίου 2021 και, τελικά, δόθηκε παράταση μέχρι 10 Σεπτεμβρίου.

Σε κάθε περίπτωση, πάντως, ακόμα και αν δοθεί παράταση, διαρροές από το υπουργείο Οικονομικών έχουν ξεκαθαρίσει ότι δεν θα αλλάξει το ημερολόγιο για την πληρωμή της πρώτης δόσης στο τέλος Ιουλίου, όπως έγινε πέρσι.

 

Σχετικά Άρθρα

Αλλάζουν όλα σε υπερωρίες, άδειες πατρότητας, συνδικαλιστικά

Egnatiapress

Με πτώση άνοιξε το Χρηματιστήριο Αθηνών – Στις 568,21 μονάδες διαμορφώθηκε ο Γενικός Δείκτης Τιμών

Egnatiapress

Γονικές παροχές: Καταργείται ο φόρος 10% από 1ης Οκτωβρίου

Egnatiapress

Wall Street: Η βουτιά γίνεται κατάρρευση

Egnatiapress

Power Pass: Ξεπέρασαν τις 200.000 οι αιτήσεις – Πότε θα καταβληθούν τα χρήματα

Egnatiapress

Χαμένοι πάνω από 100.000 ιδιοκτήτες με τα μειωμένα ενοίκια

Egnatiapress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα