Egnatia Press
Οικονομία

«Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»: Δείτε τι αλλάζει

«Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»: Δείτε τι αλλάζει

Το Εξοικονομώ κατ’ Οίκον αλλάζει όνομα σε «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» σηματοδοτώντας την διεύρυνση των δαπανών των νοικοκυριών προκειμένουν να αναβαθμίσουν τις κατοικίες τους.

Πληροφορίες λένε ότι θα κυμανθεί ανάμεσα στα 350 με 500 εκατ. ευρώ και το οριστικό ύψος θα εξαρτηθεί από τη διαθεσιμότητα των κονδυλίων του ΕΣΠΑ σε συνδυασμό ενδεχομένως και με κεφάλαια από το Ταμείο Ανάκαμψης.

Οι επενδύσεις ενεργειακής απόδοσης χαρακτηρίζονται από την ικανότητά τους να αποφέρουν άμεσα ενεργειακά και άλλα οφέλη σε ιδιοκτήτες και διαχειριστές περιουσιακών στοιχείων, καθώς και σημαντικά δημόσια οφέλη όσον αφορά στην αύξηση της απασχόλησης, στην ανακούφιση της ενεργειακής φτώχειας, στην αύξηση της ανταγωνιστικότητας της βιομηχανίας, στη μείωση των εκπομπών αερίων του θερμοκηπίου, στην αύξηση της ενεργειακής ασφάλειας, στη μείωση της εξάρτησης από τις εισαγωγές ενέργειας, καθώς και βελτιώσεις στη δημοσιονομική ισορροπία της χώρας. Συμβάλλουν, δε, ουσιαστικά στη μείωση των τιμών της ενέργειας και την υποστήριξη των καταναλωτών που αντιμετωπίζουν υψηλές ενεργειακές δαπάνες. Κυρίως, όμως, συνεισφέρουν σημαντικά στη διεθνή μάχη κατά της κλιματικής αλλαγής.

Σύμφωνα με τους χειρισμούς του αρμόδιου υφυπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας Γεράσιμου Θωμά το πρόγραμμα από το 2021 θα συνδεθεί και με άλλα χρηματοδοτικά εργαλεία αλλά και με τη νέα πολιτική της Κομισιόν «Renovation Wave», Νέο Κύμα Ανακαινίσεων, η οποία θα παρουσιαστεί το Φθινόπωρο.

Την ίδια περίοδο, δηλαδή το διάστημα Σεπτεμβρίου – Νοεμβρίου, αναμένεται να προκηρυχθεί και το πρόγραμμα «Εξοικονομώ – Αυτονομώ», το οποίο φιλοδοξεί κάθε χρόνο να αναβαθμίζονται ενεργειακά περί τις 60.000 κατοικίες, από το μέχρι σήμερα μέσο ετήσιο όρο των 12.300 κτιρίων.

Την περίοδο αυτή βρίσκονται σε συζητήσεις οι αρμόδιοι υφυπουργοί ΠΕΝ Γεράσιμος Θωμάς και Ανάπτυξης Γιάννης Τσακίρης προκειμένου να κλειδώσουν τα κονδύλια που θα διατεθούν.

Το «Εξοικονομώ – Αυτονομώ» στοχεύει, σύμφωνα με πληροφορίες, στην ενίσχυση περισσοτέρων νοικοκυριών, δίνοντας και έξτρα επιδοτήσεις σε όσους προχωρούν σε ενεργειακή αναβάθμιση που θα οδηγούν σε όσο το δυνατό χαμηλότερη ενεργειακή κατανάλωση.

Ανάμεσα στα νέα χαρακτηριστικά του για το ενεργειακό «λίφτινγκ» περιλαμβάνονται:

1. Η διεύρυνση των εισοδηματικών ορίων, προκειμένου να τύχουν επιδότησης ή και δανεισμού περισσότερα νοικοκυριά μεσαίου εισοδήματος.

2. Πέραν των καθιερωμένων παρεμβάσεων που θα επιδοτηθούν, αντικατάσταση κουφωμάτων, θερμομόνωση, συστήματα ψύξης – θέρμανσης, προστίθενται και οι ακόλουθες δαπάνες:

– έξυπνα συστήματα διαχείρισης ενέργειας (smart home)

– συστήματα ηλεκτροπαραγωγής από ΑΠΕ- φωτοβολταϊκά

– ηλεκτρικοί φορτιστές για τροφοδοσία ηλεκτρικών αυτοκινήτων

– συστήματα αποθήκευσης (μπαταρίες)

Πηγή: «Εξοικονομώ κατ’ Οίκον»: Δείτε τι αλλάζει

Σχετικά Άρθρα

Μέχρι 16 Μαρτίου οι αιτήσεις για την Επιστρεπτέα 6

Egnatiapress

Φόροι: Οι νέες ρυθμίσεις οφειλών, οι δόσεις και οι εκπτώσεις

Egnatiapress

Folli Follie: “Βάρεσε κανόνι” η πολυσυζητημένη εταιρεία

Egnatiapress

ΟΑΕΔ: Χαμός με το νέο πρόγραμμα απόκτησης επαγγελματικής εμπειρίας στο ψηφιακό μάρκετινγκ

Egnatiapress

ΟΑΕΔ: Ποιες εκπαιδευτικές δομές κλείνουν έως την 1η Μαρτίου

Egnatiapress

Κανονικά τα εμπορικά μαγαζιά στις «κόκκινες» περιοχές

Egnatiapress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα