Egnatia Press
Πολιτική

Έκτακτη συνεδρίαση για τις παραλείψεις στη διαχείριση της κακοκαιρίας ζήτησε το ΚΙΝΑΛ

Έκτακτη συνεδρίαση για τις παραλείψεις στη διαχείριση της κακοκαιρίας ζήτησε το ΚΙΝΑΛ

Για παραλείψεις και αστοχίες, όπως υποστηρίζουν του κρατικού μηχανισμού στη διαχείριση του πρόσφατου κύματος κακοκαιρίας «Μήδεια» κάνουν λόγο επτά βουλευτές του ΚΙΝΑΛ, σε επιστολή που απέστειλαν προς τον πρόεδρο της βουλής, Κώστα Τασούλα, και τον πρόεδρο της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, κ. Μ. Χαρακόπουλο, ζητώντας την έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, προκειμένου να ενημερωθεί η βουλή για τις ενέργειες και παραλείψεις του κρατικού μηχανισμού κατά τη διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρίας.

Αναλυτικά η επιστολή έχει ως εξής:

Κύριε Πρόεδρε,
Η πρόσφατη κακοκαιρία με την ονομασία «Μήδεια» (15-16/2) δοκίμασε τις αντοχές του κρατικού μηχανισμού και της τοπικής αυτοδιοίκησης, σε πολλές περιοχές της Χώρας και ιδίως στην περιοχή του Λεκανοπεδίου της Αττικής. Η ένταση και η διάρκεια του φαινομένου ήταν γνωστή σε όλους πολλές ημέρες πριν από την εκδήλωσή του, σύμφωνα με τις σαφείς και αξιόπιστες -όπως αποδείχθηκε- προγνώσεις της Εθνικής Μετεωρολογικής Υπηρεσίας.

Δυστυχώς, παρά τις έγκαιρες προειδοποιήσεις αλλά και τις διαβεβαιώσεις για τον βαθμό ετοιμότητάς της, η Κυβέρνηση αποδείχθηκε για μία ακόμη φορά αδύναμη και ανεπαρκής. Επί δύο ημέρες, η Πολιτική Προστασία παρακολουθούσε τα προβλήματα, χωρίς ουσιαστικά να παρεμβαίνει, αρκούμενη στο κλείσιμο της Εθνικής Οδού Αθηνών-Λαμίας.

Η λήψη μέτρων έκτακτης ανάγκης με τη συνδρομή και των ενόπλων δυνάμεων δεν συνέβη παρά μόνο το βράδυ της δεύτερης ημέρας εκδήλωσης του φαινομένου και ενώ πλέον τα προβλήματα κυκλοφορίας, ηλεκτροδότησης και υδροδότησης να έχουν πλέον συσσωρευθεί. Ως συνέπεια της ολιγωρίας, 250.000 νοικοκυριά έμεναν χωρίς ηλεκτρικό ρεύμα, σε κάποιες περιοχές μάλιστα για περισσότερο από σαράντα οκτώ ώρες (!), ενώ πολλές χιλιάδες σπίτια έμειναν χωρίς νερό για δώδεκα ώρες. Παρά τις υπεράνθρωπες προσπάθειες του προσωπικού του ΔΕΔΔΗΕ, η αποκατάσταση των ζημιών του ελλιπώς συντηρημένου δικτύου εκκρεμεί ακόμη.

Η καθυστέρηση ανταπόκρισης του «επιτελικού Κράτους» στα προβλήματα που προκάλεσε η κακοκαιρία αποτελεί κατ’ ουσίαν ομολογία της ανεπάρκειας του μηχανισμού και την πλήρη απουσία σχεδιασμού, προγραμματισμού και συντονισμού των αρμοδίων αρχών. Επιβάλλεται, πλέον, από τα πράγματα η αναλυτική ενημέρωση και λογοδοσία της Κυβέρνησης και της Αυτοδιοίκησης προς τη Βουλή και τους πολίτες, αναφορικά με τη διαχείριση της κακοκαιρίας «Μήδεια» από τις αρμόδιες κρατικές αρχές.

Για το σκοπό αυτό, ζητούμε την άμεση πρόσκληση του Υπουργού Προστασίας του Πολίτη, του Υπουργού Εσωτερικών, του Υπουργού Περιβάλλοντος και Ενέργειας, του Υπουργού Υποδομών και Μεταφορών, του Υφυπουργού Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων και του Περιφερειάρχη Αττικής, σε έκτακτη συνεδρίαση της Διαρκούς Επιτροπής Δημόσιας Διοίκησης, Δημόσιας Τάξης και Δικαιοσύνης, προκειμένου να ενημερωθεί η Βουλή για τις ενέργειες και παραλείψεις του κρατικού μηχανισμού κατά τη διαχείριση της πρόσφατης κακοκαιρίας.

Οι αιτούντες βουλευτές

Γεώργιος Καμίνης
Νάντια Γιαννακοπούλου
Χαράλαμπος Καστανίδης
Ευαγγελία Λιακούλη
Χρήστος Γκόκας
Γεώργιος Αρβανιτίδης
Βασίλειος Κεγκέρογλου

Πηγή: Έκτακτη συνεδρίαση για τις παραλείψεις στη διαχείριση της κακοκαιρίας ζήτησε το ΚΙΝΑΛ

Σχετικά Άρθρα

Κώστας Μπακογιάννης: Ο κόσμος καίγεται κι αυτός πετάει στα σύννεφα – Προκλητική ανάρτηση

Egnatiapress

Β.Κικίλιας: «Πρέπει να είμαστε σοβαροί μέχρι να έχουμε το εμβόλιο»

Egnatiapress

Στα μαχαίρια Θεοχάρης-Καραθανασόπουλος για τα επεισόδια στο ΕΠΑΛ Σταυρούπολης

Egnatiapress

Στην Θεσσαλονίκη ο Κυριάκος Μητσοτάκης: “Όταν έρθει η ώρα να κάνουμε όλοι το εμβόλιο”

Egnatiapress

Χαρδαλιάς: Ετοιμαζόμαστε για κάθε πιθανό σενάριο μέσα στο καλοκαίρι

Egnatiapress

Έκτακτο: Παραιτήθηκε ο Χρήστος Ταραντίλης από κυβερνητικός εκπρόσωπος

Egnatiapress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα