Egnatia Press
Ελλάδα Οικονομία

Ενεργειακή κρίση: Πώς θα φωτιστούν οι δρόμοι στη Θεσσαλονίκη

Ενεργειακή κρίση: Πώς θα φωτιστούν οι δρόμοι στη Θεσσαλονίκη

Ο Δήμος Θεσσαλονίκης συμμορφώνεται στις επιταγές της ενεργειακής κρίσης, βρίσκοντας την λύση στο πρόβλημα με την τοποθέτηση φωτοβολταϊκών.

Αν και πολλοί δήμοι έχουν ήδη ανακοινώσει ότι θα περιορίσουν τον οδικό φωτισμό, ο δήμαρχος Θεσσαλονίκης Κωνσταντίνος Ζέρβας εμφανίζεται εξαιρετικά επιφυλακτικός ως προς το ενδεχόμενο να σβήσουν φώτα στους δρόμους της πόλης.

Μάλιστα, αποτελεί πεποίθησή του ότι δεν μπορούν να γίνουν εκπτώσεις σε ζητήματα ασφάλειας και γενικότερα σε θέματα που αφορούν την ποιότητα ζωής των πολιτών.

Ο Κωνσταντίνος Ζέρβας έχει επισημάνει ότι όπως ακριβώς η περίοδος της πανδημίας λειτούργησε σαν καταλύτης, για να υπάρξει ταχύτερος βηματισμός στον ψηφιακό μετασχηματισμό, έτσι και τώρα σε αυτή τη δύσκολη περίοδο της ενεργειακής κρίσης θα πρέπει να τρέξουν με μεγαλύτερες ταχύτητες όλες οι παρεμβάσεις σε αυτόν τον κρίσιμο τομέα.

Η αξία στην κατανάλωση ρεύματος αυξήθηκε κατά 88% το α’ εξάμηνο

Μετά τη δύσκολη μάχη τα δύο τελευταία χρόνια με την πανδημία, πλέον η δημοτική αρχή έρχεται αντιμέτωπη με την ενεργειακή κρίση, απειλώντας κυρίως τα οικονομικά, καθώς λόγω των αυξήσεων στις τιμές ενέργειας οι επιβαρύνσεις αναμένεται να είναι τεράστιες. Είναι χαρακτηριστικό σύμφωνα με τον αντιδήμαρχο Οικονομικών Μιχάλη Κούπκα ότι η αξία στην κατανάλωση ρεύματος αυξήθηκε κατά 88% το α’ εξάμηνο του 2022 συγκριτικά με το αντίστοιχο του 2021, ενώ για το ίδιο χρονικό διάστημα η αύξηση λογαριασμών φυσικού αερίου στα δημοτικά κτήρια ξεπέρασε το 170%.

Μέσα σε αυτό το κλίμα ο κ. Κούπκας και η Διεύθυνση Οικονομικών θα κληθεί να καταρτίσει τον προϋπολογισμό του 2023. «Είναι δεδομένο ότι η κατάρτιση του δημοτικού προϋπολογισμού για το 2023 δεν θα είναι και πάλι εύκολη. Εκτελέσαμε ήδη για τα έτη 2021 και 2022 δύο προϋπολογισμούς με προβλέψεις δαπανών αντιμετώπισης Covid-19 και τα καταφέραμε παρά τις δυσκολίες και τις συνεχείς αναποδιές. Φέτος η αντίστοιχη πρόβλεψη θα αφορά την κάλυψη κόστους των ενεργειακών δαπανών, των αναθεωρήσεων των τιμών σε έργα και προμήθειες καθώς και την αντιμετώπιση των πληθωριστικών πιέσεων συνολικά».

Ήδη ο δήμος Θεσσαλονίκης έχει ορίσει τον ενεργειακό επιθεωρητή για την εξοικονόμηση ενέργειας στα κτήρια, σύμφωνα με τα μέτρα που ανακοινώθηκαν για το Δημόσιο το προηγούμενο διάστημα. Η μεγάλη μάχη με στόχο τη μείωση του κόστους ενέργειας θα δοθεί μέσω της αντικατάστασης των λαμπτήρων με led στον οδικό φωτισμό.

«Θα είμαστε ο δήμος που θα έχει περισσότερο φωτισμό στις γειτονιές και στους δρόμους», υπογραμμίζει ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων Μάκης Κυριζίδης. Το διάστημα αυτό κατακυρώνεται το αποτέλεσμα του διαγωνισμού για την αλλαγή όλων των φωτιστικών στους δρόμους και στις πλατείες με λαμπτήρες led. Πρόκειται για ένα έργο προϋπολογισμού 19 εκατ. ευρώ το οποίο, σύμφωνα με τον κ. Κυριζίδη, θα φέρει μείωση κατανάλωσης ρεύματος κατά 70%.

Παράλληλα, ολοκληρώνονται τον επόμενο μήνα οι μελέτες για την αυτονόμηση των πρώτων 50 σχολικών κτηρίων μέσω της τοποθέτησης φωτοβολταϊκών και μπαταρίες που θα αποθηκεύουν το ρεύμα και θα το δίνουν στις ώρες αιχμής.

Σχετικά Άρθρα

Κορονοϊός: Στο τραπέζι επαναφορά των sms στο 13033 και τοπικά lockdown

Egnatiapress

Σόκ: 190.000 νέοι άνεργοι από 15 Ιουλίου ως αποτέλεσμα των απαγορεύσεων

Egnatiapress

Ανοιχτά τα σχολεία 10 Ιανουαρίου – Υποχρεωτικά πολλαπλά τεστ για όλους

egnatia2021

Νέα άνοδος στις τιμές των καυσίμων στην Αττική – Στα 2,7 ευρώ η αμόλυβδη

Egnatiapress

Με 10 νέες ειδικότητες “εμπλουτίζεται” ο προσωπικός γιατρός

egnatia2021

Καιρός: Αναμένεται ασυνήθιστο πενθήμερο με αφρικανική σκόνη έως το Σάββατο

egnatia2021