Egnatia Press
Media Ελλάδα Μακεδονία

ΕΡΤ-ΕΡΤ3: Ξεσηκωμός για το «πάρτι» των αναθέσεων και της κατασπατάλησης εκατομμυρίων που πληρώνουν εργαζόμενοι και τηλεθεατές

ΕΡΤ-ΕΡΤ3: Ξεσηκωμός για το «πάρτι» των αναθέσεων και της κατασπατάλησης εκατομμυρίων που πληρώνουν εργαζόμενοι και τηλεθεατές

Σοβαρές καταγγελίες για το πώς φτάσαμε στο έλλειμμα αλλά και πώς οι ιθύνοντες της κρατικής τηλεόρασης προσπαθούν να το «μαζέψουν».

Λιγότερο από ένα μήνα πριν, στις 18 Οκτωβρίου, το makthes.gr μέσα από τη στήλη «Μονόλογοι» αποκάλυπτε πως η «μαμά ΕΡΤ» καλούσε εσπευσμένα την πολύπαθη και απαξιωμένη ΕΡΤ3 να βάλει κι άλλη… πλάτη και αυτή τη φορά όχι μόνο να δεχτεί στο πρόγραμμά της όσα δε χωράνε στα δύο κανάλια της Αθήνας, αλλά να πληρώσει το μάρμαρο της «μαύρης τρύπας» στα οικονομικά.

 

Πριν αλέκτωρ λαλήσαι τρις, ο «ανθηρόστομος» επαληθεύεται τόσο για τα κακώς κείμενα στα οικονομικά της κρατικής τηλεόρασης, όσο και για τα της ΕΡΤ3.

Συγκεκριμένα, με ανακοίνωσή της ο ΠΑΣΥΜΗΤΕ, ο Πανελλήνιος Σύλλογος Μηχανικών και Τεχνικών της ΕΡΤ δηλώνει απερίφραστα πως η ευθύνη για το «οικονομικό αδιέξοδο» στο οποίο έχει περιέλθει η ΕΡΤ βαραίνει αποκλειστικά τη διοίκησή της και μάλιστα επικαλείται ένα παράδειγμα που έχει να κάνει με το τρίτο κανάλι για να καταδείξει την κατασπατάληση δημοσίου χρήματος.

«Αρκετές φορές τον τελευταίο διάστημα ο Σύλλογός μας έχει καταγγείλει την οικονομική διαχείριση στην ΕΡΤ με τις απ’ ευθείας αναθέσεις, τις κατατμήσεις των διαγωνισμών, την αλόγιστη σπατάλη εκατομμυρίων ευρώ σε εξωτερικές και μεικτές παραγωγές. Έχουμε επισημάνει την ανάγκη για αύξηση της εσωτερικής παραγωγής και αντίστοιχη μείωση της εξωτερικής.

Έχουμε καταγγείλει την παρέλαση των εργολάβων με ενοικιαζόμενους εργαζομένους σε όλους τους τομείς και τις δραστηριότητες της εταιρίας. Ο Σύλλογός μας κατ’ επανάληψη έχει τονίσει τις ευθύνες της Διοίκησης στον τρόπο διαχείρισης του ανταποδοτικού τέλους, στην απουσία διαφάνειας και λογοδοσίας.

Αυτή η πολιτική έχει πλέον επιφέρει ένα ασφυκτικό οικονομικό αδιέξοδο με άδεια ταμεία στην ΕΡΤ. Και αντί να αξιοποιηθεί με τον καλύτερο τρόπο το ήδη μειωμένο ανθρώπινο δυναμικό και ο εξοπλισμός της ΕΡΤ η Διοίκηση συνεχίζει την αδιέξοδη πολιτική της με ακόμα περισσότερες αναθέσεις και σπατάλες. Χαρακτηριστικό παράδειγμα η απ’ ευθείας δορυφορική μετάδοση του αγώνα μπάσκετ Καρδίτσα – Παναθηναϊκός την Κυριακή 20 Νοεμβρίου. Το αυτοκίνητο δορυφορικών μεταδόσεων της ΕΡΤ3 και οι τεχνικοί ήταν διαθέσιμοι. Η ΕΡΤ3 μπορούσε να αναλάβει τη μετακίνηση στην Καρδίτσα με συνολικό κόστος εκτός έδρας 340€.

Όμως ο κ Ζούλας είχε διαφορετική άποψη. Προτίμησε να παραμείνουν χωρίς έργο το προσωπικό και ο εξοπλισμός και ΕΡΤ3 για να δοθεί η δουλεία σε ιδιωτική εταιρία με πολλαπλάσιο κόστος και με ελλιπή εξοπλισμό (εφεδρεία με LiveU). Στην Αθήνα η κατάσταση είναι εξ ίσου τραγική. Το δορυφορικό SNG βρίσκεται εδώ και μήνες παροπλισμένο. Χρησιμοποιείται μόνο όταν αδυνατούν ή δεν αναλαμβάνουν οι ιδιωτικές εταιρίες να καλύψουν τις αυξημένες ανάγκες της ΕΡΤ σε ειδησεογραφικά και αθλητικά γεγονότα.

Με τον ίδιο τρόπο τα OBVan υπολειτουργούν και οι τεχνικοί μας απαξιώνονται. Είναι πραγματικά τραγικό οι εργαζόμενοι να υποαπασχολούνται, να προσπαθούν με κάθε τρόπο να προσφέρουν το έργο τους και η Διοίκηση να τους αποκλείει. Καταργούν τις μεταδόσεις με μέσα και Τεχνικούς της ΕΡΤ και τις δίνουν σε ιδιωτικές εταιρίες με πολλαπλάσιο κόστος, καταργούν τις εκτός έδρας μετακινήσεις παραβιάζοντας το νόμο 4336/15 με πρόσχημα την έλλειψη χρημάτων. Όμως για τις ιδιωτικές εταιρίες δεν υπάρχει κανένα πρόβλημα.

Αναίτια δαπάνη πολλών χιλιάδων ευρώ κάθε εβδομάδα που σε ετήσια βάση ξεπερνάει το ένα εκατομμύριο ευρώ μόνο για τις δορυφορικές και τις εξωτερικές μεταδόσεις. Έγκαιρα ο ΠΑΣΥΜΗΤΕ μαζί με τις Δημοσιογραφικές ενώσεις και τα άλλα Σωματεία της ΕΡΤ σταθήκαμε αντίθετοι σε αυτές τις επιλογές με επιστολή στη Διοίκηση και στα αρμόδια Υπουργεία.» αναφέρεται στην ανακοίνωση-επιστολή προς τη διοίκηση της ΕΡΤ.

 

Στα… όπλα και η Βόρεια Ελλάδα

Την ίδια ώρα, όμως, σοβαρές καταγγελίες από την  Ε.Τ.Ι.Τ.Β.Ε. Βορείου Ελλάδος έρχονται να προστεθούν στα παραπάνω και αφορούν αποκλειστικά την ΕΡΤ3.

«Με μία ξαφνική της απόφαση η διοίκηση της ΕΡΤ3 θέλει να εφαρμόσει από σήμερα την κύρια χρήση μονομελών συνεργείων εξωτερικών μεταδόσεων (ENG1) για την κάλυψη των ειδησεογραφικών της αναγκών!», τονίζει σε καταγγελία της Ε.Τ.Ι.Τ.Β.Ε. Βορείου Ελλάδος.

Όπως συνεχίζει η ανακοίνωση «Την απαίτησή της αυτή προσπαθεί να την δικαιολογήσει στα πλαίσια των οικονομικών της περικοπών!

Η απόφαση της αυτή μας βρίσκει κάθετα αντίθετους.

Γιατί από τη μία πλευρά ελαχιστοποιούνται οι λιγοστές υπάρχουσες θέσεις εργασίας και από την άλλη γίνεται όλο και πιο δύσκολη η ήδη κακοπληρωμένη δουλειά του συναδέλφου τεχνικού, ο οποίος θα πρέπει να αναλάβει παράλληλα μαζί με την ευθύνη της εικόνας την ευθύνη του ήχου την ευθύνη της μετάδοσης του οπτικοακουστικού υλικού καθώς και την οδήγηση του αυτοκινήτου των εξωτερικών μεταδόσεων!!

Το αποτέλεσμα αυτής της απόφασης είναι να μετατρέψουν τον συνάδελφο εικονολήπτη σε ένα πολυεργαλειο αδιαφορώντας τόσο για τον φόρτο εργασίας του όσο και για την αποτελεσματικότητα και τις ανάγκες της εξειδικευμένης του δουλειάς, μειώνοντας με αυτόν τον τρόπο όλο και περισσότερο την ποιότητα της ενημέρωσης που αποτελεί ενα δημόσιο αγαθό!

Όχι κύριοι δεν γίνεται οικονομία κόβοντας απαραίτητες θέσεις εργασίας και φορτώνοντας παραπάνω ευθύνες στις πλάτες των εργαζομένων και μάλιστα με πενιχρές απολαβές!

Απαιτούμε από την διοίκηση της ΕΡΤ 3 την άμεση αναστολή της συγκεκριμένης απαράδεκτης και αντεργατικής απόφασης!” καταλήγει η ανακοίνωση.

Και η ΕΣΗΕΜ-Θ

Εν τω μεταξύ και το σωματείο των δημοσιογράφων της ΕΡΤ3 συνεχίζει το “κυνήγι” των ιθυνόντων της Αγγελάκη (αλλά και της Αγίας Παρασκευής) για τα όσα συμβαίνουν στο κανάλι.

“Το Διοικητικό Συμβούλιο της ΕΣΗΕΜ-Θ διατηρεί την ανησυχία του για τον περιορισμό του αυτοδύναμου ενημερωτικού χαρακτήρα της ΕΡΤ3.

Η πρόσφατη παρουσίαση του προγράμματος του τρίτου φορέα της δημόσιας ραδιοτηλεόρασης με έδρα τη Θεσσαλονίκη επιβεβαίωσε τις ανησυχίες της Ένωσης ότι δεν προβλέπεται ουσιώδης ενίσχυση του ενημερωτικού έργου της ΕΡΤ3.

Η αντίληψη που την περιορίζει σε έναν δορυφορικό ρόλο υποστήριξης της Ert News εξακολουθεί να υφίσταται, και το δημοσιογραφικό δυναμικό της ΕΡΤ3 είναι ανάγκη να αξιοποιείται στον βαθμό που αναλογεί στην εμπειρία και τις δυνατότητές του.

Η ΕΣΗΕΜ-Θ επιμένει στην περαιτέρω ανάπτυξη της ΕΡΤ3 και καλεί τη Διοίκηση της ΕΡΤ ΑΕ να εντάξει αυτόν τον προσανατολισμό στον προγραμματισμό της.” αναφέρει η τελευταία ανακοίνωση.

Σχετικά Άρθρα

Συγκέντρωση κατά της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών στην Αθήνα

Egnatiapress

Δημήτρης Γάκης: «Όσοι νομίζουν ότι είναι υπεράνω του νόμου κάποτε θα βρεθούν στο χέρι του»

Egnatiapress

Δολοφονία Άλκη: Στην ανακρίτρια οι συλληφθέντες για τη δολοφονία

egnatia2021

Τσολιά για εμβολιασμό παιδιών: Δεν υπάρχουν ανεπιθύμητες ενέργειες που εμφανίζονται μετά από χρόνια

egnatia2021

Ρόδος: Η 21χρονη τουρίστρια που κατήγγειλε πρώην παίκτη reality για βιασμό «προσπάθησε να αυτοκτονήσει»

nikos521964

Πένθος στην Αταλάντη: Νεκρό ζευγάρι που καταπλακώθηκε από τρακτέρ

Egnatiapress