Egnatia Press
Τεχνολογία

Facebook: Νέο μήνυμα για το μπλακ άουτ – «Δεν υπήρξε κακόβουλη ενέργεια»

Facebook: Νέο μήνυμα για το μπλακ άουτ – «Δεν υπήρξε κακόβουλη ενέργεια»

Καμία κακόβουλη ενέργεια δεν «κρύβεται» πίσω από το πρωτοφανές μπλακάουτ στο Facebook, το οποίο κόστισε δισεκατομμύρια και «βύθισε» τη μετοχή της εταιρείας.

Τουλάχιστον αυτό διαμηνύει η ίδια η εταιρεία, σε νέο μήνυμά της περίπου 24 ώρες μετά το ιστορικών διαστάσεων «κρασάρισμα», το οποίο βύθισε για πάνω από έξι ώρες στο σκοτάδι Facebook, Instagram και Whatsapp.

Παράλληλα, το Facebook, το οποίο βρίσκεται για ακόμα μια φορά στο «μάτι» του κυκλώνα, διεμήνυσε, επίσης, ότι «δεν υπάρχει καμία ένδειξη ότι τα δεδομένα των χρηστών παραβιάστηκαν κατά τον χρόνο διακοπής της σύνδεσης».

Επεσήμανε, δε, ότι υπήρξε πρόβλημα με τα εσωτερικά συστήματα της Facebook, γεγονός που δυσκόλεψε τις προσπάθειες εντοπισμού και λύσης του προβλήματος. Ουσιαστικά, με αυτό τον τρόπο η εταιρεία επιχειρεί να δικαιολογήσει τις έξι ώρες που οι πλατφόρμες της βρίσκονταν εκτός λειτουργίας.

Ακόμα, απευθυνόμενη στους χρήστες που ταλαιπωρήθηκαν, η εταιρεία προχώρησε στην ακόλουθη δήλωση: «Κατανοούμε τις συνέπειες που είχαν οι διακοπές και αναγνωρίζουμε την ευθύνη που είχαμε να ενημερώνουμε τους χρήστες για τα προβλήματα στις υπηρεσίες μας. Ζητούμε συγγνώμη από όλους όσοι ταλαιπωρήθηκαν και εργαζόμαστε για να κατανοήσουμε ακριβώς τι συνέβη, ώστε να επιτύχουμε μεγαλύτερη ανθεκτικότητα στις υποδομές μας».

«Δεν μπορούμε καν να ελέγξουμε αν έγινε διαρροή δεδομένων»

Ωστόσο, διαφορετική φαίνεται πως είναι η γνώμη του Μιχάλη Βαφόπουλου, ιδρυτή και προέδρου της Linked Business, ο οποίος μιλώντας στο Πρώτο Πρόγραμμα δήλωσε πως «δεν έχουμε καν τη δυνατότητα να ελέγξουμε εάν έγινε διαρροή».

«Εάν ένα εργοστάσιο ρίξει απόβλητα στον Κηφισό ή στα Οινόφυτα, έχουμε πλέον τρόπους να το εντοπίσουμε εγκαίρως. Εδώ, όμως, δεν έχουμε τα ρυθμιστικά εργαλεία για κάτι τέτοιο», υπογράμμισε.

Αναφορικά με το πρόβλημα, ο ίδιος είπε ότι «επισήμως, το τεχνικό πρόβλημα που συνέβη είναι οι διασυνδέσεις των κέντρων δεδομένων, καθώς το Facebook έχει εκατομμύρια κεντρικούς υπολογιστές ανά τον κόσμο, που είναι συνδεδεμένοι. Επομένως, μια αλλαγή που έγινε με λάθος τρόπο, σύμφωνα με την εταιρεία, δημιούργησε το πρόβλημα επικοινωνίας μεταξύ αυτών των υπολογιστών».

Αυτό είχε ως αποτέλεσμα 3,5 δισεκατομμύρια άνθρωποι σε όλο τον κόσμο, να μην μπορούν να επικοινωνήσουν. «Προφανώς και υπάρχουν δεκάδες δικλείδες ασφαλείας σε διάφορες κατευθύνσεις, αλλά κάποια στιγμή τελειώνουν και αυτές», πρόσθεσε, υπογραμμίζοντας ότι όλοι οι ειδικοί ασφαλείας συστημάτων τονίζουν το οικονομικό κόστος των δικλείδων ασφαλείας.

Τελικά τι προκάλεσε την κατάρρευση;

Υπάλληλοι της εταιρείας του Μαρκ Ζούκερμπεργκ, που δεν θέλησαν να κατονομαστούν, εκμυστηρεύτηκαν στο πρακτορείο ειδήσεων Reuters πως το μπλακάουτ προκλήθηκε από εσωτερικό λάθος στη διαχείριση της διαδικτυακής κίνησης προς τα συστήματά της.

Το πρόβλημα περιέπλεξε το γεγονός πως η αλλαγή ρυθμίσεων σε δρομολογητές και εξυπηρετητές της εταιρείας σήμαινε πως δεν ήταν διαθέσιμα ούτε τα εργαλεία λογισμικού των ίδιων των τεχνικών για να διαγνώσουν και να διορθώσουν το πρόβλημα, κατά τις ίδιες πηγές.

Πηγή: Facebook: Νέο μήνυμα για το μπλακ άουτ – «Δεν υπήρξε κακόβουλη ενέργεια»

Σχετικά Άρθρα

“Περνάει” κρίση το Facebook: Απειλή για τον Ζούκερμπεργκ τα αποκαλυπτικά έγγραφα της Χάουγκεν

Egnatiapress

Facebook: Πώς διαγράφηκαν 1,3 δισ. fake προφίλ για λόγους ασφαλείας

Egnatiapress

ΗΠΑ: Σκέψεις για «μαύρο» στα κινεζικά social media, ξεκινώντας από το TikTok

Egnatiapress

Πως θα απαλλαγείτε από ενοχλητικές κλήσεις μια για πάντα!

Egnatiapress

Viber: Επτά τρόποι για να γίνει πιο ασφαλής η επικοινωνία μέσω εφαρμογών μηνυμάτων

Egnatiapress

Ηλεκτρικό ρεύμα: Αυτοί είναι οι νέοι κανόνες – Τι λέει η ΔΕΗ

Egnatiapress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα