Egnatia Press
Οικονομία

“Φωτιά” έχει πάρει το ρεύμα στην τιμή της χονδρικής – Αυξήθηκε 48% σε ένα μήνα

“Φωτιά” έχει πάρει το ρεύμα στην τιμή της χονδρικής – Αυξήθηκε 48% σε ένα μήνα

Σε κατάσταση συναγερμού βρίσκεται η κυβέρνηση, ετοιμάζοντας νέα δέσμη μέτρων κόντρα στο αυξημένο ενεργειακό κόστος. Είναι ενδεικτικό ότι λίγο πριν τελειώσει ο Οκτώβριος, η μέση χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος διαμορφώνεται 48% υψηλότερα από αυτήν του Σεπτεμβρίου!

Από τις 7 Οκτωβρίου και μέχρι το περασμένο Σάββατο, η μέση χονδρική τιμή του ρεύματος διαμορφωνόταν πάνω ή πολύ πάνω από τα 200 ευρώ ανά MWh, με μόνες εξαιρέσεις το διήμερο 9-10 Οκτωβρίου και τη 17η Οκτωβρίου. Αποτέλεσμα; Η μέση χονδρική τιμή στις πρώτες 23 ημέρες του Οκτωβρίου διαμορφώθηκε στα 200,95 ευρώ, όταν ο Σεπτέμβριος είχε «κλείσει» στα 134,73 ευρώ. Σημειωτέον ότι στις αρχές του μήνα το οικονομικό επιτελείο είχε ανακοινώσει το διπλασιασμό της επιδότησης στους λογαριασμούς του ηλεκτρικού ρεύματος, καθώς η χονδρική είχε πάρει ήδη πάνω γύρω στο 11% σε σχέση με τον Αύγουστο και γύρω στο 32% από τον Ιούλιο.

Το διήμερο 24 και 25 Οκτωβρίου, η μέση χονδρική τιμή υποχώρησε στα 173,30 ευρώ και 189,30 ευρώ αντιστοίχως, χωρίς να αλλάζει δραματικά η μέση τιμή του μήνα, η οποία επί του παρόντος διαμορφώνεται στα 199,38 ευρώ. Αυτό που έχει ιδιαίτερο ενδιαφέρον είναι μια ποιοτική λεπτομέρεια, που κάνει τη διαφορά και δείχνει την τάση για τους επόμενους μήνες.

Το μεγαλύτερο μέρος (48,04%) στο ηλεκτρικό ρεύμα που «πέφτει» στην αγορά το τελευταίο διήμερο, προέρχεται από Ανανεώσιμες Πηγές Ενέργειας, οι οποίες είναι φτηνότερες από το φυσικό αέριο, εξ ου και η υποχώρηση στη χονδρική τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος. Αντιθέτως τις προηγούμενες ημέρες, όπου το μίγμα είχε «μπροστά» το φυσικό αέριο, η χονδρική τιμή «χόρευε». Προφανές είναι ότι όσο μπαίνει ο Χειμώνας και η απόδοση των ΑΠΕ θα πέφτει και θα ανεβαίνει η ζήτηση για φυσικό αέριο, η τιμή του ηλεκτρικού ρεύματος θα κινείται σε υψηλά επίπεδα.

Θέμα χρόνου η επικαιροποίηση του κυβερνητικού σχεδιασμού
Με αυτά τα δεδομένα, παράγοντες της αγοράς εκτιμούν ότι είναι θέμα χρόνου η κυβέρνηση να επικαιροποιήσει το σχεδιασμό της για την επιδότηση των λογαριασμών του ηλεκτρικού ρεύματος, παρά το ότι οι πληροφορίες από το κυβερνητικό στρατόπεδο αναφέρουν πως ό,τι γίνει, θα «τρέξει» από τον Ιανουάριο και μετά, είτε αυτό αφορά στην παράταση της επιδότησης- που θεωρείται «κλειδωμένη»- είτε στην αύξηση της επιδότησης είτε και στα δύο.

Επί του παρόντος, η επιδότηση είναι 9 ευρώ για τις καταναλώσεις του Σεπτεμβρίου και ανεβαίνει στα 18 ευρώ για τις καταναλώσεις Οκτωβρίου- Δεκεμβρίου. Ειδικά όσον αφορά στους δικαιούχους Κοινωνικού Τιμολογίου, η επιδότηση ανέρχεται στα 24 ευρώ, έτσι ώστε να μην υπάρξει η παραμικρή αύξηση στους λογαριασμούς.

Σε κάθε περίπτωση, μέσα στις επόμενες αναμένονται οι λεπτομέρειες για τη δυνατότητα ρύθμισης σε δόσεις του αυξημένου κόστους θέρμανσης, την οποία επεξεργάζεται το υπουργείο Ενέργειας. Με δεδομένο ότι ήδη «τρέχει» ρύθμιση ως 24 δόσεις από τη ΔΕΗ για το ηλεκτρικό ρεύμα, εκτιμάται ότι η νέα ρύθμιση θα καλύψει (και) τους καταναλωτές φυσικού αερίου, οι οποίοι παρά την αύξηση του επιδόματος θέρμανσης- για τους δικαιούχους- και παρά την έκπτωση του 15% μέσω ΔΕΠΑ, θα κληθούν να σηκώσουν φέτος μεγάλο βάρος. Είναι, άλλωστε, ενδεικτικό ότι για πρώτη φορά η επίσης «φουσκωμένη» τιμή του πετρελαίου θέρμανσης είναι 2,5% χαμηλότερη από αυτή του φυσικού αερίου!

Ο 4ψήφιος αριθμός άμεσης επανασύνδεσης

Επιπλέον, θα ενεργοποιηθεί 4ψήφιος αριθμός- SOS, μέσω της οποίας αφενός θα γίνεται άμεσα η επανασύνδεση παροχών ρεύματος και φυσικού αερίου για ληξιπρόθεσμες οφειλές ευάλωτων νοικοκυριών αφετέρου θα λαμβάνεται μέριμνα για όσους αντιμετωπίζουν πρόβλημα στην πληρωμή λογαριασμών ρεύματος- φυσικού αερίου. Τα εισοδηματικά κριτήρια είναι υπό διαμόρφωση, αλλά υπολογίζεται ότι η «ομπρέλα» θα καλύψει τουλάχιστον 500 χιλιάδες «αδύναμα» νοικοκυριά…

Πηγή: “Φωτιά” έχει πάρει το ρεύμα στην τιμή της χονδρικής – Αυξήθηκε 48% σε ένα μήνα

Σχετικά Άρθρα

Ανεργία: Σχεδόν ένα εκατομμύριο έψαχναν για δουλειά τον Σεπτέμβριο

Egnatiapress

Πώς θα λειτουργεί το νέο φορο-μπόνους 30% για e-αποδείξεις από κλάδους υψηλής φοροδιαφυγής

Egnatiapress

Νέα χρέη 1 δισ. ευρώ προς την εφορία μέσα.. σε ένα μήνα

Egnatiapress

Επίδομα αδείας 2021: Πότε πρέπει να το λάβουν οι εργαζόμενοι – Τα χρήματα που θα πάρουν

Egnatiapress

Τζόκερ: 6 υπερτυχεροί κερδίζουν από 1,2 εκατ. ευρώ – Δείτε τους τυχερούς αριθμούς

Egnatiapress

ΟΤΕ: Σύμβαση 48 εκατ. ευρώ για την προμήθεια αδειών λογισμικού στο δημόσιο

Egnatiapress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα