Egnatia Press
Ελλάδα

Φωτιά στην Κερατέα: Καλύτερη η εικόνα από το μέτωπο – Αισιοδοξία στην Πυροσβεστική πως θα οριοθετήσει την πυρκαγιά

Φωτιά στην Κερατέα: Καλύτερη η εικόνα από το μέτωπο – Αισιοδοξία στην Πυροσβεστική πως θα οριοθετήσει την πυρκαγιά

H φωτιά που ξέσπασε στο Μαρκάτι Λαυρεωτικής έχει κάψει τουλάχιστον 10 σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή, σύμφωνα με εκπροσώπους του δήμου, και έχει προκαλέσει ζημιές σε οικισμούς της περιοχής.

Από την Πυροσβεστική εκφράζουν την αισιοδοξία τους πως από τη στιγμή που η φωτιά δεν πέρασε στον Εθνικό Δρυμό και καθώς οι άνεμοι μειώθηκαν σε ένταση, τις επόμενες ώρες θα οριοθετηθεί, χωρίς να απειληθούν περαιτέρω κατοικημένες περιοχές.

Ο Αντιπεριφερειάρχης Ανατολικής Αττικής Θανάσης Αυγερινός, μιλώντας στον ΣΚΑΪ, έκανε λόγο για σαφώς καλύτερη κατάσταση. Επισήμανε ωστόσο πως δίνεται μάχη στο μέτωπο που είναι στην κορυφογραμμή πάνω από τον ‘Αγιο Κωνσταντίνο, όπου επικεντρώνονται οι προσπάθειες για να μην περάσει στον εθνικό δρυμό.

Παράλληλα, δήλωσε πως υπάρχουν εναέρια μέσα που επιχειρούν καθώς μόνο έτσι θα μπορέσει να ελεγχθεί η φωτιά. Ο Αντιπεριφερειάρχης είπε πως αυτή τη στιγμή βλέπει τρία ελικόπτερα, ωστόσο τόνισε πως πρέπει να έρθουν κι άλλα, ενώ προειδοποίησε παράλληλα πως αν ξεφύγει το μέτωπο μπορεί να έχουμε εικόνες αντίστοιχες με την Εύβοια.

Μετά την ενίσχυση των δυνάμεων και στις δύο πυρκαγιές επιχειρούν αναλυτικά:

– Στην Κερατέα επιχειρούν, 91 πυροσβέστες συμπεριλαμβανομένων τριών ομάδων πεζοπόρων τμημάτων και 34 οχήματα συμπεριλαμβανομένου του ΜΕΤΠΕ.

Για την αεροπυρόσβεση έχουν διατεθεί και επιχειρούν περιοδικά 6 Α/Φ και 6 Ε/Π συμπεριλαμβανομένων 2Ε/Π της Αεροπορίας Στρατού.

Συνδρομή παρέχουν εθελοντές πυροσβέστες, μηχανήματα έργου και υδροφόρες ΟΤΑ.

Στον χάρτη μπορείτε να δείτε πώς κινήθηκε η φωτιά, από το Μαρκάτι στη Συντερίνα, με κατεύθυνση προς τον Αγιο Κωνσταντίνο, όπου ελπίζεται ότι θα σταματήσει και θα οριοθετηθεί.

Η Πυροσβεστική “βλέπει” εμπρησμό πίσω από την πυρκαγιά

Την ίδια ώρα αξιωματικοί της πυροσβεστικής μιλούν ξεκάθαρα ότι η φωτιά ξεκίνησε από εμπρησμό. Την ίδια εκτίμηση εξέφρασε και ο Περιφερειάρχης Αττικής Γιώργος Πατούλης, ο οποίος μιλώντας στο OPEN έκανε λόγο για ενδείξεις εμπρησμού για τη φωτιά, λέγοντας πως η πυρκαγιά -τουλάχιστον σε αυτή τη φάση- φαίνεται να ξεκίνησε από απόπειρα εμπρησμού σε κάδο απορριμάτων και στη συνέχεια εξαπλώθηκε.

Για εμπρησμό σε ό,τι αφορά τη φωτιά που ξέσπασε το πρωί στη θέση Μαρκάτι της Κερατέας, έκαναν λόγο τοσο ο δήμαρχος Λαυρεωτικής, Δημήτρης Λουκάς, όσο και ο δήμαρχος Μάνδρας-Ειδυλλίας, Χρήστος Στάθης.

“Γίνεται μια τεράστια προσπάθεια για να οριοθετηθεί η φωτιά, υπό πολύ δύσκολες συνθήκες. Δυστυχώς υπάρχουν ενδείξεις ότι πρόκειται για εμπρησμό, αλλά τούτη την ώρα αυτό που προέχει είναι να περιορίσουμε την έκτασή της“, δήλωσε ο κ. Στάθης και πρόσθεσε: “Προς το παρόν δεν απειλούνται κατοικίες, αλλά κατακαίει το δάσος μας, στο οποίο τριάντα χρόνια τώρα δεν μας επιτρέπουν να φτιάξουμε αντιπυρικές ζώνες”.

Μέχρι στιγμής έχει δοθεί μέσω του 112 εντολή για την εκκένωση τεσσάρων οικισμών (Μαρκάτι, Συντερίνα, Άγιος Κωνσταντίνος, Μεγάλα Πεύκα) για να απομακρυνθούν οι κάτοικοι προς την Ανάβυσσο.

Διακοπή κυκλοφορίας σε δρόμους της περιοχής

Η φωτιά που μαίνεται στην Κερατέα έχει ως συνέπεια η τροχαία να προχωρά σε συνεχείς εκτροπές και διακοπές κυκλοφορίας, για τη διευκόλυνση των επίγειων δυνάμεων πυρόσβεσης.

Συγκεκριμένα, στην Κερατέα η τελευταία ενημέρωση της τροχαίας αναφέρει πως υπάρχει διακοπή κυκλοφορίας στις παρακάτω οδικές αρτηρίες:

1.Λ. ΛΑΥΡΙΟΥ – ΚΑΜΑΡΙΖΗΣ ΑΠΟ ΠΕΡΙΟΧΗ ΕΡΓΑΤΙΚΩΝ ΚΑΤΟΙΚΙΩΝ ΠΡΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟ ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ

2.Λ. ΛΑΥΡΙΟΥ – ΚΑΜΑΡΙΖΗΣ ΑΠΟ ΟΙΚΙΣΜΟ ΣΥΝΤΕΡΙΝΑ ΠΡΟΣ ΟΙΚΙΣΜΟ ΑΓ. ΚΩΝΣΤΑΝΤΙΝΟ

3. Λ. ΛΑΥΡΙΟΥ ΚΑΙ ΠΑΛΑΙΑ Λ. ΛΑΥΡΙΟΥ.

Τι προηγήθηκε

H φωτιά που ξέσπασε στο Μαρκάτι Λαυρεωτικής έχει κάψει τουλάχιστον 10 σπίτια που βρίσκονται διάσπαρτα στην περιοχή, σύμφωνα με εκπροσώπους του δήμου, και έχει προκαλέσει ζημιές σε οικισμούς της περιοχής.

Η πυρκαγιά –παράλληλα με αυτή στα Βίλια– μαίνεται σε δύο μέτωπα: ένα προς Καμάριζα και Λαύριο και ένα προς Άγιο Κωνσταντίνο και τον Εθνικό Δρυμό Σουνίου. Οι πυροσβεστικές δυνάμεις δίνουν πραγματική μάχη για να μην επεκταθούν οι φλόγες στο δεύτερο μέτωπο, καθώς υπάρχει έντονη βλάστηση στην περιοχή.

Σημειώνεται πως έχει ήδη δοθεί εντολή μέσω του 112 για την εκκένωση τεσσάρων οικισμών (Μαρκάτι, Συντερίνα, Άγιος Κωνσταντίνος και Δημουλάκι).

Ισχυροί άνεμοι

Στην περιοχή πνέουν άνεμοι 4 μποφόρ με ριπές 6 μποφόρ που καθιστούν εξαιρετικά δύσκολο το έργο των πυροσβεστών. «Στον οικισμό του Αγίου Κωνσταντίνου εντοπίζεται το μεγαλύτερο πρόβλημα και γίνονται προσπάθειες να μην περάσει η φωτιά στον οικιστικό ιστό και τον Εθνικό Δρυμό» ανέφερε ο αντιπεριφερειάρχης Αττικής, Νίκος Πέππας, μιλώντας στον ΣΚΑΙ.

Νωρίτερα υπήρχαν πληροφορίες ότι αγνοούνταν μια ηλικιωμένη γυναίκα με κινητικά προβλήματα που είχε μείνει μόνη στο σπίτι της, αφού ο γιος της πήγε για δουλειές στο Λαύριο. Σύμφωνα με όσα δήλωσε στην ΕΡΤ ο περιφερειάρχης Αττικής, Γιώργος Πατούλης, η γυναίκα απεγκλωβίστηκε και είναι καλά στην υγεία της.

Όπως καταγγέλλει μάλιστα, η πυρκαγιά στην πολύπαθη Λαυρεωτική ξεκίνησε από εμπρησμό. «Η φωτιά ξεκίνησε από εμπρησμό ήταν ένα πεζό άσπρο, που έβαλε σε έναν κάδο απορριμμάτων και ξέφυγε η φωτιά μετά. Το είδε οδηγός του δήμου» είπε ο ίδιος.

«Αν περάσει η φωτιά στην κάτω πλευρά του δρόμου, θα φτάσει στο Σούνιο»

Σύμφωνα με τον δήμαρχο Σαρωνικού, Πέτρο Φιλίππου, το μεγάλο μέτωπο είναι ανάμεσα σε Αγ. Κωνσταντίνο και Ανάβυσσο και γίνεται προσπάθεια να μην περάσει στην κάτω πλευρά του δρόμου.

«Βρισκόμαστε σε ένα σημείο στο δρόμο ανάμεσα σε Αγ. Κωνσταντίνο και Ανάβυσσο και οι δυνάμεις προσπαθούν να μην περάσει η φωτιά στην κάτω πλευρά του δρόμου γιατί θα καεί όλος ο δρυμός του Σουνίου» σημείωσε ο κ. Φιλίππου μιλώντας στο MEGA.

Μάλιστα, προειδοποίησε ότι αν περάσει η φωτιά από τον δρόμο, θα φτάσει μέχρι το Σούνιο κατακαίοντας δασικές εκτάσεις.

Πηγή: Φωτιά στην Κερατέα: Καλύτερη η εικόνα από το μέτωπο – Αισιοδοξία στην Πυροσβεστική πως θα οριοθετήσει την πυρκαγιά

Σχετικά Άρθρα

Συντονισμένη επίθεση δέχεται ο Σ.Τσιτσιπάς λόγω μη εμβολιασμού: Ξαφνικά ο «αγαπημένος» έγινε «μαύρο πρόβατο»

Egnatiapress

Τεράστια απάτη! Πώς βρίσκουν το PIN στην πιστωτική κάρτα

Egnatiapress

Αποκαταστάθηκε η κυκλοφορία σε Πειραιώς και περιφερειακή Αιγάλεω – Είχαν κλείσει λόγω της κακοκαιρίας «Μπάλλος»

Egnatiapress

Φωτιά στα Βίλια: Ισχυρές πυροσβεστικές δυνάμεις επιχειρούν για 9η ημέρα στην περιοχή Κάζα -Φόβος για αναζωπυρώσεις

Egnatiapress

Ρεβεγιόν: Με τον κωδικό μετακίνησης «6» στα τραπέζια Χριστουγέννων και Πρωτοχρονιάς -Επανεξέταση, 7 Ιανουαρίου

Egnatiapress

Ηλεία: Κόλαση φωτιάς στη Νεμούτα – Δραματική έκκληση των κατοίκων

Egnatiapress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα