Egnatia Press
Πολιτική

Λευτέρης Χρυσοφάκης: Ο κίνδυνος φτωχοποίησης είναι υψηλός. Πρωταρχικός μας στόχος οι εργαζόμενοι!

Λευτέρης Χρυσοφάκης: Ο κίνδυνος φτωχοποίησης είναι υψηλός. Πρωταρχικός μας στόχος οι εργαζόμενοι!

Θα ήθελα να παραθέσω ορισμένα στοιχεία που αφορούν  στην σημερινή κατάσταση που επικρατεί στην αγορά εργασίας της χώρας μας.  Πριν από τα δεδομένα της πανδημικής κρίσης, το 73% των απασχολουμένων σε όλους τους κλάδους που εργάζονταν    υπερωριακά, ενώ σε ορισμένους κλάδους όπως η μεταποίηση και οι μεταφορές, το αντίστοιχο ποσοστό ξεπερνούσε το 80%.
Η κρίση της πανδημίας έχει μεταβάλει αυτή την εικόνα. Το Β’  τρίμηνο του 2020 το ποσοστό των ατόμων που εργάζονταν υπερωριακά μειώθηκε σε 55%, ενώ το 19% εργάζονταν πάνω απο 48 ώρες την εβδομάδα.  Η κατάσταση αυτή φανερώνει την εικόνα μιας αγοράς εργασίας που έχουν ανατραπεί θεμελιώδη εργασιακά δικαιώματα και έχει επιβληθεί κατάργηση του οκταώρου και ρευστοποίηση του χρόνου έναρξης και λήξης εργασίας.  Η επικράτηση κλίματος επισφάλειας  και αβεβαιότητας δεν είναι ένδειξη οικονομικής και κοινωνικής προόδου. Υπάρχει σαφής και άμεση ανάγκη ενίσχυσης του θεσμικού πλαισίου ρύθμισης της αγοράς εργασίας με στόχο την προστασία της εργασίας και του εισοδήματος των εργαζομένων.  Η επιβολή αυτής της κατάργησης του οκταώρου και μάλιστα σε βάρος της αμοιβής του εργαζόμενου και σε όφελος της περαιτέρω ελαστικοποίησης του χρόνου εργασίας και της κερδοφορίας των επιχειρήσεων, θα είναι μια πολύ σοβαρή εξέλιξη κοινωνικής οπισθοδρόμησης.  Μια τέτοια κατάσταση η οποία καταργεί θεμελιακά εργασιακά δικαιώματα και επιδεινώνει τις συνθήκες εργασίας και την ποιότητα ζωής των εργαζομένων, αποκαλύπτει την πολιτική κενότητα της ρητορικής περί μετάβασης της χώρας σε ένα δίκαιο υπόδειγμα βιώσιμης μεγέθυνσης.
Μεταξύ Μαρτίου και Ιουνίου η έξοδος από το εργατικό δυναμικό κυμάνθηκε  μεταξύ 100.000 και 180.000 ατόμων σε σχέση με τους αντίστοιχους μήνες του 2019. Ο μεγαλύτερος όγκος αυτών των ατόμων αφορά τους εργαζόμενους που βρίσκονται σε αναστολή εργασίας για διάστημα μεγαλύτερο των τριών μηνών και λαμβάνουν εισόδημα λιγότερο από το 50% του μισθού τους.  Ο κίνδυνος φτωχοποίησης αυτών των ατόμων είναι ιδιαίτερα υψηλος. Το κόστος απώλειας εργασίας είναι ιδιαίτερα υψηλό στην Ελλάδα, αφου ύστερα από 2 χρόνια ανεργίας ο άνεργος έχει απωλέσει το 47% του εισοδήματος του. Το αποτέλεσμα αυτό κατατάσσει την Ελλάδα στην τρίτη χειρότερη θέση στην Ευρωζώνη.  Το Β’  τρίμηνο του 2020 ο μέσος μηνιαίος μισθός μειώθηκε κατά 10% σε σχέση με το ίδιο τρίμηνο του 2019. Στο ίδιο διάστημα το ποσοστό των απασχολουμένων που λάμβανε ως 200 ευρώ αυξήθηκε απο 1% σε περίπου 12%. Το ποσοστό των ατόμων που λάμβανε από 400- 600 ευρώ μειώθηκε από 16,3 σε 12,3 . Βλέπουμε ότι η υψηλή ανεργία και η φτώχεια αλλάζουν δραματικά την διανομή της κοινωνικής δύναμης σε βάρος της εργασίας και αυτό έχει αρνητικές συνέπειες στις συνθήκες εργασίας στην προστασία της απασχόλησης και στην προστασία των ανέργων.
Είναι αξιοσημείωτη η αλλαγή που έχει συμβεί στις συμβάσεις εργασίας με την δραματική αύξηση της μερικής απασχόλησης και της εργασιακής ανασφάλειας.  Οι εξελίξεις αυτές εγείρουν σοβαρές ανησυχίες και απαιτούν ουσιαστικό προβληματισμό των συνδικάτων για το μέλλον της εργασίας και τον εργαζόμενο.
Λευτέρης Χρυσοφάκης
Μέλος Γραμματείας του Τομέα Ναυτιλίας του Κινήματος Αλλαγής

Πηγή: Λευτέρης Χρυσοφάκης: Ο κίνδυνος φτωχοποίησης είναι υψηλός. Πρωταρχικός μας στόχος οι εργαζόμενοι!

Σχετικά Άρθρα

ΝΔ προς Τσίπρα: «Εδώ Παππάς, εκεί Παππάς, παντού Παππάς»

Egnatiapress

Κεραμέως: Στήριξη παιδιών και οικογενειών στις Σέρρες μετά το τραγικό συμβάν

Egnatiapress

Κομισιόν: Περιμένουμε μια ειρηνική λύση με το ελληνοτουρκικό στη Μεσόγειο

Egnatiapress

Λιβύη: Συνάντηση Μητσοτάκη – Ντράγκι στην Τρίπολη

Egnatiapress

Θ. Πλεύρης για 4η δόση: «Πρέπει να υπάρχει από τώρα κοινή επιστημονική προσέγγιση για την χορήγηση της 4ης δόσης»

Egnatiapress

Κατά πλειοψηφία επικυρώθηκε από τη Βουλή η σύμβαση για την οικονομική αποκατάσταση των 14 περιφερειακών αεροδρομίων και «Ελ. Βενιζέλος» λόγω συνεπειών Covid 19

Egnatiapress