Egnatia Press
Ελλάδα Μακεδονία

«Μάχη» για να ανοίξει το Σάββατο η Αθηνών – Θεσσαλονίκης

«Μάχη» για να ανοίξει το Σάββατο η Αθηνών – Θεσσαλονίκης

Αγώνας δρόμου καταβάλλεται προκειμένου να ανοίξει τις επόμενες ημέρες η Εθνική Οδός Αθηνών – Θεσσαλονίκης, η οποία μετά τα Τέμπη παραμένει αποκλεισμένη εδώ και 6 ημέρες λόγω των πλημμυρικών φαινομένων που σάρωσαν την χώρα από την κακοκαιρία Daniel.

Μιλώντας στην ΕΡΤ, ο υπουργός Υποδομών και Μεταφορών, Χρήστος Σταϊκούρας, εκτίμησε ότι το εν λόγω τμήμα του οδικού άξονα θα ανοίξει το πρωί του Σαββάτου από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη, και την Κυριακή αντίστροφα, με μία λωρίδα καθόδου.

«Με τα σημερινά δεδομένα φαίνεται να έχει περιοριστεί στα 450 μέτρα. Αυτή τη στιγμή σε ένα ύψος περίπου 35 εκατοστών ήταν 3 χιλιόμετρα το πρόβλημα. Η προσδοκία και η εκτίμηση είναι ότι το Σάββατο το πρωί θα ανοίξει το οδικό δίκτυο από Αθήνα προς Θεσσαλονίκη και θα επιδιώξουμε να ανοίξει την Κυριακή το πρωί κάποια λωρίδα από τη Θεσσαλονίκη προς την Αθήνα. Αλλά αυτές είναι οι εκτιμήσεις που είχαμε πριν από αυτό. Μπορεί να μεταβληθεί» είπε χαρακτηριστικά.

Συμπλήρωσε πως  «υπάρχουν αποφάσεις της ελληνικής κυβέρνησης, της πολιτικής ηγεσίας του υπουργείου Υποδομών και Μεταφορών, έτσι ώστε να διευκολύνονται οι πολίτες σε αυτό που λέγονται διόδια σε κάποιους συγκεκριμένους οδικούς άξονες».

Επίσης εκτίμησε ότι το κόστος στο σιδηροδρομικό δίκτυο ενδέχεται να φτάσει τα 100 εκατομμύρια ευρώ και συμπεριέλαβε στο κόστος των καταστροφών και όσες παρεμβάσεις έγιναν μετά το δυστύχημα των Τεμπών, με αποτέλεσμα να υπάρχει κίνδυνος να επανέλθει ο σιδηρόδρομος μετά από αρκετούς μήνες.

Την ίδια στιγμή συνεχίζεται η διαδικασία για την αποκατάσταση των ζημιών και την ανακούφιση των πληγέντων από τη θεομηνία στη Θεσσαλία. Το κόστος των αποζημιώσεων θα χρηματοδοτηθεί με πόρους  ενός δισεκατομμυρίου ευρώ, ενώ για την ενίσχυση του αποθεματικού αντιμετώπισης των φυσικών καταστροφών αναζητούνται νέες πηγές εσόδων και μελετάται η θέσπιση ειδικού τέλους.

Παράλληλα, συνεχίζονται οι καταγραφές και οι αυτοψίες στον θεσσαλικό κάμπο. Μέχρι στιγμής, έχουν πραγματοποιηθεί 5.000 αυτοψίες σε σπίτια και λοιπά κτίρια, και έχουν ήδη  καταχωρηθεί 3.330 αιτήσεις για την κρατική αρωγή.

Συνολικά 4.594 διασώσεις-απομακρύνσεις ατόμων που μεταφέρθηκαν σε ασφαλή σημεία έχουν πραγματοποιηθεί από τις 7 το πρωί της Τρίτης 5 Σεπτεμβρίου, έως τις 7 το πρωί σήμερα, σύμφωνα με ενημέρωση της Πυροσβεστικής Υπηρεσίας.

Παράλληλα, το ίδιο χρονικό διάστημα, το Κέντρο Επιχειρήσεων του Πυροσβεστικού Σώματος έλαβε 12.008 κλήσεις για αντλήσεις υδάτων και κοπές δέντρων.

Πηγή: ΕΡΤ

Σχετικά Άρθρα

Πάνω από 3 εκατ. πολίτες έχουν εγγραφεί και χρησιμοποιούν την άυλη συνταγογράφηση

Egnatiapress

Τζακ Ποτ στο Τζόκερ

thodoris

Περιοδεία Μητσοτάκη από αύριο στην ανατολική Μακεδονία και τη Θράκη

theodora

Θεοδωρικάκος: «150 αποσπασμένοι αστυνομικοί της ΔΙΑΣ επιστρέφουν στις περιπολίες- Οι κρίσεις στην ΕΛΑΣ είναι κοντά»

Egnatiapress

Νέο «πακέτο» στήριξης προανήγγειλε ο Χρ. Σταϊκούρας

thodoris

Εργασίες τοποθέτησης στηθαίων ασφαλείας στην Παλαιά Εθνική Οδό 65 Θεσσαλονίκης – Κιλκίς

theodora