Egnatia Press
Ελλάδα

Μαργαρίτα Στενιώτη: Με ήθος, αίσθημα ευθύνης, υποψήφια πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και εισαγγελέων

Μαργαρίτα Στενιώτη: Με ήθος, αίσθημα ευθύνης, υποψήφια πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και εισαγγελέων

Τη διαβεβαίωση ότι θα εξακολουθήσει να αγωνίζεται για αρχές και αξίες προς το συμφέρον της Δικαιοσύνης και του Δικαστή, παρέχει η υποψήφια πρόεδρος της Ένωσης Δικαστών και Εισαγγελέων, Εφέτης Μαργαρίτα Στενιώτη, με την ακόλουθη επιστολή της προς τα μέλη της Ένωσης, καλώντας τα «να σχεδιάσουν μαζί το μέλλον της Δικαιοσύνης».

“Kυρίες και κύριοι συνάδελφοι,

το ήθος, το σθένος, η νομική κατάρτιση, το αίσθημα ευθύνης, η εργατικότητα και η αφοσίωση στο καθήκον είναι τα κύρια χαρακτηριστικά των Ελλήνων Δικαστικών και Εισαγγελικών Λειτουργών. Εμείς το γνωρίζουμε, όπως το γνωρίζουν και οι πολίτες, που προσφεύγουν στη Δικαιοσύνη, στο καταφύγιο απέναντι στην αδικία και αποτελεσματικό προστάτη των ατομικών ελευθεριών και των αγαθών του ανθρώπου.

Όπως, επίσης, γνωρίζουμε ότι ο Έλληνας Δικαστής βρίσκεται νυχθημερόν πάνω από μία δικογραφία. Ωστόσο, υπάρχουν κάποιοι, που τείνουν, να το αγνοούν και με ευκολία, προς εξυπηρέτηση ιδίων συμφερόντων, μετακυλίουν όλες τις ευθύνες για τα προβλήματα της Δικαιοσύνης στον Δικαστή, με συνέπεια ο τελευταίος να ασκεί το υψηλό λειτούργημά του σ’ ένα εχθρικό τοπίο. Σ’ ένα εχθρικό τοπίο που δημιουργείται από εκπροσώπους της εκτελεστικής εξουσίας, της αντιπολίτευσης, των κομμάτων και μερίδας του τύπου, που καθημερινά επιδίδονται σε αγώνα αποδόμησης του έργου των Δικαστών.

Ψηφίζονται νομοθετήματα, όπως ο νόμος για την Εθνική Σχολή Δικαστικών Λειτουργών, κατατίθενται σχέδια νόμου, όπως ο Οργανισμός Δικαστηρίων, που μοναδικό σκοπό έχουν να «πνίξουν» το ελεύθερο φρόνημα των Δικαστών και να περιορίσουν τη δικαστική ανεξαρτησία. Κομματικοί εκπρόσωποι προβαίνουν σε δηλώσεις περί ίδρυσης δεύτερης σχολής δικαστών για να αποφοιτούν απ’ αυτήν «οι δικοί τους δικαστές», οι αρεστοί, σε δηλώσεις περί «διορισμού δύο τριών χιλιάδων δικαστών και εθελουσίας εξόδου δικαστών με σκοπό την αλλαγή συσχετισμού στη Δικαιοσύνη», εκδηλώνοντας έτσι την άποψη που έχουν για τη Δικαιοσύνη (δική μας και δική σας). Δημιουργούνται ιδιωτικά κινήματα για την αντιμετώπιση της παθογένειας της καθυστέρησης της Δικαιοσύνης, εκδηλώνοντας μ’ αυτό τον τρόπο τη θέση, ότι η πολιτεία είναι ανίκανη να εξεύρει λύση και αγνοώντας ότι λύσεις υπάρχουν αλλά οι εκάστοτε κυβερνώντες «φοβούνται» το πολιτικό κόστος και περιορίζονται στη ψήφιση νόμων, που «δήθεν» θα συμβάλλουν στην επιτάχυνση της Δικαιοσύνης. Απολύθηκαν, πρόσφατα, ελάχιστοι Δικαστές και αποτέλεσε πρώτη είδηση σε μερίδα του τύπου.

Ο πομπώδης τρόπος παρουσίασης του θέματος είχε μοναδικό σκοπό τον εκφοβισμό των λοιπών Δικαστών. Κανένας δεν ανέδειξε το λόγο της απόλυσης. Λόγος αυτής δεν ήταν η ανεντιμότητα, η ανηθικότητα, ήταν η υπηρεσιακή ανεπάρκεια. Κανένας δεν ανέδειξε ότι το λειτούργημα του Δικαστή δεν είναι διεκπεραιωτική εργασία, ότι ο Δικαστής καταθέτει την ψυχή του πάνω στη δικογραφία, γιατί γνωρίζει ότι πίσω απ’ αυτή υπάρχει ο Άνθρωπος. Δεν ανέδειξε, ότι από την ημέρα που ο Δικαστής ορκίζεται θέτει, πλέον, στο περιθώριο τα δικά του προβλήματα (οικογενειακά, προσωπικά, υγείας) και ασχολείται με τα προβλήματα των πολιτών και ότι κάποιοι ελάχιστοι δεν κατάφεραν να ανταποκριθούν σ’ αυτό το δύσκολο και επίπονο έργο. Κυβερνητικός παράγοντας καλεί τους Δικαστές να «ανοίξουν τα μάτια τους», γιατί η «χώρα τρέχει με χίλια και η Δικαιοσύνη με εκατό», δίχως να διερωτάται γιατί τρέχει με εκατό (αν βέβαια τρέχει με εκατό, το οποίο δύναμαι να αμφισβητήσω με στοιχεία).

Είναι υπεύθυνος ο Δικαστής για την πολυνομία και την κακονομία; Είναι υπεύθυνος ο Δικαστής για το γεγονός ότι οι Ποινικοί Κώδικες ψηφίσθηκαν εσπευσμένα και νύκτα και έκτοτε τροποποιούνται συνεχώς, δημιουργώντας πλήρη ανασφάλεια δικαίου; Είναι υπεύθυνος ο Δικαστής για τη μη ψηφιοποίηση της Δικαιοσύνης, την οποία ακούμε επί χρόνια ότι υλοποιείται και ακόμη βρίσκεται σε νηπιακά βήματα, για τη μη εισαγωγή νέων τεχνολογιών στη Δικαιοσύνη; Είναι υπεύθυνος ο Δικαστής για τη μη εξασφάλιση αξιοπρεπών κτιριακών υποδομών και συντήρηση αυτών; Είναι υπεύθυνος ο Δικαστής για την υποστελέχωση των δικαστικών γραμματειών και πρόσφατα την πλήρη ερήμωσή τους από ανθρώπινο δυναμικό;

Τη Δικαιοσύνη οι εκάστοτε κυβερνώντες την θέλουν «επαίτη», διότι πιστεύουν, εντελώς λανθασμένα, ότι έτσι μπορούν να την χειραγωγήσουν. Οι Έλληνες Δικαστές έχουν, όμως, αποδείξει ότι δεν χειραγωγούνται, αντίθετα αγωνίζονται καθημερινά και κρατούν ψηλά το Κύρος της Δικαιοσύνης.

Οι Δικαστές το μόνο που έχουμε να πράξουμε είναι να εξακολουθήσουμε να απονέμουμε δίκαιο, όπως μέχρι σήμερα, με ευσυνειδησία, ωστόσο μέσω της Ένωσής μας και πάντα με θεσμικό τρόπο πρέπει, να βροντοφωνάξουμε:

Ας σταματήσει, πλέον, η στοχοποίηση των Δικαστών”.

Σχετικά Άρθρα

Δίκη Φιλιππίδη: Ένταση στο δικαστήριο – Έξαλλοι οι δικηγόροι του ηθοποιού

Egnatiapress

Χαλκιδική: Σπουδαία ανακάλυψη των αρχαιολόγων στη Φούρκα – Τι σημαίνει για το βασίλειο της αρχαίας Μένδης (φωτ.)

Egnatiapress

Κολόνα φωτισμού μπαίνει μέσα μπαλκόνι (vid)

giannis

Αχαΐα: Χειροπέδες σε ανδρόγυνο που πραγματοποίησε σωρεία κλοπών με συνολική λεία 42.000 ευρώ

Egnatiapress

Αργίες 2021: Πότε πέφτουν Καθαρά Δευτέρα, Πάσχα, Αγίου Πνεύματος – Τα τριήμερα της νέας χρονιάς

Egnatiapress

Έφυγε από τη ζωή ο ήρωας των οχυρών του Ρούπελ, Ιωάννης Κοζαρτζής σε ηλικία 105 ετών

nikos521964