Έπειτα από σχεδόν δύο δεκαετίες εγκατάλειψης το “Μανδαλίδειο Μέγαρο”, ένα από τα πλέον εμβληματικά κτίρια της παλιάς παραλίας, στη συμβολή των οδών Λεωφόρου Νίκης και Βογατσικού, γυρίζει σελίδα.

Πριν από μερικές ημέρες υπογράφηκε η σύμβαση “μακροχρόνιας μίσθωσης έναντι ανακατασκευής του ακινήτου” το οποίο ανήκει στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης, έπειτα από δωρεά του Ιωάννη και της Βάγιας Μανδαλίδου προς το πανεπιστήμιο.

Όπως εξήγησε στο makthes.gr ο αντιπρύτανης Προγραμματισμού, Οικονομικών και Ανάπτυξης, Χαράλαμπος Φείδας, μισθωτής είναι εταιρεία κυπριακών συμφερόντων η οποία δραστηριοποιείται στον ξενοδοχειακό κλάδο. Σύμφωνα με το συμφωνητικό μίσθωσης το πολυώροφο διατηρητέο κτίριο, συνολικού εμβαδού 1.452,50 τ.μ, πρόκειται να μετατραπεί σε boutique hotel. Σύμφωνα με τον αντιπρύτανη η διάρκεια της μίσθωσης είναι για 35 χρόνια, το μηνιαίο μίσθωμα ανέρχεται σε 16.200, ενώ μετά τα δέκα πρώτα έτη το ΑΠΘ θα εισπράττει επιπλέον ποσοστό 1% επί ετήσιου κύκλου εσόδων υπερβάλλοντος του ποσού των 2 εκατ. ευρώ. Ο χρόνος ολοκλήρωσης του επενδυτικού σχεδίου έχει οριστεί στους 24 μήνες. Στο διάστημα αυτό το μίσθωμα θα ανέρχεται στο 40% του συμφωνημένου μηνιαίου μισθώματος (6.480 ευρώ).

“Με τη συμφωνία αυτή κλείνει μια μεγάλη πληγή για το ΑΠΘ αλλά και για την πόλη. Ήταν μια εκκρεμότητα που μας άγχωνε και μας πλήγωνε. Αυτό το τόσο όμορφο κτίριο ήταν εγκαταλειμμένο για περισσότερες από δύο δεκαετίες, καθώς παρουσίαζε σοβαρά προβλήματα στατικότητας και απαιτούσε σημαντικά ποσά για την αποκατάστασή του, τα οποία δεν διέθετε το πανεπιστήμιο” δηλώνει στο makthes.gr ο κ. Φείδας.

Όπως εξηγεί ο αντιπρύτανης η όλη διαδικασία έως τη μίσθωση του ακινήτου διήρκεσε περίπου τέσσερα χρόνια. Είχε ξεκινήσει από την προηγούμενη πρυτανική αρχή και ολοκληρώθηκε τώρα. “Η πρώτη φάση του διαγωνισμού υπέδειξε ποια ήταν η βέλτιστη λύση αξιοποίησης γι’ αυτό το ακίνητο. Αναδείχθηκε ως πιο βέλτιστη λύση η λειτουργία του ως ξενοδοχείου. Ακολούθησε η δεύτερη φάση του διαγωνισμού η οποία έγινε σε δύο στάδια καθώς ο πρώτος κηρύχθηκε άγονος για τεχνικούς λόγους. Στον επαναληπτικό διαγωνισμό εμφανίστηκε τελικά μία ενδιαφερόμενη εταιρεία η οποία κάλυψε πλήρως όλες τις απαιτήσεις της διακήρυξης”. Οι εργασίες ανακατασκευής πρόκειται να ξεκινήσουν τους προσεχείς μήνες, μόλις εκδοθούν όλες οι απαραίτητες άδειες. Εάν όλα κυλήσουν ομαλά, το ξενοδοχείο πρόκειται να λειτουργήσει μέσα στο 2024 ή τους πρώτους μήνες του 2025 το αργότερο.

Η ιστορία του κτιρίου

Το “Μανδαλίδειο Μέγαρο” έχει συνολική μικτή επιφάνεια 1358,88 τ.μ. και αποτελείται από υπόγειο, ισόγειο, έξι ορόφους και απόληξη κλιμακοστασίου, ενώ οι όψεις του είναι διατηρητέες. Χτίστηκε το 1931, σε σχέδια του Ελί Μοδιάνο, για λογαριασμό του Ιωάννη Μανδαλίδη και της Βάγιας Μανδαλίδη. Τα δύο αδέλφια γεννήθηκαν στο Διδυμότειχο και ο Ιωάννης σπούδασε Οδοντιατρική στην Κωνσταντινούπολη και την Νέα Υόρκη. Μετά την επιστροφή τους το 1920 (η Βάγια τον συνόδευε), επισκέφθηκαν το Διδυμότειχο και δώρισαν χρήματα για την ανέγερση εργοστασίου ηλεκτρικής ενέργειας. Στη συνέχεια εγκαταστάθηκαν στην Θεσσαλονίκη και ο Ιωάννης άνοιξε το πρώτο του οδοντιατρείο επί της οδού Εγνατίας 18. Κάποια χρόνια αργότερα, αγόρασε το οικόπεδο στην Λεωφόρο Νίκης και εκεί έχτισε την πολυκατοικία. Μετέφερε το ιατρείο του στο ανώγειο, κράτησαν δυο διαμερίσματα και πούλησαν τα υπόλοιπα. Το 1941 τα διαμερίσματα επιτάχθηκαν από τους Γερμανούς.

Ο Ιωάννης Μανδαλίδης πέθανε το 1942, αφήνοντας το οδοντιατρείο του και τη μισή πολυκατοικία στο Αριστοτέλειο Πανεπιστήμιο Θεσσαλονίκης “ίνα χρησιμεύσει ως πυρήν ιδρύσεως και εν Θεσσαλονίκη Οδοντοϊατρικής Σχολής, εν Θεσσαλονίκη αι πρόσοδοι του μεριδίου μου της οικοδομής ταύτης να διατεθώσιν εξ ολοκλήρου και αποκλειστικώς προς τον σκοπόν τούτο. Αι υπάρχουσαι τυχόν παρά τραπέζαις του Εσωτερικού ή του Εξωτερικού καταθέσεις χρημάτων ή άλλων παραστατικών χρηματικής αξίας χρεωγράφων θα περιέλθωσιν εις την ιδρυθησομένην εν Θεσσαλονίκη Οδοντοϊατρικήν Σχολήν, μέχρι της ιδρύσεως της οποίας θα διαχειρίζεται ταύτας το Πανεπιστήμιον Θεσσαλονίκης. Η επιθυμία μου είναι να ιδρυθή το ταχύτερον εν Θεσσαλονίκη παρά το Πανεπιστημίω Θεσσαλονίκης και κλάδος Οδοντοϊατρικής Σχολής”.

Η αδερφή του Βάγια, η οποία πέθανε το 1973, κληροδότησε το υπόλοιπο μισό της πολυκατοικίας στο Πανεπιστήμιο, συνεχίζοντας έτσι την επιθυμία του αδελφού της. Ο σεισμός του 1978 προκάλεσε σοβαρές ζημιές στο κτίριο. Αρχικά στεγάστηκαν εκεί τα εργαστήρια της Οδοντιατρικής Σχολής, ενώ το 1993, παραχωρήθηκε στο Τμήμα Δημοσιογραφίας και Μέσων Μαζικής Επικοινωνίας και μέχρι το 2003 στέγαζε την σχολή Δημοσιογραφίας. Στατική μελέτη του 2003 υπέδειξε τα σοβαρά στατικά προβλήματα του κτιρίου και η εκπαιδευτική του χρήση διακόπηκε. Το 2005 οι όψεις του κτιρίου κηρύχθηκαν διατηρητέες. Το κτίριο ήταν υπό κατάληψη από το 2009 έως και το 2016 οπότε και εκκενώθηκε από την αστυνομία. Τα τελευταία χρόνια είχε σφραγιστεί και παρέμενε εγκαταλελειμμένο.

Όπως εξήγησε ο κ. Φείδας χρειάστηκε να εκδοθούν δύο αποφάσεις από το Εφετείο Θεσσαλονίκης προκειμένου να αλλάξει η αρχική βούληση του διαθέτη, του Ιωάννη και της Βάγιας Μανδαλίδου, ώστε να μπορεί να μισθωθεί το ακίνητο, για να λειτουργήσει ως ξενοδοχείο. Προϋπόθεση γι’ αυτό ήταν να δημιουργηθεί ένα ερευνητικό κέντρο οδοντιατρικής μέσα στο πανεπιστήμιο, όπως και έγινε. Επίσης, το μεγαλύτερο μέρος των εσόδων θα διατίθεται στο Τμήμα Οδοντιατρικής.