Egnatia Press
Υγεία

Μισή κουταλιά την ημέρα από αυτό το τρόφιμο, μειώνει κατά 21% τον κίνδυνο για την καρδιά

Μισή κουταλιά την ημέρα από αυτό το τρόφιμο, μειώνει κατά 21% τον κίνδυνο για την καρδιά

Πλήθος ερευνών έχουν αναδείξει την υπεροχή της μεσογειακής διατροφής ως προς τα πολλαπλά και σημαντικά οφέλη που εξασφαλίζει για την υγεία μας.

Ένα της βασικό συστατικό ωστόσο, αποδεικνύεται ο νούμερο ένα σύμμαχος για την υγεία της καρδιάς.

Στο επίκεντρο νέας έρευνας, τα ευρήματα της οποίας κοινοποιήθηκαν στο Επιστημονικό Συνέδριο για τον Τρόπο Ζωής και την Καρδιομεταβολική Υγεία της Αμερικανικής Καρδιολογικής Εταιρείας, βρέθηκε το ελαιόλαδο και η σημαντικά ωφέλιμη δράση του αναφορικά με την καρδιά.

Οι ερευνητές, μελετώντας δεδομένα από το μακρινό 1990 έως σήμερα, διαπίστωσαν πως λίγο παραπάνω από μισή κουταλιά της σούπας καθημερινά συνδέθηκε με έως και 15% χαμηλότερο κίνδυνο για καρδιοπάθειες και 21% λιγότερες πιθανότητες εμφάνισης στεφανιαίας νόσου.

Κατά την εκπόνηση της μελέτης, σύμφωνα με τους  Δρ. Benjamin Hirsh, Διευθυντή προληπτικής καρδιολογίας στο νοσοκομείο Sandra Atlas Bass Heart της Νέας Υόρκης και Marta Guasch-Ferre, PhD, ερευνήτρια στο Τμήμα Διατροφής στη Σχολή Δημόσιας Υγείας Chan του Χάρβαρντ και επικεφαλής της έρευνας, διαπιστώθηκαν:

  • η υπεροχή του ελαιόλαδου με τα ωμέγα-3 λιπαρά οξέα που μειώνουν τη φλεγμονή και βελτιώνουν τη χοληστερόλη, σε σχέση με τα ανθυγιεινά, κορεσμένα και trans-λιπαρά οξέα που βρίσκονται στα ζωικά λίπη αναφορικά με την υγεία
  • τα ωφέλιμα στοιχεία του ελαιόλαδου συναντώνται και σε άλλα φυτικά έλαια, όπως το καλαμποκέλαιο.

Εντούτοις, οι ερευνητές δεν εξέτασαν αν υπάρχει διαβάθμιση στην ευεργετική δράση του ελαιόλαδου ανάλογα με τον τύπο του.

Υπάρχουν στοιχεία πως το έξτρα παρθένο ελαιόλαδο επί παραδείγματι, περιέχει περισσότερες πολυφαινόλες, που σχετίζονται με καλύτερα επίπεδα χοληστερόλης και μείωση της φλεγμονής.

Τέλος, για όσους επιθυμούν να προφυλάξουν την καρδιαγγειακή τους υγεία, οι ειδικοί συστήνουν την υιοθέτηση της μεσογειακής διατροφής, η οποία περιλαμβάνει άφθονο ελαιόλαδο.

Πηγή: Μισή κουταλιά την ημέρα από αυτό το τρόφιμο, μειώνει κατά 21% τον κίνδυνο για την καρδιά

Σχετικά Άρθρα

Δ. Καρούσης στην ΕΡΤ«Οι συχνές δόσεις εμβολίου μπορεί να δημιουργήσουν αυτοάνοσες αντιδράσεις»! – Βίντεο

Egnatiapress

Το ECDC προειδοποιεί για σοβαρές επιπλοκές από τη γρίπη σε ευάλωτο πληθυσμό

Egnatiapress

Σέρρες: Τρεις γιατροί επέλεξαν να μην εμβολιαστούν και παραιτήθηκαν

Egnatiapress

Κορωνοϊός: 17.409 νέα κρούσματα, 98 θάνατοι, 653 διασωληνωμένοι

Egnatiapress

Πανεπιστήμιο Οξφόρδης: Το μέλι είναι καλύτερο από τα φάρμακα για τον βήχα…!

Egnatiapress

«Καμπανάκι» για την κατανάλωση συμπληρωμάτων Ωμέγα 3 – Οι κίνδυνοι για την υγεία

Egnatiapress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα