Egnatia Press
Ελλάδα Πολιτική

Μητσοτάκης: Εχουμε απόθεμα 1 δις

Μητσοτάκης: Εχουμε απόθεμα 1 δις

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα παραμένει σε σταθερή τροχιά παρά την παγκόσμια αναταραχή – Η κυβέρνηση στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Πρωταγωνιστής στη συνεδρίαση του υπουργικού συμβουλίου τον Νοέμβριο είναι ο προϋπολογισμός, δήλωσε ο πρωθυπουργός, Κυριάκος Μητσοτάκης, στην εισηγητική του τοποθέτηση.

Τόνισε ότι έχει ξεχωριστή σημασία, αφενός συμβολική γιατί συμπίπτει με τα 200 χρόνια την εποχή του Πρώτου Λογαριασμού Εσόδων και Εξόδων του επαναστατημένου έθνους το 1823 και αφετέρου ουσιαστική γιατί η ανάγκη για έλεγχο των δημόσιων οικονομικών είναι εξαιρετικά επίκαιρη.

«Ο φετινός προϋπολογισμός αποδεικνύει ότι η άλλη πτυχή της οκονομικής πολιτικής είναι η κοινωνική φροντίδα», συμπλήρωσε ο κ. Μητσοτάκης και πρόσθεσε ότι η κυβέρνηση συνεχίζει να στηρίζει νοικοκυριά και επιχειρήσεις.

Ο πρωθυπουργός τόνισε ότι η χώρα παραμένει σε σταθερή τροχιά παρά την παγκόσμια αναταραχή και τόνισε ότι υπάρχει δημοσιονομικό απόθεμα ύψους ενός δισ. ευρώ για περιπτώσεις έκτακτης ανάγκης.

«Οι ψυχροί αριθμοί αποτυπώνουν τις πολιτικές επιλογές, προβλέπουμε ανάπτυξη μεγαλύτερη από τον ευρωπαίκό μέσο όρο για το 2023, ενδεχομένως και τριπλάσια, ρεκόρ σημειώνουν και οι εξαγωγές, τα μεγάλα έργα συνεχίζονται, μειώνουμε φόρους και ταυτόχρονα αυξάνουμε τον δημόσιο πλούτο» είπε.

Αναγνώρισε ότι υπάρχουν μεγάλες δυσκολίες, καθώς ο πληθωρισμός ροκανίζει τα εισοδήματα, αλλά πρόσθεσε ότι η εθνική οικονομία αντιστέκεται.

Αναφέρθηκε στις πρωτοβουλίες της κυβέρνησης για μόνιμη κατάργηση της εισφοράς αλληλεγγύης, νέα αυξηση του κατώτατου μισθού από τον Μάιο, αυξήσεις 7,75% στο σύνολο σχεδόν των συντάξεων, αυξήσεις και για τους γιατρούς του ΕΣΥ, αλλά και τους ένστολους μέσω επιδομάτων.

Τα αναχώματα απέναντι στην ενεργειακή κρίση και την ακρίβεια θα συνεχιστούν, τόνισε και πρόσθεσε ότι θα αυξηθούν τα κονδύλια για το επίδομα θέρμανσης, θα υπάρξουν πρόσθετες ενισχύσεις για τους αγρότες και τους κτηνοτρόφους, ενώ οι αμυντικές δαπάνες για το 2022-2023 θα φτάσουν τα 6 δις ευρώ.

«Τα παραπάνω δεν αλλάζουν τον ανηφορικό δρόμο που έχουμε μπροστά μας, οι συνέπειες της ρωσικής εισβολής σφίγγουν την παγκόσμια οικονομία, που γνωρίζει επιβράδυνση, αλλά εμείς δεν είμαστε από αυτές τις χώρες», δήλωσε.

Πρόσθεσε ότι «ταυτόχρονα δεν είμαστε διατεθειμένοι να υποχωρήσουμε μπροστά στα νέα «δώστα όλα» και τις ψεύτικες λύσεις του λαϊκισμού». Αναφέρθηκε και στο καλάθι του νοικοκυριού, λέγοντας ότι «η πρωτοβουλία χωρίς να είναι πανάκεια, έχει καταφέρει να ανακουφίσει τους πιο αδύναμους, έχουν ανασχεθεί οι τιμές σε βασικά αγαθά, ένα στα πέντε προϊόντα έχουν μείωση, λειτούργησε εσωτερικός ανταγωνισμός».

Σχετικά Άρθρα

Αποτυχημένο ”πιστόλι” 400 ευρώ σε πρακτορείο του ΟΠΑΠ στην Πάτρα

Egnatiapress

Βελτιωμένος ο καιρός αύριο, με άνοδο της θερμοκρασίας, παροδικές νεφώσεις και πιθανότητα για τοπικές βροχές

egnatia2021

Πολιτική Προστασία: Οδηγίες στους πολίτες ενόψει της επιδείνωσης του καιρού

egnatia2021

Θεσσαλονίκη: Έκτακτες διακοπές νερού σε Πυλαία και Εύοσμο

egnatia2021

Μητσοτάκης: “Έχουμε δρομολογήσει την επιστροφή των μαθητών στα Δημοτικά”

Egnatiapress

Σέρρες: Μόλις τρεις νοσοκομειακοί γιατροί για 70 ασθενείς με κορονοϊό

Egnatiapress