Egnatia Press
Κόσμος Οικονομία Πολιτική

Μολδαβία: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν για τον υψηλό πληθωρισμό και τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας

Μολδαβία: Χιλιάδες άνθρωποι διαδήλωσαν για τον υψηλό πληθωρισμό και τις αυξήσεις στις τιμές της ενέργειας

Χιλιάδες διαδηλωτές συγκεντρώθηκαν χθες έξω από το κυβερνητικό κτίριο της Μολδαβίας απορρίπτοντας τον υψηλό πληθωρισμό και τις αυξήσεις στις τιμές των καυσίμων, απαιτώντας την παραίτηση της πρόεδρου Μάγια Σάντου, που έχει την υποστήριξη της Δύσης, και της κυβέρνησής της.

 

Επρόκειτο σύμφωνα με το ΑΜΠΕ, για τη μεγαλύτερη διαδήλωση διαμαρτυρίας στη μικρή πρώην σοβιετική δημοκρατία από την εκλογή της Σάντου το 2020 με εξαγγελίες για το ξερίζωμα της διαφθοράς. Από τότε, η ίδια έχει υποσχεθεί να εξασφαλίσει την ένταξη στην Ευρωπαϊκή Ένωση, η οποία έχει διαθέσει μεγάλες ποσότητες βοήθειας.

Το πλήθος στην κεντρική πλατεία της πρωτεύουσας Κισινάου εμφανίστηκε να είναι περίπου 20.000 διαδηλωτές, παρά το γεγονός ότι οι διοργανωτές της αντιπολίτευσης ανακοίνωσαν ότι ο αριθμός ήταν διπλάσιος σε μέγεθος και η αστυνομία εκτίμησε ότι οι διαδηλωτές ήταν 6.500 άνθρωποι.

“Η Μολδαβία είναι τώρα κλινικά νεκρή, ενώ σε αυτή την κατάσταση την έφεραν οι κυβερνώντες,” δήλωσε ο Ντίνου Τουρκάνου, ένας πολιτικός από το κόμμα της αντιπολίτευσης του Ίλαν Σορ, ένας εξορισμένος επιχειρηματίας που καταδικάστηκε για διαφθορά σε σχέση με ένα τραπεζικό σκάνδαλο ενός δισεκατομμυρίου δολαρίων.

Ο κύριος ύποπτος για το σκάνδαλο αυτό της απάτης είναι ο επιχειρηματίας Βλαντ Πλαχότνιουκ, ο οποίος βρίσκεται επίσης εκτός της Μολδαβίας.

Η Μολδαβία αγοράζει το φυσικό αέριό της από τη ρωσική Gazprom σύμφωνα με ένα συμβόλαιο που υπογράφηκε την προηγούμενη χρονιά. Η τιμή έχει μηνιαίες διακυμάνσεις, ενώ υπολογίζεται από την τιμή άμεσης παράδοσης για το φυσικό αέριο και το πετρέλαιο, εξαρτώμενη από την εποχή.

Η Μολδαβία βρίσκεται μεταξύ της Ουκρανίας και της Ρουμανίας, που είναι μέλος της Ευρωπαϊκής Ένωσης, ενώ η περιοχή της Μολδαβίας έχει αποτελέσει τμήμα της ρωσικής αυτοκρατορίας, κατόπιν “της μεγάλης Ρουμανίας” και της Σοβιετικής Ένωσης τον 19ο και τον 20ο αιώνα.

Ο πληθυσμός της των 3,5 εκατομμυρίων βρίσκεται αντιμέτωπος με σοβαρές οικονομικές δυσκολίες που σχετίζονται με τις τιμές της ενέργειας, το οικονομικό κόστος των οποίων αυξήθηκε κατά 29% τον Σεπτέμβριο, αφού είχε αυξηθεί κατά περίπου 50% τον Αύγουστο.

Από την εκλογή της Σάντου στην εξουσία, ο γενικός εισαγγελέας της χώρας απομακρύνθηκε και ο πρώην πρόεδρος της Μολδαβίας, που πρόσκειτο στη Μόσχα, τέθηκε σε κατ’ οίκον περιορισμό.

Οι διαδηλωτές κατηγόρησαν την Σάντου για αποτυχία στη διαπραγμάτευση μιας πιο λογικής τιμής με τη Μόσχα. Μερικοί έστησαν αντίσκηνα έξω από το κτίριο της κυβέρνησης, υποσχόμενοι ότι θα παραμείνουν στο σημείο μέχρι την παραίτηση της Σάντου και την προκήρυξη πρόωρων εκλογών.

Η Μολδαβία αναθεώρησε την εκτίμηση για την οικονομική ανάπτυξή της στο 0% για το 2022, ενώ έχει δεχθεί σοβαρό πλήγμα από το υψηλό ποσοστό του πληθωρισμού στο 34,3%, με τα επιτόκια να βρίσκονται στο 21,5%.

Η πρωθυπουργός Νατάλια Γκαβριλίτα δήλωσε αυτό το μήνα ότι η οικονομία της Μολδαβίας αναμένεται να καταγράψει μέτρια ανάπτυξη στο 1,5% τον επόμενο χρόνο.

Σχετικά Άρθρα

37 παραβιάσεις του εναέριου χώρου από τουρκικά αεροσκάφη

egnatia2021

Επιστρεπτέα Προκαταβολή 7: Η προθεσμία για τις αιτήσεις και οι δικαιούχοι

Egnatiapress

Κουλέμπα: Περιμένουμε τον Κυριάκο Μητσοτάκη στην Ουκρανία

egnatia2021

Καβγάς ΝΔ με ΠΑΣΟΚ για το ποιος θα γίνει πρωθυπουργός

Egnatiapress

Σύνοδος κορυφής του ΝΑΤΟ – «Στρατιωτική βοήθεια χωρίς περιορισμούς» ζητά ο Ζελένσκι

Egnatiapress

Το υπουργείο Άμυνας βράβευσε την εθνική ομάδα πόλο (pics)

egnatia2021