Egnatia Press
Ελλάδα Κόσμος Μακεδονία Τεχνολογία

Moverse: Η Θεσσαλονικιώτικη start up, που με το MoCap μαγνητίζει διεθνείς συνεργασίες (βίντεο)

Moverse: Η Θεσσαλονικιώτικη start up, που με το MoCap μαγνητίζει διεθνείς συνεργασίες (βίντεο)

Το ενδιαφέρον αμερικανικού τεχνολογικού κολοσσού, κατάφερε να προσελκύσει η Moverse, από την πρώτη της διεθνή εμφάνιση, στην MWC της Βαρκελώνης, ενώ η Θεσσαλονικιώτικη start up, που πρόσφατα σήκωσε χρηματοδότηση 300.000 ευρώ από το TECS Capital Fund, μέσα στον Απρίλιο ολοκληρώνει την beta έκδοση του καινοτόμου προϊόντος της πάνω στο motion capturing, για τη μεταφορά της φυσικής κίνησης του ανθρωπίνου σώματος, σε ψηφιακό περιβάλλον.

Η Moverse IKE, έρχεται, με το λογισμικό που αναπτύσσει και το οποίο βασίζεται στην τεχνητή νοημοσύνη, να απαντήσει σε μία πραγματική ανάγκη της αγοράς, για προϊόν που θα συνδυάζει υψηλή πιστότητα και ποιότητα , με προσιτή τιμή. Αυτός ο συνδυασμός ήταν που τράβηξε το ενδιαφέρον ώριμων επιχειρήσεων αλλά και startuppers, στο 4YFN 2023 της MWC.

Το ενδιαφέρον για την τεχνολογική πρόταση της Moverse, ήρθε από πολλές και διαφορετικές πλευρές: Από εταιρεία ισπανικής ΠΑΕ που θέλει να μπορεί να αναπαράγει το παίξιμο των ποδοσφαιριστών στη διάρκεια των αγώνων. Από τμήμα της Samsung που εστιάζει στην τηλεόραση. Από εταιρεία του κλάδου υγείας που θέλει να κάνει monitoring ασθενών, αλλά και από μία ισπανική start up, που χρειάζεται avatars για πλατφόρμες gaming και κοινωνικών δικτυώσεων.

moverse-chatzitofis.jpg

Επιστροφή στη Θεσσαλονίκη λόγω κορονοϊού

Η δημιουργία της Moverse, προς το τέλος του 2022, ήταν ένα από τα θετικά κληροδοτήματα της πανδημίας, αφού ο κορονοϊός και η αναγκαστική εξ αποστάσεως εργασία, έφερε πίσω στη Θεσσαλονίκη, τέσσερις πρώην επιστημονικούς συνεργάτες του ΕΚΕΤΑ/ΙΠΤΗΛ, που δούλευαν για εταιρείες τεχνολογίας σε Αμερική, Αγγλία, Σκωτία και Ελβετία.

Οι Σπύρος ΘερμόςΓιώργος ΑλμπάνηςΝίκος Ζιούλης και Αργύρης Χατζητοφής, όλοι ηλεκτρολόγοι μηχανικοί & μηχανικοί Η/Υ, επιστήμονες που δούλευαν πάνω στη μηχανική μάθηση, την επεξεργασία δεδομένων, την εικονική επαυξημένη πραγματικότητα και την ανάπτυξη λογισμικού, ξαναβρέθηκαν στη Θεσσαλονίκη και αποφάσισαν να κάνουν το δικό τους επιχειρηματικό ξεκίνημα.

«Αυτό που κάνουμε κυρίως είναι μηχανική μάθηση, η οποία στηρίζεται σε δεδομένα. Ο τρόπος με τον οποίο δημιουργούμε δεδομένα για να εκπαιδεύσουμε τα μοντέλα μηχανικής μάθησης, έχει μία συγκεκριμένη φιλοσοφία και διαδικασία που θεωρούμε ότι είναι καινοτόμος και για το λόγο αυτό καταθέσαμε αίτημα στο USPTO (United States Patent and Trademark Office), για να την πατεντάρουμε με δίπλωμα ευρεσιτεχνίας», δήλωσε στο makthes.gr o Σπύρος Θερμός.

Πιο απλά όμως, για όσους δεν γνωρίζουμε από μηχανική μάθηση και τεχνητή νοημοσύνη, το πως λειτουργεί το προϊόν που αναπτύσσει η Moverse, εξήγησαν ο Αργύρης Χατζητοφής και ο Γιώργος Αλμπάνης.

Από φυσική, σε ψηφιακή κίνηση

«Οι κάμερες καταγράφουν τη φυσική κίνηση ενός ατόμου , παρακολουθώντας τους αντανακλαστήρες/ retroreflectors που φοράει επάνω του. Τα δεδομένα που συγκεντρώνονται καταγράφονται ψηφιακά και η κίνηση του ατόμου, μετατρέπεται από φυσική , σε ψηφιακή. Οι ανταγωνιστές της Moverse, κάνουν αυτή τη μεταφορά χρησιμοποιώντας την όραση υπολογιστών, μία μέθοδο που απαιτεί πολύ ακριβότερες κάμερες και εξοπλισμό. Αντίθετα εμείς, χρησιμοποιούμε εξοπλισμό που το κόστος του είναι στο 1/10 και, κάνουμε την ποιοτική διαφορά, εφαρμόζοντας τεχνικές artificial intelligenceμε τις οποίες μάλιστα επιτυγχάνουμε καλύτερη, ακριβέστερη ροή στην ψηφιακή κίνηση».

Από όσα τονίσθηκαν από τους δημιουργούς της Moverse, προκύπτει και το ανταγωνιστικό της πλεονέκτημα, δηλαδή, ποιοτικό προϊόν σε προσιτή τιμή.

Το MoCap βοηθάει παντού

Η ψηφιοποίηση της κίνησης του ανθρώπινου σώματος, είναι ουσιαστικά αναπόσπαστο κομμάτι του εικονικού σύμπαντος της επαυξημένης πραγματικότητας και του metaverse, αλλά όχι μόνο. Το λεγόμενο MoCap, χρησιμοποιείται ήδη σε κλασικούς τομείς δραστηριότητας, που και αυτοί όμως αξιοποιούν τις εφαρμογές νέων τεχνολογιών. Τέτοιοι τομείς είναι η Υγεία, ο Αθλητισμός, η Ψυχαγωγία, η Αυτοκινητοβιομηχανία, ενώ το MoCap χωράει υποστηρικτικά, σχεδόν σε κάθε παραγωγική ή ακόμη και κοινωνική δραστηριότητα.

Όπως επισημάνθηκε, με το motion capturing, είναι δυνατή η ανάλυση δεδομένων και η εξαγωγή συμπερασμάτων , όπως και η εκτίμηση συνθηκών που μπορεί μελλοντικά να επηρεάσουν π.χ. την πορεία της υγείας ενός ασθενούς, την απόδοση ενός αθλητή , τη λειτουργία ατόμων στο εργασιακό τους περιβάλλον.

Δεδομένα λοιπόν, επεξεργασμένα με εργαλεία τεχνητής νοημοσύνης, αλλά με αυστηρή τήρηση όλων των σχετικών πρωτοκόλλων της Ε.Ε., όπως υπογράμμισε ο κ. Ζιούλης, καθώς τα δεδομένα που αντλεί η Moverse δεν παραβιάζουν την προστασία προσωπικών δεδομένων επειδή δεν υπάρχει συσχετισμός των δεδομένων με όνομα, ηλικία ή οποιοδήποτε άλλο χαρακτηριστικό των ατόμων που καταγράφονται.

Οι προσπάθειες της Moverse

Έχοντας εξασφαλίσει τη χρηματοδότηση από το TECS, τώρα όλη η έμφαση επικεντρώνεται στην ολοκλήρωση της beta version, που θα επιτρέψει στη Moverse να προχωρήσει σε συνεργασίες και, καλώς εχόντων των πραγμάτων, στη σύναψη συμβολαίων.

Η Moverse, ξεκίνησε από την Ελλάδα, αλλά όπως τόνισαν οι δημιουργοί της, είναι μία εξωστρεφής εταιρεία τεχνολογίας, η οποία μάλιστα εκτιμά ότι το πατεντάρισμα της λύσης της από το USPTO θα την κάνει πιο ορατή σε επενδυτές από την Αμερική και τη διεθνή αγορά.

Ήδη η Moverse, που θέλει να τρέξει την τεχνολογική της λύση, έχει προσλάβει ένα μηχανικό Η/Υ, ενώ η ανάπτυξη, σε επόμενη φάση, θα καταστήσει αναγκαίο και το μεγάλωμα της ομάδας, σε μία όμως πολύ ανταγωνιστική αγορά εργασίας.

Η Μοverse, όπως επισημάνθηκε στο makthes.gr, δίνει μεγάλη βαρύτητα στο networking, καθώς μέσω συνεργασιών μπορεί η εταιρεία να κατακτήσει ευκολότερα και με καλύτερη χρήση πόρων, αναπτυξιακούς στόχους , ενώ θέλει να πιστεύει, ότι θα υπάρξουν μηχανικοί που θα την επιλέξουν επειδή ακριβώς θα δούνε στην εταιρεία, την δημιουργική πρόκληση της δουλειάς πάνω σε τεχνολογίες αιχμής.

Το ξεκίνημα για τη Moverse , έχει ήδη γίνει και στην επόμενη διετία, με την υποστήριξη και του ΤΕCS, ακολουθεί η προσπάθεια εξόδου στην αγορά με το δικό της προϊόν αλλά και με post- processing υπηρεσίες μέσω cloud. Συνεργασίες, πελάτες, έσοδα, προσέλκυση και άλλων επενδυτικών κεφαλαίων, ανάπτυξη σε μία αγορά που από τη φύση της δεν γνωρίζει σύνορα.

Σχετικά Άρθρα

Ημιμαραθώνιος Θεσσαλονίκης: Πρώτος ο Αναγνώστου, στα 10 χλμ (Δείτε βίντεο)

nikos521964

Αχαΐα: Νεκρός ο 59χρονος αγνοούμενος στις Βελιτσές

Egnatiapress

Ποιά πρόσωπα και γεγονότα σημάδεψαν το 2020

Egnatiapress

Παιδιά του Δ. Ωραιοκάστρου ζωγραφίζοντας… προωθούν τη χρήση ποδηλάτου!

nikos521964

Κόλαση φωτιάς στα Βίλια: Καίγονται (ξανά) σπίτια – Νέα εντολή εκκένωσης 4 χωριών από το 112

Egnatiapress

Η Σουηδία αποτρέπει τους πολίτες της να έρθουν για διακοπές στην Ελλάδα

Egnatiapress