Egnatia Press
Πολιτική

Μπακογιάννη: Τα περί τουρκικών ερευνών στα 6 μίλια είναι κλιμάκωση

Μπακογιάννη: Τα περί τουρκικών ερευνών στα 6 μίλια είναι κλιμάκωση

«Έχουμε την ευκαιρία να δουλέψουμε ένα τρίμηνο για την απορρόφηση ενός πακέτου που είναι ιστορικό» τόνισε στο Θέμα 104,6 και τον Γιάννη Πρετεντέρη η πρώην υπουργός και Βουλευτής της ΝΔ, Ντόρα Μπακογιάννη, υπολογίζοντας ότι το πακέτο 32 δις ευρώ προς την Ελλάδα από το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης είναι “τρεις φορές μεγαλύτερο σε απόλυτα νούμερα από το σχέδιο Μάρσαλ”.

Αναφορικά με τη στάση της Τουρκίας τις τελευταίες μέρες, “υπάρχει μια στροφή του Ερντογάν προς τη Δύση και προς τους Αμερικάνους και προς τους Ευρωπαίους” εξήγησε η κ. Μπακογιάννη, επισημαίνοντας, ωστόσο, πως “αυτή τη στιγμή η Δύση θα του πει ξεκάθαρα του Ερντογάν ότι αλά κάρτ Δύση δεν υπάρχει”. Διαπιστώνοντας σύγκλιση απόψεων όλων των δυτικών δυνάμεων στην παρούσα συγκυρία, η πρώην υπουργός τόνισε ότι η χθεσινή είδηση για την πρόθεση της Τουρκίας για έρευνες στα 6 μίλια κοντά στη Ρόδο, την Κάρπαθο και την Κρήτη “είναι σαφώς μια κλιμάκωση”. “Η αίσθησή μου είναι ότι ρίχνει (σ.σ ο Ερντογάν) τα διαπραγματευτικά χαρτιά πάνω στο τραπέζι” σημείωσε η κ. Μπακογιάννη, χαρακτηρίζοντας ως “κεκτημένο πλέον” την ευρωπαϊκή στήριξη απέναντι στην Ελλάδα σε μια βεντάλια ζητημάτων, όπως η οικονομία και η φύλαξη των συνόρων.

Η Ευρώπη ενοποιείται δυναμικά

Υπό αυτό το πρίσμα, “κανένας δεν υπολόγιζε αυτό το μέγεθος της στήριξης” με φόντο το ευρωπαϊκό ταμείο ανάκαμψης υπενθύμισε η κ. Μπακογιάννη, περιγράφοντας ότι “τώρα η Ευρώπη ενοποιείται δυναμικά και αυτό έχει μεγάλη γεωπολιτική σημασία”. Με αυτά τα δεδομένα, η “κίνηση του Ερντογάν είναι καθαρά πολιτική και ξέρει ότι αυτή η κίνηση δεν θα προκαλέσει ελληνοτουρκική κρίση, αλλά ευρωτουρκική κρίση” περιέγραψε η πρώην υπουργός, προσθέτοντας πως “όποιος δεν ανησυχεί είναι αφελής”.

Στον αντίποδα, “η Ελλάδα πρέπει να κάνει μια τεράστια διπλωματική κινητοποίηση ενημερώνοντας φίλους και εταίρους” συνέστησε η πρώην υπουργός, τασσόμενη υπέρ μιας “συνολικής συμφωνίας ΕΕ- Τουρκίας”, η οποία θα αφορά στην οικονομία, το μεταναστευτικό, θέματα σεβασμού των συνόρων και διεθνούς δικαίου.

«Οι Τούρκοι ξέρουν πολύ καλά, ιδιαίτερα μετά τον Έβρο ότι η πολιτική αυτή γύρισε μπούμερανγκ» υποστήριξε η κ. Μπακογιάννη, ενώ εμφανίστηκε αρνητική στο ενδεχόμενο σύγκλησης Συμβουλίου Πολιτικών Αρχηγών, παρότι οι συνεννοήσεις μεταξύ των κ. Τσίπρα και Γεννηματά με τον Πρωθυπουργό “γίνονται και θα συνεχίσουν να γίνονται”, κατέληξε.

Πηγή: Μπακογιάννη: Τα περί τουρκικών ερευνών στα 6 μίλια είναι κλιμάκωση

Σχετικά Άρθρα

Συνάντηση Μηταράκη με τον υπουργό Εσωτερικών της Αλβανίας – Στο επίκεντρο οι εξελίξεις στην Ουκρανία

Egnatiapress

Πολύς κόσμος για τον Κώστα Καραμανλή στη Φλώρινα

thodoris

Πελώνη για Τσίπρα: “Ξεπέρασε τον εαυτό του σε ψέματα και συνωμοσιολογία”

Egnatiapress

Κ. Μητσοτάκης για Τέμπη: Αναλαμβάνω την ευθύνη, δεν πρέπει να κρυφτούμε πίσω από μία σειρά ανθρώπινων σφαλμάτων

thodoris

ΚΚΕ: Δεν θα δεχθούμε ρυθμίσεις που προχωρούν σε επικίνδυνες γενικεύσεις για τη συμμετοχή των κομμάτων στις εκλογές

thodoris

Δένδιας: Στο ”τραπέζι” Κυπριακό, Λιβύη και Α. Μεσόγειος στον ΟΗΕ

Egnatiapress