Egnatia Press
Οικονομία

Ντράγκι: “Επείγον να βάλει η ΕΕ πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου”

Ντράγκι: “Επείγον να βάλει η ΕΕ πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου”

Μιλώντας στην ιταλική Γερουσία, ενόψει της Ευρωπαϊκής Συνόδου Κορυφής που θα πραγματοποιηθεί στις Βρυξέλλες, την ερχόμενη Πέμπτη, ο Ιταλός πρωθυπουργός ξεκαθάρισε τις θέσεις της κυβέρνησής του, ζητώντας από την Ε.Ε. την επιβολή πλαφόν στην αγορά του φυσικού αερίου.

«Πλαφόν στην αγορά φυσικού αερίου»

«Από την αρχή του πολέμου, αυτή η κυβέρνηση κινήθηκε γρήγορα για να βρει εναλλακτικές πηγές προμήθειας ρωσικού φυσικού αερίου. Έχουμε υπογράψει σημαντικές συμφωνίες με διάφορες προμηθεύτριες χώρες, από την Αλγερία μέχρι το Αζερμπαϊτζάν, και προωθήσαμε νέες επενδύσεις επίσης σε ανανεώσιμες πηγές ενέργειας. Χάρη σε αυτά τα μέτρα θα μπορέσουμε να μειώσουμε σημαντικά την εξάρτησή μας από το ρωσικό αέριο ήδη από το επόμενο έτος», επισήμανε ο Μάριο Ντράγκι.

Παράλληλα, όμως, ανέφερε ότι τον περασμένο Μάιο, κυρίως εξαιτίας των αυξήσεων στον τομέα της ενέργειας, ο πληθωρισμός στην Ιταλία άγγιξε το 7,3%.

«Προτείνουμε την υιοθέτηση πλαφόν στην τιμή του φυσικού αερίου. Η τελευταία Σύνοδος Κορυφής ζήτησε από την Κομισιόν να εξακριβώσει αν αυτό είναι ένα εφαρμόσιμο μέτρο. Εμείς θεωρούμε ότι, μετά τις πρόσφατες εξελίξεις, είναι ακόμη πιο αναγκαίο» υπογράμμισε ο Ιταλός πρωθυπουργός.

«Στηρίζουμε την ευρωπαϊκή προοπτική της Ουκρανίας»

Ο κ. Ντράγκι τόνισε ότι η Ιταλία θέλει η Ουκρανία να πάρει το στάτους υποψήφιας προς ένταξη χώρας στην Ευρωπαϊκή Ένωση.

«Είμαστε από τους πρώτους που στηρίξαμε την προοπτική αυτή και θα συνεχίσουμε να το κάνουμε, σε όλα τα διεθνή φόρα», είπε χαρακτηριστικά.

Παράλληλα, πρόσθεσε ότι γνωρίζει πως τη συγκεκριμένη θέση δεν τη συμμερίζονται όλες οι χώρες-μέλη της Ένωσης, αλλά υπογράμμισε ότι η πρόσφατη ενθάρρυνση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής είναι σημαντική και ότι ελπίζει, στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής, να μπορέσει να επιτευχθεί συμφωνία.

«Η πορεία που πρέπει να ακολουθήσει μια υποψήφια χώρα είναι μακρά, αλλά θεωρώ ότι πρέπει να σταλεί, άμεσα, ένα ξεκάθαρο μήνυμα», τόνισε ο Ιταλός τεχνοκράτης πρωθυπουργός. Εξήγησε, δε, ότι παρά τις κυρώσεις κατά της Ρωσίας και τη σαφή υποστήριξη της Ουκρανίας «οι δίαυλοι διαλόγου της Ιταλίας παραμένουν ανοικτοί».

«Είμαστε υπέρ της ένταξης Αλβανίας και Β. Μακεδονίας»

Με αναφορά στην διεύρυνση της Ε.Ε. προς τα Δυτικά Βαλκάνια, ο Μάριο Ντράγκι κατέστησε σαφές ότι η Ρώμη τάσσεται υπέρ της έναρξης διαπραγματεύσεων με την Αλβανία και τη Βόρεια Μακεδονία. Τάχθηκε, δε, υπέρ της οργάνωσης μιας διακυβερνητικής διάσκεψης, με αντικείμενο τις νέες ανάγκες της ενωμένης Ευρώπης.

Σε ό,τι αφορά την επισιτιστική κρίση, ο Ιταλός πρωθυπουργός ζήτησε να μπορέσουν να χρησιμοποιηθούν οι τόνοι σιτηρών που βρίσκονται στις αποθήκες της Ουκρανίας, να καθαριστούν τα λιμάνια από τις νάρκες και να μπορέσουν να αποπλεύσουν τα πλοία υπό ασφαλείς συνθήκες.

«Χρειάζεται ψήφισμα του ΟΗΕ και μια σχετική επιχείρηση, πάντα υπό την αιγίδα των Ηνωμένων Εθνών», δήλωσε χαρακτηριστικά.

Σχετικά Άρθρα

Αυτό είναι το σχέδιο 5 σημείων για τη στήριξη των αερομεταφορών

Egnatiapress

Ανοιχτά καταστήματα τις Κυριακές, οι ημερομηνίες για το 2021 -Μήνας προσφορών ο Νοέμβριος

Egnatiapress

Οι 3+1 αλλαγές που αυξάνουν τους μισθούς

Egnatiapress

Τέλος από 1η Ιανουαρίου τα δωρεάν φάρμακα για χαμηλoσυνταξιούχους

Egnatiapress

ΑΑΔΕ: Ζητά από τους πολίτες να επικαιροποιήσουν τα στοιχεία επικοινωνίας τους

Egnatiapress

Νέες ρυθμίσεις: Πώς και ποιοι θα πάρουν 420 δόσεις και κούρεμα οφειλής έως 80%

Egnatiapress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα