Egnatia Press
Ελλάδα

Όλα τα μέτρα που ισχύουν: Η νέα πραγματικότητα από σήμερα – Τι κλείνει και τι μένει ανοικτό

Όλα τα μέτρα που ισχύουν: Η νέα πραγματικότητα από σήμερα – Τι κλείνει και τι μένει ανοικτό

Την επιβολή νέων μέτρων, αποφάσισαν λοιμωξιολόγοι και κυβέρνηση. Η συνεδρίαση της επιτροπής την Παρασκευή (05.02) ήταν «μαραθώνια» και ξεπέρασε τις οκτώ ώρες.

Yπήρξαν αρκετές διχογνωμίες και χρειάστηκε αρκετός χρόνος μέχρι να καταλήξουν οι επιστήμονες στις τελικές τους εισηγήσεις τις οποίες μετέτρεψε στα αντίστοιχα μέτρα η κυβέρνηση.

Σε κάθε περίπτωση, το ολικό lockdown είχε απορριφθεί εξαρχής, όμως, έγινε μεγάλη και εκτενής συζήτηση για όλα τα υπόλοιπα μέτρα (βέβαια ποια θα ήταν η διαφορά;).

Είναι ενδεικτικό πως η ενημέρωση για τα νέα μέτρα που ισχύουν από σήμερα (06.02) στις 06:00 το πρωί, καθυστέρησε κατά μιάμιση ώρα.

Ο Νίκος Χαρδαλιάς ήταν αυτός που ενημέρωσε για την αλλαγή σε όλα όσα ισχύουν πλέον, εξηγώντας και το ποιες περιοχές μπαίνουν στο «κόκκινο» του επιδημιολογικού χάρτη αλλά και ποιες από αυτές θα έχουν επιπλέον μέτρα καθώς το ιικό φορτίο τους είναι ιδιαίτερα αυξημένο και προκαλεί ιδιαίτερη ανησυχία.

Στο επίπεδο Β’, το λεγόμενο «κόκκινο», παραμένουν για τις ακόλουθες επτά ημέρες οι εξής περιοχές:

Δήμος Εορδαίας της Περιφερειακής Ενότητας Κοζάνης

Δήμοι Θηβαίων και Τανάγρας της Περιφερειακής Ενότητας Βοιωτίας,

Δήμος Σπάρτης της Περιφερειακής Ενότητας Λακωνίας

Ζάκυνθος

Περιφερειακή Ενότητα Λέσβου.

Στις «κόκκινες» περιοχές εντάσσονται από σήμερα και οι εξής 5 περιοχές.

Ο Δήμος Ρεθύμνης της Περιφερειακής Ενότητας

Ο Δήμος Πύδνας Κολινδρού της Περιφερειακής Ενότητας Πιερίας

Ο Δήμος Διρφύων Μεσσαπίων της Περιφερειακής Ενότητας Ευβοίας

Ο Δήμος Ανδραβίδας-Κυλλήνης της Περιφερειακής Ενότητας Ηλείας

Ο Δήμος Τεμπών της Περιφερειακής Ενότητας Λάρισας, όπου τα ενεργά κρούσματα έχουν αυξηθεί σε 32 από 5 που ήταν στις 25 Ιανουαρίου.

Οι περιοχές με τα πρόσθετα μέτρα

Ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων, στη συνέχεια ανέφερε πως εκτός των παραπάνω περιοχών το επιδημιολογικό φορτίο αξιολογήθηκε από την Επιτροπή των Επιδημιολόγων, ως ιδιαίτερα αυξημένο και επικίνδυνο σε 5 Δήμους.

Στους Δήμους Θήρας, Μυκόνου, Χαλκιδέων, Πατρέων και Αγίου Νικολάου Κρήτης.

Η επιδημιολογική εικόνα των πέντε αυτών περιοχών έκανε αναγκαία την λήψη περαιτέρω περιοριστικών μέτρων σε σχέση με αυτά που ισχύουν για τις «κόκκινες» περιοχές προκειμένου να αναστραφεί η πορεία εξάπλωσης του ιού.

Αναλυτικά όσα ισχύουν από σήμερα (06.02) στις 6:00:

Αναστέλλεται η λειτουργία του λιανεμπορίου καθώς και των κομμωτηρίων, των κουρείων, των κέντρων αισθητικής, καθώς και των υπηρεσιών διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, των υπηρεσιών προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και των ΚΤΕΟ και των πρακτορείων ΟΠΑΠ.

Ανοιχτά παραμένουν μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων και τα φαρμακεία.

Αναστέλλεται επίσης η δια ζώσης λειτουργία των σχολείων όλων των βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών. Τα σχολεία θα λειτουργούν με την μέθοδο της τηλεκπαίδευσης.

Τα Δημοτικά σχολεία και οι βρεφονηπιακοί σταθμοί θα συνεχίσουν να λειτουργούν στους Δήμους Μυκόνου και Θήρας μόνο, λόγω της μη ανίχνευσης μεταλλάξεων, αλλά και των ιδιαίτερων χαρακτηριστικών των αιτιών της διασποράς του ιού στα νησιά αυτά.

Ελαχιστοποιούνται οι μετακινήσεις από και προς τους Δήμους αυτούς. Η είσοδος και η έξοδος από αυτούς τους πέντε Δήμους θα επιτρέπεται μόνο για λόγους εργασίας.

Αναστέλλεται η λειτουργία των δικαστηρίων.

Δεν επιτρέπεται η τέλεση κάθε είδους λειτουργιών και ιεροπραξιών παρουσία πιστών στους χώρους λατρείας, με εξαίρεση τις κηδείες, καθώς και η ατομική προσευχή.

Αναστέλλεται η οικοδομική δραστηριότητα για τις επόμενες 15 ημέρες.

Τι ισχύει με την απαγόρευση μετακίνησης και την εστίαση

Στις περιοχές αυτές, όπως και στις «κόκκινες» περιοχές, δεν επιτρέπεται η κυκλοφορία των πολιτών από τις 6 το απόγευμα μέχρι τις 5 το πρωί,

με μοναδική εξαίρεση την μετακίνηση για λόγους υγείας, για λόγους εργασίας και για την σύντομη βόλτα κατοικιδίου γύρω από την μόνιμη κατοικία, ενώ παραμένουν σε αναστολή κάθε είδους αθλητικής δραστηριότητας, καθώς και λειτουργία των χώρων πολιτισμού.

Τα καταστήματα εστίασης λειτουργούν όπως και σε όλη την χώρα με την μέθοδο του take away και το delivery. Όσον αφορά το take away, υπενθυμίζεται ότι αυτό δεν αποτελεί αυτοτελή λόγο μετακίνησης.

Επιπλέον μέτρα για Αττική, Θεσσαλονίκη και Χαλκιδική

Στις περιπτώσεις της Αττικής, της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης και της Περιφερειακής Ενότητας Χαλκιδικής, η συζήτηση στην Επιτροπή ήταν διεξοδική και αναλυτική λόγω της εικόνας που παρουσιάζουν και οι τρεις περιοχές.

Όπως αναμενόταν, επιβεβαιώθηκε η ένταξη της Περιφερειακής Ενότητας Θεσσαλονίκης στις «κόκκινες περιοχές». Από εκεί και πέρα, ανακοινώθηκαν επιπλέον μέτρα. Αναλυτικά:

Αναστολή λειτουργία των Λυκείων δια ζώσης και εφαρμογή της μεθόδου τηλεκπαίδευσης και λειτουργία των υπόλοιπων σχολικών βαθμίδων και των βρεφονηπιακών σταθμών με φυσική παρουσία.

Λειτουργία του λιανεμπορίου και των δραστηριοτήτων που μέχρι σήμερα είχαν ανοίξει με τη μέθοδο του click away και μόνο. Δεν υπάρχει, δηλαδή, η μέθοδος του click in shop.

Κομμωτήρια, κουρεία, κέντρα αισθητικής, καθώς και υπηρεσίες διαιτολογίας και διαιτολογικών μονάδων, οι υπηρεσίες προσωπικής υγιεινής και φροντίδας σώματος, αλλά και τα ΚΤΕΟ λειτουργούν κανονικά με τους όρους και τα μέτρα που ήδη ισχύουν.

Τα πρακτορεία ΟΠΑΠ παραμένουν κλειστά

Το ωράριο και οι ημέρες λειτουργίας των καταστημάτων

Τόσο το λιανεμπόριο, όσο και αυτά τα καταστήματα και υπηρεσίες, διευκρινίζεται ότι θα λειτουργούν από Δευτέρα έως Παρασκευή από τις 7 το πρωί ως τις 8 το βράδυ και μόνο. Το Σάββατο θα παραμένουν κλειστά.

Το Σάββατο παραμένουν ανοιχτά μόνο τα σούπερ μάρκετ, τα καταστήματα τροφίμων, οι φούρνοι, τα βενζινάδικα και τα φαρμακεία και μόνο από τις 7 το πρωί μέχρι τις 5 το απόγευμα.

Διευκρινίζεται ότι και η λειτουργία λαϊκών αγορών αναστέλλεται τα Σαββατοκύριακα. Η συγκεκριμένη διάταξη που αφορά στις λαϊκές αγορές θα ισχύσει από το επόμενο Σαββατοκύριακο.

Επίσης, κάθε Σάββατο και Κυριακή μετακίνηση γίνεται μόνο με SMS και για τους 6 λόγους που συνοδεύουν τη χρήση του και μόνο μέχρι τις 6 το απόγευμα.

Η απαγόρευση κυκλοφορίας για το Σάββατο και την Κυριακή ξεκινάει στις 6 το απόγευμα και ισχύει μέχρι τις 5 το πρωί. Οι χώροι λατρείας λειτουργούν με τον τρόπο που ισχύει μέχρι σήμερα.

Πηγή: Όλα τα μέτρα που ισχύουν: Η νέα πραγματικότητα από σήμερα – Τι κλείνει και τι μένει ανοικτό

Σχετικά Άρθρα

Ανακλήσεις αδειών σε ΕΔ – Έγερση Εθνοφυλακής στα Δωδεκάνησα -Σε επiφυλακή και πάλι οι Ελληνικές Ένοπλες Δυνάμεις

Egnatiapress

Μερική άρση της καραντίνας στον Εχίνο

Egnatiapress

Η κακοκαιρία “σάρωσε” την Δυτική Αχαϊα: Εκατοντάδες πλημμυρισμένα σπίτια – Πάνω από 50 άτομα απομακρύνθηκαν από τα σπίτια τους

Egnatiapress

Τραγωδία στην Φολέγανδρο: Νεαρή γυναίκα ανασύρθηκε νεκρή απο τη θάλασσα

Egnatiapress

Υπόθεση βιασμού 24χρονης: Τι κατέθεσαν ο αδερφός, οι φίλοι του Βασίλη Λεβέντη και ο μετρ του καφέ- μπαρ

nikos521964

ΕΟΔΥ, 1.913 τα νέα κρούσματα: 869 Αττική, 200 Θεσ/νίκη, 98 Αχαΐα – 28 θάνατοι

Egnatiapress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα