Egnatia Press
Ελλάδα Κόσμος

Πέρασε από την επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τη συμφωνία Ελλάδας-CEDEFOP

Πέρασε από την επιτροπή της Βουλής το νομοσχέδιο για τη συμφωνία Ελλάδας-CEDEFOP

Δεκτό κατά πλειοψηφία έγινε από την επιτροπή Μορφωτικών Υποθέσεων της Βουλής, το νομοσχέδιο του υπουργείου Παιδείας, για την κύρωση της Συμφωνίας Έδρας μεταξύ της ελληνικής κυβέρνησης και του Ευρωπαϊκού Κέντρου για την Ανάπτυξη της Επαγγελματικής Κατάρτισης (σ.σ. CEDEFOP).

Υπέρ της αρχής του νομοσχεδίου τάχθηκαν οι βουλευτές της ΝΔ ενώ ΣΥΡΙΖΑΠΑΣΟΚ, «Ελληνική Λύση», «Σπαρτιάτες» και «Πλεύση Ελευθερίας», επιφυλάχθηκαν για την Ολομέλεια και το ΚΚΕ μαζί με τη «Νίκη» δήλωσαν ότι καταψηφίζουν.

Η υφυπουργός Παιδείας, Ζέτα Μακρή, τόνισε ότι με την κύρωση της συμφωνίας, τα δύο μέρη, Ελλάδα και Ευρωπαϊκή Επιτροπή, δεσμεύονται εκ νέου σε μία αμοιβαία, επωφελή και εξαιρετικά εποικοδομητική σχέση που υφίσταται πάνω από 25 χρόνια».

Το CEDEFOP αποτελεί μέρος του αποκεντρωμένου 44 Οργανισμών της ΕΕ και επηρεάζουν καθημερινά τις ζωές 500 εκατ. Ευρωπαίων.

«Τις τελευταίες 10ετίες το CEDEFOP, διαδραματίζει καθοριστικό ρόλο στην διαμόρφωση της εκπαιδευτικής πολιτικής σε πανευρωπαϊκό αλλά και παγκόσμιο επίπεδο. Επηρεάζει δυναμικά και αποφασιστικά διεθνώς τη δομή και το περιεχόμενο της παρεχόμενης εκπαίδευσης. Ειδικότερα, το συγκεκριμένο Κέντρο συζητεί την ανάπτυξη της ευρωπαϊκής επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης καθώς και τις πολιτικές συνεχούς κατάρτισης, συμβάλει στην εφαρμογή τους σε συνεργασία με την Επιτροπή και κατευθύνει τα κράτη-μέλη και τους κοινωνικούς εταίρους με τους οποίους έχει συνεχή, άριστη και εποικοδομητική συνεργασία», υπογράμμισε χαρακτηριστικά η κυρία Μακρή.

Όπως είπε η υφυπουργός Παιδείας, «η νέα συμφωνία Έδρας, επικαιροποιεί το νομικό πλαίσιο λειτουργίας του εν λόγω Οργανισμού, λαμβάνει υπόψη τον νέο κανονισμό που αφορά στην ίδρυση Ευρωπαϊκού Κέντρου για την ανάπτυξη της επαγγελματικής κατάρτισης και συμπεριλαμβάνει στο έργο του την προαγωγή, ανάπτυξη και εφαρμογή πολιτικών για τις δεξιότητες και τα επαγγελματικά προσόντα».

«Καθίσταται σαφές ότι η νέα συμφωνία Έδρας ανανεώνει την κοινή δέσμευση Ελλάδας και Ευρωπαϊκής Ένωσης για την τεκμηριωμένη, με επιστημονικά στοιχεία, υποστήριξη της χάραξης πολιτικής στους τομείς της επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης, των δεξιοτήτων και των τάσεων της αγοράς εργασίας και διασφαλίζει κάτι που είναι σημαντικό για τη χώρα μας, την παραμονή και τη λειτουργία του Κέντρου εδώ» τόνισε η κυρία Μακρή και συμπλήρωσε:

«Η παραμονή του εδώ καταδεικνύει ότι η Ελλάδα συμμετέχει ενεργά στα θεσμικά ευρωπαϊκά Όργανα τα οποία προάγουν πολιτικές που συνδιαμορφώνουν το μέλλον της Ευρώπης. Η Ελλάδα παρακολουθεί στενά το έργο της CEDEFOP και μοιράζεται κοινούς στόχους αλλά και προβληματισμούς σχετικά με τον καταλυτικό ρόλο για την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης για να προσφέρει ποιοτικές προοπτικές στους νέους. Οι έρευνες και μελέτες του αποτελούν βασικό πυλώνα για την ενίσχυση της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης αλλά και ένα σύγχρονο εργαλείο αναπτυξιακής πολιτικής».

«Τα τελευταία χρόνια τόσο στην Ευρώπη όσο και διεθνώς, η επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση διανύει μια περίοδο έντονου μετασχηματισμού. Νέες προκλήσεις, όπως η παγκοσμιοποίηση της οικονομίας, το διαδίκτυο, η κοινωνία της γνώσης, οι ραγδαίες εξελίξεις στον τομέα της τεχνολογίας και της πληροφορικής, ο κοινωνικός μετασχηματισμός και η διεθνοποίηση της εκπαίδευσης και της αγοράς εργασίας θέτουν την επαγγελματική εκπαίδευση και κατάρτιση στο κέντρο του δημοσίου διαλόγου», κατέληξε η κυρία Μακρή.

Η γενική εισηγήτρια του ΣΥΡΙΖΑ, Μερόπη Τζούφη, αναγνώρισε την αναγκαιότητα κύρωσης της Συμφωνίας, ωστόσο εξέφρασε επιφυλάξεις για την πολιτική που εφαρμόζει η κυβέρνηση στο θέμα της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης.

«Η ανανέωση της Συμφωνίας Έδρας επισφραγίζει τον ρόλο του CEDEFOP και εναρμονίζει τους κανονισμούς υπηρεσιακής κατάστασης και την κατάσταση του προσωπικού, με αυτούς που ισχύουν στα υπόλοιπα θεσμικά ευρωπαϊκά όργανα.

Διασφαλίζοντα ίσα δικαιώματα των εργαζομένων αλλά και στο να μην υπάρχουν ανταγωνιστικά μειονεκτήματα για την προσέλκυση υψηλού επιπέδου εμπειρογνωμόνων από όλες τις χώρες της ΕΕ.

Σκοπός του Κέντρου είναι η προώθηση και ανάπτυξη της επαγγελματικής εκπαίδευσης και κατάρτισης, η υποστήριξη εθνικών και ευρωπαϊκών πολιτικών και προγραμμάτων, και η έρευνα σε θέματα προσόντων και δεξιοτήτων και αγοράς εργασίας», ανέφερε η κυρία Τζούφη και κατέληξε:

«Βεβαίως βλέπουμε την αναγκαιότητα να υπάρχει και να συνεχίσει να συμβάλει αυτός ο ευρωπαϊκός Οργανισμός, όμως η κατεύθυνση την οποία δίνει η κυβέρνηση για την επαγγελματική κατεύθυνση και κατάρτιση μας βρίσκει απολύτως απέναντι».

«Το ΠΑΣΟΚ, προφανώς χαιρετίζει την παραμονή στη χώρα μας του ευρωπαϊκού Οργανισμού, καθώς ήταν και το κόμμα που το 1995 συνέβαλε στην μεταφορά του από το Βερολίνο στη Θεσσαλονίκη», επισήμανε από την πλευρά του, ο ειδικός αγορητής του ΠΑΣΟΚ-ΚΙΝΑΛ, Στέφανος Παραστατίδης, εκφράζοντας παράλληλα επιφυλάξεις.

«Είναι προφανές ότι ένας ισχυρός ευρωπαϊκός Οργανισμός, ο οποίος αφορά στην επαγγελματική κατάρτιση και εκπαίδευση είναι απαιτούμενος και χρειαζούμενος, και το γεγονός ότι υπάρχει στη χώρα μας έχει πολύ μεγάλη σημασία. Όμως αυτό, δεν σημαίνει ότι δεν πρέπει να δούμε και τα αποτελέσματα της επαγγελματικής κατάρτισης και εκπαίδευσης στη χώρα μας, στα οποία δυστυχώς είμαστε ουραγοί», σημείωσε ο κ. Παραστατίδης και προσέθεσε:

«Θα πρέπει να δούμε, πώς ο κάθε Οργανισμός έχει χαράξει την εθνική στρατηγική, πώς έχει συμβάλει στο πλαίσιο αυτό σε σχέση με το υπουργείο, να συζητήσουμε ξανά για την επαγγελματική κατάρτιση και εκπαίδευση, η οποία είναι εξαιρετικά κρίσιμη για το παρόν και το μέλλον της χώρας. Πρέπει να δούμε τι έχουμε κάνει λάθος -γιατί προφανώς τα πράγματα δεν πάνε καθόλου καλά- για να δούμε τι μπορούμε να αλλάξουμε. Είναι μια ευκαιρία να τα βάλουμε στο τραπέζι και να τα συζητήσουμε. Επιφυλάσσομαι για την Ολομέλεια».

Την αντίθεση της στο νομοσχέδιο εξέφρασε η ειδική αγορήτρια του ΚΚΕ, Αφροδίτη Χτενά, υπογραμμίζοντας ότι «η αναβάθμιση της χώρας δεν εξαρτάται από τη βαθύτερη εμπλοκή σε τέτοια σχέδια ούτε από την άκριτη υποδοχή και φιλοξενία παρόμοιων Οργανισμών γιατί σημασία έχει ο ρόλος τους».

«Με την κοινοτική Οδηγία ο ρόλος του CEDEFOP, εκτός από την επαγγελματική κατάρτιση και εκπαίδευση επεκτείνεται προκειμένου να συμπεριλάβει και την προώθηση πολιτικών για τις δεξιότητες και τα επαγγελματικά προσόντα. Τα επαγγελματικά προσόντα έρχονται για να καταργήσουν μια για πάντα τα επαγγελματικά δικαιώματα», υποστήριξε η κυρία Χτενά.

«Οι πολιτικές αυτές για τις δεξιότητες και την κατάρτιση, στοχεύουν στην γεφύρωση του χάσματος των δεξιοτήτων και στον έλεγχο της ανεργίας μέσω της ανακύκλωσης των ανέργων. Πραγματικός στόχος αυτών των πολιτικών είναι η διατήρηση της κερδοφορίας των μεγάλων επιχειρήσεων μέσω της τροφοδοσίας τους με φθηνό, αναλώσιμο και ευέλικτο προσωπικό», ανέφερε και κατέληξε:

Διαφωνούμε με τον ρόλο και τη σύνθεση του Κέντρου, επί της αρχής, ανεξάρτητα από τον τόπο της έδρας του στη Θεσσαλονίκη. Έχουμε ερωτήματα που έχουν να κάνουν με την ασυλία, τα προνόμια του προσωπικού του και το διπλωματικό στάτους του Κέντρου».

Τις επιφυλάξεις του κόμματος του εξέφρασε ο Αλέξανδρος Καζαμίας, ειδικός αγορητής της «Πλεύσης Ελευθερίας»

«Το νομοσχέδιο δεν εξηγεί γιατί χρειάζεται να περάσει καινούργιος νόμος ώστε να επεκτείνει την παραμονή του Οργανισμού στη Θεσσαλονίκη που βρίσκεται εκεί από το 1995. Αυτό που φαίνεται να συμβαίνει, είναι ότι επεκτάθηκαν οι λειτουργίες του και εκτός από τον τομέα της εκπαίδευσης, ασχολείται με την προαγωγή και ανάπτυξη εφαρμογής για τις δεξιότητες και τα επαγγελματικά προσόντα, αλλά αναφέρεται πολύ αφηρημένα. Θα ήταν καλύτερα να διατυπώνονται καλύτερα οι στόχοι που έχει το νομοσχέδιο», ανέφερε ο κ. Καζαμίας.

Κριτική άσκησε επίσης, «στην ασάφεια που υπάρχει για το κόστος εφαρμογής του νομοσχεδίου καθώς και για τις διευκολύνσεις και τα υπερβολικά προνόμια του προσωπικού του Ευρωπαϊκού Κέντρου, που επιβαρύνουν τον κρατικό προϋπολογισμό».

Σχετικά Άρθρα

Τροχαία: Αυξημένα μέτρα οδικής ασφάλειας από 7-23/4 για τις πασχαλινές μετακινήσεις

theodora

«Ύμνοι» της Telegraph για την Τήνο: «Προσφέρει ό, τι κάνει την Ελλάδα αγαπημένο προορισμό για τους Βρετανούς»

Egnatiapress

Ουκρανία: Στις αρχές της επόμενης εβδομάδας ο τρίτος γύρος των συνομιλιών με τη Ρωσία

Egnatiapress

Σε εξέλιξη έρευνα για το παράνομο γηροκομείο στην Κέρκυρα – Ψάχνουν συγγενείς των ηλικιωμένων

Egnatiapress

Ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις παραμένουν γύρω από το Πολυτεχνείο

Egnatiapress

Γεωγραφική κατανομή: 4.915 κρούσματα στην Αττική, 2.112 στη Θεσσαλονίκη

Egnatiapress