Egnatia Press
Ελλάδα Οικονομία

Power Pass: Πότε η νέα έκτακτη πληρωμή, τι αλλάζει στην επιδότηση ρεύματος

Power Pass: Πότε η νέα έκτακτη πληρωμή, τι αλλάζει στην επιδότηση ρεύματος

Με ανυπομονησία περιμένουν χιλιάδες δικαιούχοι την έκτακτη πληρωμή του Power Pass του Ιουνίου παρότι τα ποσά που αναμένεται να πιστωθούν θα είναι σαφώς μικρότερα.

Παρότι ο Υπουργός Οικονομικών είχε δηλώσει πως η πληρωμή θα γίνει το αργότερο αρχές Σεπτεμβρίου, μέχρι και σήμερα κάτι τέτοιο δεν έχει γίνει.

Σύμφωνα μάλιστα με πληροφορίες του Dnews όσοι έλαβαν εκκαθαριστικό από τον πάροχο ηλεκτρικής ενέργειας τον Ιούνιο αναμένεται να λάβουν το Power Pass το πολύ σε 8 μέρες.

Υπενθυμίζεται ότι οι δικαιούχοι της εν λόγω επιδότησης δεν χρειάστηκε να υποβάλουν εκ νέου αίτηση στο vouchers.gov.gr για να λάβουν το ποσό που τους αναλογεί καθώς ελήφθησαν στοιχεία απευθείας από τους παρόχους ενέργειας.

Σημειώνεται ότι τα τελικά ποσά του Power Pass που θα πιστωθούν στους τραπεζικούς λογαριασμούς των δικαιούχων θα είναι μικρότερα σε σχέση με αυτά που είχαν πιστωθεί το εξάμηνο Δεκεμβρίου 2021 μέχρι τον Μάιο του 2022 καθώς η πληρωμή αυτή θα αφορά για ένα μήνα και για την συγκεκριμένη πληρωμή δεν απαιτείται αίτηση, αλλά τα στοιχεία ελήφθησαν απευθείας από τους παρόχους ενέργειας.

Οι δικαιούχοι

Υπενθυμίζεται ότι δικαιούχοι του Power Pass ήταν εφόσον:

ήταν φορολογικοί κάτοικοι Ελλάδος,
το καθαρό οικογενειακό τους εισόδημα μετά φόρων δεν ξεπερνούσε τις 45.000 ευρώ, με βάση τα δηλωθέντα εισοδήματα του φορολογικού έτους 2020, και
ο ΑΦΜ που καταχωρήθηκε στην πλατφόρμα δεν έχει δηλωθεί ήδη ως εξαρτώμενο μέλος σε αίτηση που έχει υποβληθεί από άλλο πρόσωπο.

Τα νομικά πρόσωπα ΔΕΝ ήταν δικαιούχοι του Power Pass.

Ποιοι δεν θα πάρουν Power Pass τον Σεπτέμβριο

Συνοπτικά, δεν θα πάρουν Power Pass αυτή τη φορά:

Όσοι δεν πρόλαβαν να κάνουν αίτηση εντός της προθεσμίας
Όσοι δεν πληρώθηκαν ούτε την πρώτη φορά

Αλλαγές στην επιδότηση ρεύματος

Η συγκεκριμένη εκκρεμότητα «κλείνει» λίγο πριν αλλάξει το μοντέλο των επιδοτήσεων των λογαριασμών ρεύματος. Από τον Οκτώβριο θα υιοθετηθεί ένα νέο πλαίσιο ενίσχυσης νοικοκυριών και επιχειρήσεων, το οποίο θα αντικαταστήσει την οριζόντια επιδότηση για το σύνολο της κατανάλωσης όπως αυτή εφαρμόστηκε τους τελευταίους μήνες.

Συγκεκριμένα, όπως ανέφερε ο υπουργός Περιβάλλοντος και Ενέργειας, Κώστας Σκρέκας, «από τον Ιούνιο και μετά επιδοτούμε οριζόντια τους λογαριασμούς ρεύματος. Θα συνεχίσουμε να επιδοτούμε όλους τους λογαριασμούς, όλες τις μηνιαίες καταναλώσεις και όλα τα σπίτια με μία διαφορά: Θα υπάρξουν κλίμακες».

«Όσο πιο χαμηλή κατανάλωση έχει κάποιος, θα έχει μεγαλύτερη επιδότηση. Ακόμα και αυτός που έχει υψηλή κατανάλωση, εάν καταφέρει να μειώσει κατά 15% την κατανάλωση ενέργειας, θα επιδοτηθεί επιπλέον», εξήγησε.

«Αυτό είναι εφικτό γιατί ο ΔΕΔΔΗΕ έχει συγκριτικά στοιχεία και έτσι θα μπορούμε να συγκρίνουμε την φετινή με την περσινή περίοδο», σημείωσε ο υπουργός, ενώ τόνισε ότι θα υπάρξουν ανακοινώσεις στο τέλος του μήνα.

Ο κ. Σκρέκας αναφέρθηκε στην επιδότηση των λογαριασμών ρεύματος, και κατά πόσο μπορεί να εφαρμοστεί αυτό το μέτρο και στο φυσικό αέριο.

«Οι λογαριασμοί ρεύματος επιδοτούνται πάνω στους λογαριασμούς ρεύματος. Με έναν τρόπο που εκεί απορροφούμε το 94%. Στο φυσικό αέριο δεν μπορούμε να απορροφήσουμε το ίδιο ποσοστό. Οι ανακοινώσεις θα γίνουν στο τέλος του μήνα», τόνισε.

Πώς θα πάρετε μεγαλύτερη επιδότηση

Σύμφωνα με το μοντέλο αυτό στην ουσία κάποιος για να διεκδικήσει μεγαλύτερη έκπτωση – επιδότηση στο ρεύμα θα πρέπει να έχει χαμηλότερη κατανάλωση. Τη μέγιστη επιδότηση θα λάβει ένα νοικοκυριό δηλαδή που βρίσκεται στην πρώτη κλίμακα της κατανάλωσης και ταυτόχρονα μειώνει την κατανάλωσή του σε σχέση με πέρυσι.

Σχετικά Άρθρα

Δείτε τα μέτρα για την εστίαση όπως ανακοινώθηκαν

Egnatiapress

Επίδομα 534 ευρώ: Ποιοι θα λάβουν την ειδική αποζημίωση έως τέλος Αυγούστου

Egnatiapress

Τέλη κυκλοφορίας 2022: Πόσα και πως θα πληρώσουμε φέτος

Egnatiapress

Γαλλίδα τουρίστρια: Τι έδειξε το ιατροδικαστικό πόρισμα για τον θάνατό της

Egnatiapress

Γρεβενά: Ελεύθερος με περιοριστικούς όρους μέχρι την δίκη ο 28χρονος που κατηγορείται για βιασμό ανήλικης

Egnatiapress

Δολοφονία στα Πετράλωνα: Πώς έδρασαν οι δολοφόνοι! Τι λέει η Αστυνομία…

Egnatiapress