Τα νέα από το μέτωπο των ΜΕΘ ωστόσο δείχνουν πως η πίεση στο ΕΣΥ είναι αφόρητη και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη όπου σύμφωνα με πληροφορίες οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 192.
Την ώρα που κυβέρνηση και ειδικοί προειδοποιούν πως οι επόμενες ημέρες θα είναι ιδιαίτερα κρίσιμες για την πορεία της πανδημίας του κορωνοϊού στη χώρα μας οι υγειονομικοί (γιατροί, νοσηλευτές και παραϊατρικό προσωπικό) δίνουν τιτάνιο αγώνα να σταθεί στο ύψος των προκλήσεων της πανδημίας το ΕΣΥ.
Τα νέα από το μέτωπο των ΜΕΘ ωστόσο δείχνουν πως η πίεση στο ΕΣΥ είναι αφόρητη και ιδιαίτερα στη Θεσσαλονίκη όπου σύμφωνα με πληροφορίες οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 192.
Από αυτές, 182 είναι κατειλημμένες και 10 κενές (ποσοστό 5%) με αποτέλεσμα να είναι δεδομένο ότι το ΕΣΥ στη Θεσσαλονίκη βαριανασαίνει.
Σύμφωνα με τα πιο πρόσφατα στοχεία σε όλη τη χώρα λειτουργούν σήμερα συνολικά 1.177 κλίνες ΜΕΘ. Από αυτές, 914 είναι κατειλημμένες και 263 κενές (ποσοστό 22%). Οι ΜΕΘ-non COVID είναι σήμερα 589, οι 451 είναι κατειλημμένες και οι 138 κενές (ποσοστό 23,5%). Οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 588. Από αυτές, 463 είναι κατειλημμένες και 125 κενές (ποσοστό 21%).
Οι ΜΕΘ-COVID που εξυπηρετούν τις ανάγκες της Θεσσαλονίκης (συμπεριλαμβάνονται τα Νοσοκομεία Χαλκιδικής, Κατερίνης και Καβάλας) είναι σήμερα 192. Από αυτές, 182 είναι κατειλημμένες και 10 κενές (ποσοστό 5%).
Στα Νοσοκομεία του Λεκανοπεδίου της Αττικής, οι ΜΕΘ-COVID είναι σήμερα 212. Από αυτές, 148 είναι κατειλημμένες και 64 κενές (ποσοστό 30%).
Οι ΜΕΘ-COVID ανά Υγειονομική Περιφέρεια
1η ΥΠΕ (Αττικής): 163 κλίνες, εκ των οποίων 111 κατειλημμένες και 52 κενές (ποσοστό 32%)
2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 53 κλίνες, εκ των οποίων 31 κατειλημμένες και 22 κενές (ποσοστό 41,5%)
3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 125 κλίνες, εκ των οποίων 118 κατειλημμένες και 7 κενές (ποσοστό 6%)
4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 110 κλίνες, εκ των οποίων 98 κατειλημμένες και 12 κενές (ποσοστό 12%)
5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 60 κλίνες, εκ των οποίων 56 κατειλημμένες και 4 κενές (ποσοστό 7%)
6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 47 κλίνες, εκ των οποίων 25 κατειλημμένες και 22 κενές (ποσοστό 47%)
7η ΥΠΕ (Κρήτης): 18 κλίνες, εκ των οποίων 12 κατειλημμένες και 6 κενές (ποσοστό 33%)
Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 12 κλίνες, όλες κατειλημμένες
Οι συνολικές κλίνες που διατίθενται σε όλη τη χώρα για τη νοσηλεία επιβεβαιωμένων κρουσμάτων COVID-19 είναι 5.629.
Οι ασθενείς με COVID-19 που νοσηλεύονται σήμερα είναι 3.527 (συνολικά ΜΕΘ, ΜΑΦ, ΜΕΛ, θάλαμοι αρνητικής πίεσης και απλές κλίνες)
Αναλυτικά ανά Υγειονομική Περιφέρεια
1η ΥΠΕ (Αττικής): 578 (από τις 1.162 διαθέσιμες κλίνες)
2η ΥΠΕ (Πειραιώς και Αιγαίου): 253 (από τις 476 διαθέσιμες κλίνες)
3η ΥΠΕ (Μακεδονίας): 812 (από τις 1.099 διαθέσιμες κλίνες)
4η ΥΠΕ (Μακεδονίας και Θράκης): 1.108 (από τις 1.410 διαθέσιμες κλίνες)
5η ΥΠΕ (Θεσσαλίας & Στερεάς Ελλάδας): 373 (από τις 501 διαθέσιμες κλίνες)
6η ΥΠΕ (Πελοποννήσου, Ιονίων Νήσων, Ηπείρου και Δυτικής Ελλάδας): 233 (από τις 578 διαθέσιμες κλίνες)
7η ΥΠΕ (Κρήτης): 51 (από τις 233 διαθέσιμες κλίνες)
Στρατιωτικά Νοσοκομεία: 119 (από τις 170 διαθέσιμες κλίνες)
Αντιφατικές εξελίξεις
«Κατ’ αρχάς να γνωρίζουμε ότι αυτή την εβδομάδα θα δούμε δύο αντιφατικές εξελίξεις και πρέπει να τις κατανοούν οι πολίτες. Πρώτον, θα συνεχίσει να υπάρχει μία αυξημένη πίεση στο σύστημα υγείας. Οι εισαγωγές στις ΜΕΘ και οι διασωληνωμένοι, δυστυχώς και οι θάνατοι θα διατηρηθούν σε υψηλά επίπεδα και αυτή την εβδομάδα. Αυτή την εβδομάδα θα δούμε τις συνέπειες των υψηλών κρουσμάτων των προηγούμενων εβδομάδων. Αντίθετα θα ξεκινήσει η σταδιακή κάμψη του αριθμού των κρουσμάτων το επόμενο χρονικό διάστημα. Άρα αυτό που κοιτάζουμε είναι να περιορίσουμε την κινητικότητα για να έχουμε πιο γρήγορη πτώση της καμπύλης και του αριθμού των κρουσμάτων για να φύγει όσο το δυνατόν πιο γρήγορα και η πίεση από το σύστημα υγείας. Αυτή τη στιγμή πρόσθετα μέτρα δεν υπάρχουν στο τραπέζι παρά μόνο τήρηση των υφιστάμενων μέτρων. Το σχέδιο μας προβλέπει λοκντάουν μέχρι 30 Νοεμβρίου εφόσον τα επιδημιολογικά δεδομένα είναι ικανοποιητικά τότε θα προχωρήσουμε στον αρχικό σχεδιασμό. Αν τα επιδημιολογικά δεδομένα επιβάλουν κάποια καθυστέρηση στο άνοιγμα της οικονομίας τότε θα κινηθούμε με βάση το σχέδιο μας το οποίο θα λάβετε έγκαιρα υπόψιν», είπε ο Στέλιος Πέτσας απαντώντας σε ερώτημα δημοσιογράφου στη διάρκεια του briefing.
Πάνω από 3.500 οι νοσηλευόμενοι
Η ορμή του κορωνοϊού σε αρκετές περιοχές αλλά κυρίως στη Βόρεια Ελλάδα δημιουργεί εξαιρετικά δύσκολες συνθήκες τόσο για τους ασθενείς όσο και για τους εργαζόμενους στην υγεία, με τους υπεύθυνους των υγειονομικών σχηματισμών και τους επικεφαλης του ΕΚΑΒ κα του υπουργείου Υγείας να δίνουν πραγματικά μάχη με τον χρόνο για την ανάπτυξη κλινών και την περίθαλψη όλων.
Μόνο την Κυριακή, στα νοσοκομεία της χώρας εισήχθησαν 436 άνθρωποι με λοίμωξη Covid-19. Ο μέσος όρος των νέων εισαγωγών είναι 450 καθημερινά. Οι νοσηλευόμενοι πλέον είναι 3.527, αριθμός σχεδόν διπλάσιος σε σύγκριση με εκείνον που καταγράφονταν πριν από εννέα ημέρες, στις 6 Νοεμβρίου. Οι δε μισοί εκ των νοσηλευομένων βρίσκονται στα νοσοκομεία της Μακεδονίας και της Θράκης.
Γέμισε το Παπανικολάου
Οι διαθέσιμες κλίνες ΜΕΘ για ασθενείς Covid (43) στο Παπανικολάου είναι καλυμμένες 100%, επισημαίνουν σε ανακοίνωσή τους, που εκδόθηκε ύστερα από ενημερωτική συνάντηση που είχαν σήμερα με το Εργασιακό Σωματείο, οι διευθυντές Κλινικών του Νοσοκομείου που εμπλέκονται στην διαχείριση και νοσηλεία ασθενών κορωνοϊού.
Τονίζοντας ότι οι διαθέσιμες κλίνες Covid είναι βέβαιο ότι θα καλυφθούν 100% στην αυριανή εφημερία, προτείνουν να ανακοινωθεί άμεσα ότι το Νοσοκομείο δεν μπορεί να νοσηλεύσει νέα περιστατικά Covid.
«Το νοσοκομείο μας δεν δύναται πλέον να δεχθεί άλλους ασθενείς με Covid», αναφέρεται στην ανακοίνωση τους στην οποία, μεταξύ άλλων, τονίζεται ότι η «νοσηλεία των ασθενών είναι επισφαλής την ώρα που καλείται πχ ένας οφθαλμίατρος ή ένας πλαστικός χειρουργός να εκτιμήσει την αξονική θώρακος ενός ασθενούς ή να ακροαστεί τους πνεύμονές του». Σημειώνεται ακόμη ότι το προσωπικό έχει φτάσει στα όριά του, ότι η συμμετοχή ιδιωτικών κλινικών στις εφημερίες είναι μηδαμινή, όπως σημειώνεται, και αφορά μόνο μη Covid ασθενείς και ότι η εκπαίδευση των ειδικευομένων, είναι πλέον ανύπαρκτη.
Οι διευθυντές των κλινικών προτείνουν άμεση επίταξη των ιδιωτικών κλινικών και των ιδιωτών ιατρών με όρους και προϋποθέσεις του ΕΣΥ, άμεση ένταξη στη δύναμη του ΕΣΥ των παλαιών Νοσοκομείων 424, Λοιμωδών και Παναγία, μονιμοποίηση όλων των συμβασιούχων, άμεση προκήρυξη όλων των οργανικών θέσεων που είναι κενές, δυνατότητα παράτασης του χρόνου ειδικότητας των ειδικευομένων γιατρών στις χειρουργικές κλινικές.
Την ανακοίνωση υπογράφουν οι διευθυντές των Κλινικών ΩΡΛ Άγγελος Νικολάου, Πνευμονολογικής Αδαμάντιος Χλώρος, Αναισθησιολογικής Δώρα Αστέρη, Πνευμονολογικής Εύα Σερασλή, Στοματικής και Γναθοπροσωπικής Χειρουργικής Κωνσταντίνος Αντωνιάδης, Β΄ Χειρουργικής Βασίλειος Πενόπουλος, Πλαστικής Χειρουργικής Σοφία Παπαδοπούλου και Αγγειοχειρουργικής Άγγελος Μεγαλόπουλος, Γαστρεντερολογικής Τάσος Ηλίας, Οφθαλμολογικής Ελιε Φαντέλ, Νευροχειρουργικής Χρήστος Γρηγοριάδης.
Σχέδιο ακορντεόν «βλέπει» ο Σαρηγιάννης
«Μπορούμε να ανοίξουμε αν φτάσουμε τα 800 κρούσματα κορωνοϊού ημερησίως στο τέλος του μήνα, αν θέλουμε να ξανακλείσουμε μετά από 15 ημέρες. Αν θελήσουμε να ανοίξουμε για να μείνουμε ανοικτά για ένα μεγαλύτερο διάστημα, πάνω από δύο εβδομάδες, θα πρέπει να ακολουθήσουμε ακόμα δύο εβδομάδες καραντίνας, μέχρι να φτάσουμε περίπου τα 500 κρούσματα ημερησίως.
Θεωρώ ότι το σύστημα lockdown «ακορντεόν» είναι το πιο ασφαλές, καθώς επιτρέπει να κρατήσουμε τις ΜΕΘ σε λογικά νούμερα και είναι εφικτό να λειτουργήσει η οικονομία» τόνισε στον ΣΚΑΪ ο καθηγητής Περιβαλλοντικής Μηχανικής του Τμήματος Χημικών Μηχανικών της Πολυτεχνικής Σχολής του ΑΠΘ, Δημοσθένης Σαρηγιάννης.
Σχετικά με το σχέδιο περιορισμών των μετακινήσεων που θα πρέπει να εφαρμοστεί, ο καθηγητής εκτιμά ότι πρέπει να πάμε στη λογική «τρεις εβδομάδες κλειστά – δύο εβδομάδες ανοικτά» μέχρι τον Μάρτιο, όπου και οι διαφορετικές καιρικές συνθήκες θα δώσουν μεγαλύτερη ευελιξία. Επίσης υπογράμμισε ότι ένας συντονισμός με την αγορά θα μπορούσε να οδηγήσει σε έναν σωστό σχεδιασμό.