Egnatia Press
Μακεδονία Πολιτισμός

Στη ΔΕΘ: “1922 – 2022: Κύματα προσφυγιάς-Κράματα μνήμης”!

Στη ΔΕΘ: “1922 – 2022: Κύματα προσφυγιάς-Κράματα μνήμης”!

Εκατό χρόνια συμπληρώνονται φέτος από τη Μικρασιατική καταστροφή (1922 – 2022) και στην 86η ΔΕΘ προβάλλεται η ιστορική αφήγηση του ελληνικού προσφυγικού ρεύματος από τη Μικρά Ασία και τον Πόντο στην Ελλάδα. Ένα οπτικοακουστικό αφιέρωμα που συγκινεί και συγκλονίζει, παράλληλα με την περιοδική έκθεση «1922 -2022: Κύματα προσφυγιάς – Κράματα μνήμης».

Το επετειακό αφιέρωμα για τα 100 χρόνια από τη Μικρασιατική Καταστροφή, το οποίο αποτελείται από δυο μοναδικές και συνεχόμενες ενότητες, αποτελεί μια από τις απαραίτητες επισκέψεις στο πλαίσιο της 86ης ΔΕΘ, που δεν πρέπει να χάσετε.

«Αιών… εν Ιωνία, Θράκη και Πόντω», ένας αιώνας στην Ιωνία, τη Θράκη και τον Πόντο, ονομάζεται το οπτικοακουστικό αφιέρωμα της ΔΕΘ Helexpo, σε συνδιοργάνωση με την Κεντρική Ένωση Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), προβάλλοντας το ιστορικό αφήγημα της προσφυγικής ροής. «Δεν είναι ένα ντοκιμαντέρ, απλά, είναι μια βαθύτερη, πιο ανθρώπινη παρουσίαση, το τι σημαίνει να είσαι σε έναν τόπο, να έχεις αναπτύξει τον πολιτισμό σου, και ξαφνικά να καλείσαι να κινηθείς, να μετεγκατασταθείς ακόμη και σε μια ‘μητέρα πατρίδα’» δήλωσε στο GRTimes.gr η Μαρία Συλλοπούλου η οποία επιμελείται το μοναδικό οπτικοακουστικό αφιέρωμα, το οποίο χωρίζεται σε δυο μέρη:

-Το πρώτο μέρος, διάρκειας 8 λεπτών, αφηγείται το πώς ζούσαν οι άνθρωποι εκεί, τον πολιτισμό που είχαν, τις συνήθειες, το πώς ξεσπάει ο πόλεμος και καλούνται να αφήσουν την πατρίδα και τα σπίτια τους

-Το δεύτερο μέρος, διάρκειας 7 λεπτών, δείχνει το πώς σιγά σιγά εγκαταστάθηκαν στην Ελλάδα, σκορπίστηκαν στα διάφορα μέρη, και δημιούργησαν εκ νέου πολιτισμό.

«Το αφιέρωμα έχει γίνει με μια πάρα πολύ προσεγμένη και συγκινητική προσέγγιση, της προσφυγικής ροής των Ελλήνων από τη Μικρά Ασία, τη Θράκη και τον Πόντο» αναφέρει η κα. Συλλοπούλου που συναντήσαμε στο Περίπτερο 6 της ΔΕΘ (Περίπτερο των εθνών), όπου και διεξάγεται το Αφιέρωμα στη μνήμη 1922 -2022.

Η αφηγηματική διαδρομή

Το οπτικοακουστικό αφιέρωμα το οποίο έχει γίνει με τη σύμπραξη της Κεντρικής Ένωσης Δήμων Ελλάδος (ΚΕΔΕ), όπως εξηγεί η κα. Συλλοπούλου είναι αφιερωμένο στην έννοια του ξεριζωμού. Όπως η ίδια εξηγεί πρόκειται για μια συλλογική δουλειά, μια σύμπραξη ανθρώπων που είχαν την ευαισθησία, την αγάπη αλλά και την υποστήριξη της Helexpo μαζί με την ΚΕΔΕ, από την τεχνική σύνθεση, την ιστορική επιμέλεια και τη συλλογή του αρχειακού υλικού, το ντοκιμαντέρ.

«Η παρουσίαση και η σύνθεση με τον αφηγητή, τον ηθοποιό Αλέξανδρο Νικολαΐδη, ο οποίος έχει τη φυσιογνωμία που παραπέμπει στον Μικρασιάτη εκείνης της εποχής, κατάφερε να αποδώσει τον ρόλο μέσα από τα έντεχνα κείμενα που επιλέχθηκαν από τις εκδόσεις Πατάκη» επισήμανε η κα. Συλλοπούλου προσθέτοντας πως τη εξαιρετική μουσική την έγραψε ο Γιάννος Αιόλου, στο βιογραφικό του οποίου είναι καταγεγραμμένες μεγάλες επιτυχίες όπως «Το ταγκό των Χριστουγέννων» καθώς και άλλες δουλειές στην τηλεόραση και σε μουσεία της Ελλάδας. Τη δε σκηνοθεσία υπογράφουν οι Δημήτρης Μουρτζόπουλος και Γιάννος Αιόλου ενώ για την ιστορική επιμέλεια και συλλογή του αρχειακού υλικού υπεύθυνος είναι ο αν. καθηγητής Σύγχρονης Βαλκανικής Ιστορίας του Πανεπιστημίου Μακεδονίας Βλάσης Βλασίδης.

Ο κόσμος βγαίνει συγκλονισμένος

Οι προβολές αυτού του μοναδικού οπτικοακουστικού αφιερώματος της ΔΕΘ Helexpo που έχει επιμεληθεί η Μαρία Συλλοπούλου πραγματοποιούνται κάθε 20 λεπτά, ακριβώς και 20, και παρά 20, από τις 10 το πρωί έως τις 10 το βράδυ.  Το αφιέρωμα θα παρουσιάζεται έως και αύριο, Κυριακή 18 Σεπτεμβρίου, ημέρα λήξης της 86ης ΔΕΘ.

«Ο κόσμος βγαίνει συγκλονισμένος» δηλώνει με συγκίνηση και περηφάνια για το επίτευγμα η κα. Συλλοπούλου η οποία και έχει επιμεληθεί το μοναδικό αυτό οπτικοακουστικό αφιέρωμα και προσθέτει «μας λένε, ‘ευχαριστούμε που τιμήσατε τη μνήμη των γονιών και των παππούδων μας’».

1922 – 2022 Κύματα προσφυγιάς – Κράματα μνήμης

Η επίσκεψη του κοινού στο Περίπτερο 16, δεν σταματάει στο συγκινητικό οπτικοακουστικό αφιέρωμα ««Αιών… εν Ιωνία, Θράκη και Πόντω». Συνεχίζεται με την επετειακή μεγαλειώδη περιοδική έκθεση για τα 100 χρόνια μνήμης από τη Μικρασιατική Καταστροφή που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης.

Πρόκειται για την επετειακή έκθεση με τίτλο «1922 – 2022 Κύματα προσφυγιάς – Κράματα μνήμης» η οποία σε συνεργασία με τη Δ.Ε.Θ. παρουσιάζει ιστορική ανάλυση, κειμήλια, τεκμήρια, φωτογραφικό υλικό, εκθέματα, οπτικοακουστικό υλικό νέων τεχνολογιών κ.ά,  για τα εκατό χρόνια μνήμης από την Καταστροφή.

Ένα οδοιπορικό με 12 ενότητες που ανακινεί αναμνήσεις και τις αναπλάθει μέσα από προσωπικά αντικείμενα των προσφύγων της Μικράς Ασίας, φωτογραφίες, παραδοσιακές φορεσιές, ατομικές διηγήσεις καθώς και τεκμηρίων του Κέντρου Ιστορίας Θεσσαλονίκης.

Όπως πληροφορείται το GRTimes.gr η μελέτη του υλικού της έκθεσης βασίστηκε σε μια πολυμελή διεπιστημονική αλληλεπίδραση μουσειολόγων, έγκριτων ιστορικών και εξωτερικών συνεργατών με στόχο την ενίσχυση της ενσυναίσθησης, μέσω της διαδραστικότητας και μιας προσέγγισης, σύμφωνα με τις σύγχρονες επιταγές της επιστήμης της Μουσειολογίας.

Η επετειακή έκθεση για τα 100 χρόνια μνήμης από τη Μικρασιατική Καταστροφή που διοργανώνει ο Δήμος Θεσσαλονίκης με τίτλο «1922 – 2022 Κύματα προσφυγιάς – Κράματα μνήμης» θα συνεχιστεί, και μετά τη λήξη της 86ης ΔΕΘ, και συγκεκριμένα, έως την Κυριακή 9 Οκτωβρίου.

 

Πηγή:grtimes

Σχετικά Άρθρα

Θεσσαλονίκη: Προγραμματισμένες διακοπές ρεύματος για 5/8

egnatia2021

Καράογλου: “Ο Αστυνομικός δεν είναι σάκος του μποξ”!

nikos521964

Συνεργασία του δήμου Θέρμης με τα ΕΛΤΑ για την καλύτερη διανομή της αλληλογραφίας

egnatia2021

Τους συνέλαβαν επ’ αυτοφώρω να πετούν μπάζα σε περιοχή των Διαβατών

nikos521964

Θεσσαλονίκη: Ασθενής σεισμός στον Λαγκαδά έγινε αισθητός στο κέντρο της πόλης

nikos521964

Δ. Ωραιοκάστρου: Αρχίζουν οι εγγραφές για το πρόγραμμα «Παιδί και θάλασσα 2022»

nikos521964