Egnatia Press
Ελλάδα Πολιτική Υγεία

Σβίγκου: Προτεραιότητα το ισχυρό ΕΣΥ

Σβίγκου: Προτεραιότητα το ισχυρό ΕΣΥ

Βασική προτεραιότητα της αξιωματικής αντιπολίτευσης είναι ένα ισχυρό και αποτελεσματικό ΕΣΥ με επίκεντρο τους πολίτες, τονίζει η Ράνια Σβίγκου.

«Μια από τις βασικές προτεραιότητες του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, όπως εξαγγέλθηκαν και στη ΔΕΘ από τον Αλέξη Τσίπρα, είναι ένα ισχυρό και αποτελεσματικό Εθνικό Σύστημα Υγείας, που στο επίκεντρό του θα είναι οι πολίτες και όχι τα κέρδη των ιδιωτικών θεραπευτηρίων, με ισότιμη πρόσβαση όλων των πολιτών στις υπηρεσίες υγείας, ανεξαρτήτως του εισοδήματός τους», υπογράμμισε σε δηλώσεις της η γραμματέας της Κεντρικής Επιτροπής του ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ, Ράνια Σβίγκου.

Αναπτύσσοντας τις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ ανέφερε: «Η πρότασή μας για τη στήριξη του κοινωνικού κράτους και για το νέο ΕΣΥ είναι πλήρης, κοστολογημένη και λεπτομερώς περιγράφεται στο πρόγραμμά μας. Μιλάμε για ανασυγκρότηση του ΕΣΥ το οποίο θα χρηματοδοτηθεί με έξτρα δυο δισεκατομμύρια από τον κρατικό προϋπολογισμό και επιπλέον ένα δισεκατομμύριο από το Ταμείο Ανάκαμψης. Γιατί δεν μπορούν να υπάρχουν τέτοιες φοβερές ελλείψεις σε ανθρώπινο δυναμικό, αλλά και σε υποδομές».

Σχολιάζοντας το νομοσχέδιο που αφορά την ΕΥΠ , η Ράνια Σβίγκου σημείωσε: «Εάν είδαμε κάτι το προηγούμενο διάστημα, δεν ήταν ένα ελλιπές νομοθετικό πλαίσιο, αλλά την πλήρη παραβίαση του κράτους δικαίου, των δημοκρατικών δικαιωμάτων και των ελευθεριών πολιτών, πολιτικών, δημοσιογράφων, ένα εκτεταμένο δίκτυο παρακολουθήσεων, με πολιτικό υπεύθυνο τον Κυριάκο Μητσοτάκη. Αυτό που έφταιξε για τις παρακολουθήσεις, ήταν η πολιτική αλαζονεία και ο πολιτικός κυνισμός ενός πρωθυπουργού ο οποίος κάθε μέρα που περνάει αποκαλύπτει την ενοχή του». Χαρακτήρισε «ομολογία ενοχής ότι ο Κυριάκος Μητσοτάκης κρύβεται και δεν πηγαίνει στη Βουλή για 5η συνεχόμενη εβδομάδα, να απαντήσει στην ερώτηση του αρχηγού της αντιπολίτευσης. Παραδοχή ενοχής είναι το ότι επικαλούνται το απόρρητο».

Αναφέρθηκε στις θέσεις του ΣΥΡΙΖΑ υπογραμμίζοντας ότι «ο Αλέξης Τσίπρας, από την πρώτη συζήτηση που έγινε στη Βουλή, ανέφερε συγκεκριμένες θεσμικές δημοκρατικές δικλείδες για τον δημοκρατικό έλεγχο της ΕΥΠ, η οποία δεν μπορεί να είναι ανεξέλεγκτη, ούτε μπορεί να καλύπτεται από ένα πέπλο αδιαφάνειας», αναφέροντας χαρακτηριστικά την « επαναφορά της ΕΥΠ στην αρμοδιότητα του Υπουργείου Προστασίας του Πολίτη, την κατάργηση της τροπολογίας που δεν επιτρέπει σε ένα πολίτη να μάθει για ποιο λόγο παρακολουθείται, τον έλεγχο από το Δικαστικό Συμβούλιο και την έγκριση με αιτιολογημένη απόφαση της άρσης του απορρήτου, τον ορισμό του Διοικητή της ΕΥΠ μέσα από μια διαδικασία δημοκρατικά ελεγχόμενη όπου θα εξασφαλίζεται η συμμετοχή της Επιτροπής Θεσμών και Διαφάνειας, αλλά και της ΑΑΔΕ».

Αναφέρθηκε, τέλος, στο ζήτημα του ιδιωτικού χρέους, και στην προστασία της πρώτης κατοικίας: «Υπενθύμισε ότι το 2020 η κυβέρνηση της ΝΔ κατήργησε την προστασία της. Τότε ο ΣΥΡΙΖΑ-ΠΣ είχε κάνει πρόταση μομφής κατά του κ. Σταϊκούρα, και στη συνέχεια κατέθεσε τρεις τροπολογίες για την προστασία της πρώτης κατοικίας, οι οποίες όλες απορρίφθηκαν από την κυβέρνηση. Χρειάζεται να υπάρχει ένα μόνιμο, ολιστικό πλαίσιο διαχείρισης του ιδιωτικού χρέους».

Πηγή: https://www.voria.gr/article/svigkou-vasiki-protereotita-tou-siriza-ena-ischiro-ke-apotelesmatiko-esi

Σχετικά Άρθρα

Άγιος Παΐσιος: Άγνωστα περιστατικά από τη ζωή του, που δεν θα δείτε στην τηλεοπτική σειρά

Egnatiapress

Σεισμός 4,4 Ρίχτερ στην Εύβοια – Αισθητός και στην Αθήνα

Egnatiapress

ΣΥΡΙΖΑ: Το δόγμα Μητσοτάκη για την πολιτική προστασία είναι μόνο να στέλνει sms στο κινητό

Egnatiapress

Ευθυμίου: Αναγκαία η λήψη μέτρων κατά της οπαδικής βίας

nikos521964

Τρίτη συνιστώσα συγκροτείται στο ΚΙΝΑΛ: Κείμενο παρέμβαση στελεχών ενόψει των εσωκομματικών εκλογών

Egnatiapress

“Θρίλερ” με τον θάνατο της άτυχης 11χρονης

Egnatiapress