Egnatia Press
Ελλάδα

Συναγερμός για Μύκονο και Ίο: Ένα βήμα πριν το lockdown τα 2 νησιά

Συναγερμός για Μύκονο και Ίο: Ένα βήμα πριν το lockdown τα 2 νησιά

Νέο lockdown για τη Μύκονο και πιθανά και για την Ίο, προανήγγειλε ουσιαστικά ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την ενημέρωση του Υπουργείου Υγείας για την πορεία της πανδημίας στη χώρα.

Όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός, τα δυο αυτά νησιά (Μύκονος, Ίος) είναι ένα «βήμα δηλαδή πριν υιοθετηθούν τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας, όπως αυτά που επιβλήθηκαν πριν 15 ημέρες στην Μύκονο» και ζήτησε από τις τοπικές Αρχές και τους επισκέπτες να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα.

Ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε και στα υπόλοιπα νησιά που προκαλούν «πονοκέφαλο» στην Επιτροπή των Επιδημιολόγων.

Τα έξι νησιά που προκαλούν ανησυχία είναι τα εξής:

Ζάκυνθος

Σαντορίνη

Πάρος

Ρόδος

Λευκάδα

Τήνος

Αναλυτικά ο κ. Χαρδαλιάς ανέφερε:

«Θα ήθελα να κάνω μια αναφορά στη Μύκονο και την Ίο, που έχουν τεθεί από την Επιτροπή Επιδημιολόγων σε κατάσταση αυξημένης επιτήρησης, ένα βήμα δηλαδή πριν υιοθετηθούν τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας, όπως αυτά που επιβλήθηκαν πριν 15 ημέρες στην Μύκονο.

Ζητούμε από τις τοπικές αρχές, τους επισκέπτες και τους ελεγκτικούς μηχανισμούς να τηρούν με μεγάλη προσοχή τα μέτρα ατομικής προστασίας και τους κανόνες λειτουργίας ειδικά στους χώρους υψηλού συγχρωτισμού. Επιπλέον, οι έλεγχοι στις περιοχές αυτές θα συνεχιστούν με εντατικούς ρυθμούς».

Στην συνέχεια πρόσθεσε πως: «Ανησυχία προκαλεί επίσης και η επιδημιολογική εικόνα της Ζακύνθου, της Σαντορίνης, της Πάρου, της Ρόδου, της Λευκάδας και της Τήνου,

περιοχές στις οποίες το τελευταίο 20ήμερο παρατηρείται έντονη αύξηση επιδημιολογικού φορτίου, με σταθερά αυξητικές τάσεις να καταγράφονται και κατά το τελευταίο 10ήμερο.

Απευθύνουμε, λοιπόν, έκκληση για πιστή τήρηση των μέτρων και σε αυτά τα νησιά, καθώς κάθε περαιτέρω επιβάρυνση ή διασπορά μπορεί να οδηγήσει στην ανάγκη για τοπικά μέτρα περιορισμού της μεταδοτικότητας».

Σε εξέλιξη βρίσκεται η ενημέρωση για την πορεία του κορωνοϊού στη χώρα μας, από τον υφυπουργό Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκο Χαρδαλιά.

Μαζί του βρίσκεται η Καθηγήτρια Παιδιατρικής Λοιμωξιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Βάνα Παπαευαγγέλου και ο Επίκουρος Καθηγητής Επιδημιολογίας και μέλος της Επιτροπής Εμπειρογνωμόνων Γκίκας Μαγιορκίνης.

Η καθηγήτρια Βάνα Παπαευαγγέλου αναφέρθηκε στο επιδημιολογικό φορτίο, το οποίο εμφανίζεται αυξημένο στα νησιά που συγκεντρώνουν τους περισσότερους επισκέπτες.

«Το φορτίο στην επικράτεια παρουσιάζει σταθεροποίηση, αλλά σε υψηλά επίπεδα. Στο 3,26% στην επικράτεια ο δείκτης θετικότητας.

Σε ορισμένες περιοχές, ωστόσο, ο δείκτης θετικότητας είναι πολύ υψηλότερος. Πιο συγκεκριμένα, στο 5,5% στην Πάρο, στο 4,27% στη Μύκονο, στο 4,2% στην Τήνο και στο 3,76% στο Ρέθυμνο.

Το ποσοστό των κρουσμάτων από τουρίστες είναι πολύ μικρό και συγκεκριμένα κάτω από το 1%», ανέφερε χαρακτηριστικά.

Η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε επίσης το όφελος του εμβολιασμού, λέγοντας πως με τα ίδια σχεδόν ημερήσια κρούσματα και παρόμοι επιδημιολογικό φορτίο, έχουμε πολύ λιγότερες εισαγωγές, πολύ λιγότερους νοσηλευόμενους, πολύ λιγότερους στις ΜΕΘ και πολύ λιγότερους θανάτους.

Πρόσθεσε, ωστόσο, ότι στη Θεσσαλονίκη παρουσιάζεται μεγάλη αύξηση των νέων λοιμώξεων, η οποία είναι ανησυχητική.

Η κυρία Παπαευαγγέλου τόνισε επίσης ότι με τόσο μεγάλη διασπορά, είναι φυσιολογικό να νοσήσουν και άτομα που έχουν εμβολιαστεί.

Ωστόσο, δεν κινδυνεύουν να νοσήσουν σοβαρά. «το 99% όσων νοσηλεύτηκαν ήταν άτομα είτε ανεμβολίαστα, είτε μερικώς εμβολιασμένα με μία δόση», δήλωσε.

Πηγή: Συναγερμός για Μύκονο και Ίο: Ένα βήμα πριν το lockdown τα 2 νησιά

Σχετικά Άρθρα

Πανελλαδικές 2022: Σχεδόν 9 στους 10 μαθητές πέρασαν σε σχολές των 10 πρώτων προτιμήσεών τους –

Egnatiapress

ΕΚΤΑΚΤΟ: Τα νέα μέτρα που ανακοίνωσε ο Σκρέκας για την επιδότηση των νοικοκυριών!

nikos521964

Αγίου Πνεύματος: Πώς θα λειτουργήσουν σήμερα εμπορικά και σούπερ μάρκετ

nikos521964

Διακοπές ρεύματος αύριο (7/6) στην Αττική – Αναλυτικά ώρες και περιοχές

Egnatiapress

Πτώση των βάσεων στις Πανελλαδικές, προβλέπουν εκπαιδευτικοί!

nikos521964

Χαλκιδική: Συνεχίζονται οι έρευνες για τον 32χρονo Μάρτιν – Ετοιμάζεται μεγάλη επιχείρηση την Παρασκευή

egnatia2021