Μεγάλες ελλείψεις προσωπικού καταγράφει ο κλάδος της εστίασης στη Θεσσαλονίκη και ακόμη μεγαλύτερες στη Χαλκιδική, σύμφωνα με τους επαγγελματίες του κλάδου.
“Υπάρχει τεράστια έλλειψη προσωπικού στην εστίαση στη Θεσσαλονίκη, τόσο στο πολεοδομικό συγκρότημα, όσο και στις παραθαλάσσιες-τουριστικές περιοχές όλης της περιφερειακής ενότητας. Πολλά μαγαζιά δεν θα μπορέσουν να βγάλουν τη σεζόν”, τονίζει ο γ.γ. της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης, Μιχάλης Επιτροπίδης.
Το ποσοστό της έλλειψης προσωπικού από τον κλάδο στη Θεσσαλονίκη σύμφωνα με την Ένωση ανέρχεται στο 30%, με τη γειτονική Χαλκιδική – σύμφωνα με τον γ.γ. της Ένωσης – να αντιμετωπίζει το ίδιο πρόβλημα με ακόμη μεγαλύτερη ένταση και ποσοστά ελλείψεων που ξεπερνούν το 50% και φτάνουν ακόμη και το 70%.
“Ο τουρισμός έχει αυξηθεί πολύ. Αν λ.χ. στη Χαλκιδική πριν 15 χρόνια υπήρχαν 500 beach bars και ταβέρνες,καφετέριες κ.ο.κ., σήμερα είναι 20.000 και δεν επαρκούν τα ελληνικά χέρια”, σημειώνει ο κ.Επιτροπίδης.
Στο περιβάλλον αυτό και στην τρέχουσα δύσκολη παράλληλη συγκυρία της ενεργειακής κρίσης και της εκτόξευσης του κόστους της ενέργειας, η Ένωση θεωρεί αναγκαία για τον κλάδο τη βοήθεια από το κράτος αφενός για απασχόληση προσωπικού στην εστίαση από τρίτες χώρες, όσον αφορά λ.χ. τις ασφαλιστικές εισφορές, αφετέρου γενικότερα την παροχή βοήθειας στο μη μισθολογικό κόστος, ώστε οι επιχειρήσεις του κλάδου να μπορέσουν να ανεβάσουν τους μισθούς και να προσελκύσουν προσωπικό.
Αιτήματα
Τα αιτήματα του κλάδου της εστίασης στην παρούσα συγκυρία, αναλυτικότερα, σύμφωνα με τον γ.γ. της Ένωσης Εστιατόρων, Ψητοπωλών και Καφέ-Μπαρ νομού Θεσσαλονίκης είναι:
-Μείωση του μη μισθολογικού κόστους
-Τεκμαρτά ημερομίσθια: Να επιτρέπεται στις επιχειρήσεις του κλάδου να συνάπτουν με τους σερβιτόρους και βοηθούς σερβιτόρους συμβάσεις εργασίας που να προβλέπουν ότι οι εργαζόμενοι θα αμείβονται μόνο με σταθερές αποδοχές και να ασφαλίζονται με βάση αυτές. “Επιπλέον θεωρούμε ότι η διάταξη του άρθρο 54 του ν. 2224/1994 περί ποσοστών, η οποία έχει ξεπεραστεί από την πραγματικότητα, θα πρέπει να καταργηθεί”, προσθέτει ο κ.Επιτροπίδης.
-Επέκταση εφαρμογής του εργόσημου και στον κλάδο της εστίασης.
Πηγή: grtimes