Egnatia Press
Μακεδονία Οικονομία

Θα “βουλιάξει” η ΔΕΘ το πρώτο Σαββατοκύριακο λειτουργίας της από εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες!

Θα “βουλιάξει” η ΔΕΘ το πρώτο Σαββατοκύριακο λειτουργίας της από εκατοντάδες χιλιάδες επισκέπτες!

Αισιόδοξα είναι τα μηνύματα για την κίνηση στην Θεσσαλονίκη την περίοδο της 86ης Διεθνούς Εκθέσεως Θεσσαλονίκης, που φέτος θα πραγματοποιηθεί 10-18 Σεπτεμβρίου, με τις προκρατήσεις στα ξενοδοχεία της πόλης να κινούνται σε πολύ καλά επίπεδα.

«Ιδίως το πρώτο Σαββατοκύριακο τα ΔΕΘ οι προκρατήσεις κινούνται πολύ καλά», επισημαίνει ο γενικός γραμματέας της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης κ. Δημήτρης Σιμιακός, μιλώντας στο «ΤyposThes».

Για το δεύτερο Σαββατοκύριακο «τα πράγματα κινούνται λίγο πιο δειλά», προσθέτει ο ίδιος.

Ο ίδιος εκτιμά ότι τα ξενοδοχεία θα αγγίξουν ικανοποιητικές πληρότητες, σημειώνει ωστόσο ότι «εμείς οι ξενοδόχοι λέμε ότι τέλος του χρόνου θα κάνουμε το ταμείο μας». Όπως λέει, με έναν και δυο μήνες ικανοποιητικής πληρότητας δεν έγινε και τίποτα καθώς έχουν να διαχειριστούν έξοδα τα οποία τους αγγίζουν όλη τη χρονιά. Επιπλέον, η κατάσταση όπως έχει διαμορφωθεί με τις συνεχόμενες ανατιμήσεις στην τιμής της κιλοβατώρας στο ρεύμα και στα καύσιμα, είναι κάτι που τους απασχολεί πάρα πολύ.

Πάντως οι ξενοδόχοι εκφράζουν αισιοδοξία ότι μέχρι το τέλος του έτους θα έχουν κάποια ζήτηση και κίνηση τέτοια που θα μπορέσει να τονώσει τα ταμεία τους. Όμως είναι κάτι που χτίζεται μέρα με τη μέρα. «Ό,τι πληρότητες και αν χτίζουμε για το μήνα είναι πολύ last minute, δηλαδή μέγιστο μέχρι και 48 ώρες πριν την άφιξη», όπως επισημαίνει ο κ. Σιμιακός, τονίζοντας ότι «έχουμε ακόμη δρόμο».

Η θερινή σεζόν πήγε σχετικά καλά για τα ξενοδοχεία της Θεσσαλονίκης με τη μέση πληρότητα να μην ξεπερνά τους καλοκαιρινούς μήνες στο 60-65%. Τα ξενοδοχεία βίωσαν σύμφωνα με τον κ. Σιμιακό, μια απώλεια από άποψη διανυκτερεύσεων σε μια κλασσική αγορά, αυτήν της Ρουμανίας. «Σύμφωνα και με τα επίσημα στατιστικά ο οδικός τουρισμός έχει πτώση της τάξης του 42% κάτι το οποίο επηρέασε φυσικά και εμάς», τονίζει. Η αύξηση του ενεργειακού  κόστους και των καυσίμων εκτιμάται ότι ήταν ο ανασταλτικός παράγοντας για τη μείωση των Ρουμάνων για τους οποίους η Θεσσαλονίκη αποτελεί αγαπημένο προορισμό.

Από την άλλη, οι αγορές που βοήθησαν την κίνηση στα ξενοδοχεία πέραν της Ρουμανίας, ήταν η Κύπρος που και αυτή θεωρείται κλασική αγορά για την πόλη. Υπήρχαν επίσης και αρκετοί Ιταλοί φέτος αλλά φυσικά και τουρίστες από Γερμανία και Ισραήλ.

Υπενθυμίζεται ότι σύμφωνα με τα στοιχεία της Ένωσης Ξενοδόχων Θεσσαλονίκης για την επισκεψιμότητα Ελλήνων και αλλοδαπών τουριστών το πρώτο εξάμηνο του 2022, ο αριθμός των διανυκτερεύσεων των επισκεπτών, όπως διαμορφώθηκε από τα στοιχεία ξενοδοχείων της περιοχής, κατέγραψε πτώση κατά 273.383 από το αντίστοιχο εξάμηνο του 2019, τελευταία χρονιά κανονικότητας για τον τουρισμό πριν την εμφάνιση της πανδημίας του κορωνοϊού covid-19. Συγκεκριμένα, το πρώτο εξάμηνο του 2022 καταγράφηκαν 825.712 διανυκτερεύσεις, ενώ το αντίστοιχο διάστημα του 2019 οι διανυκτερεύσεις έφτασαν τις 1.099.095 (μείωση 24,87%).

Πηγή: Typosthes

 

Σχετικά Άρθρα

Financial Times: Πολύ υψηλή αύξηση του ΑΕΠ στην Ελλάδα προβλέπουν οι διεθνείς οίκοι

Egnatiapress

ΑΑΔΕ: Οι γυναίκες πρωταγωνιστούν στον φοροεισπρακτικό μηχανισμό

Egnatiapress

Υποβολή δηλώσεων Ε9: Διορθώσεις & παραλείψεις

Egnatiapress

Στα Δικαστήρια οι γονείς του 16χρονου που νοσηλεύεται στη ΜΕΘ του Ιπποκρατείου

nikos521964

Δ. Κορδελιού – Ευόσμου: Δωρεάν παροχή υπηρεσιών από Διαιτολόγο-Διατροφολόγο

theodora

Δήμος Πυλαίας Χορτιάτη: Μία αλλιώτικη Χριστουγεννιάτικη ιστορία

Egnatiapress