Egnatia Press
Αυτοδιοίκηση Ελλάδα Μακεδονία Πολιτική

Θεσσαλονίκη: Άνω κάτω το Δημοτικό Συμβούλιο μετά τις συλλήψεις Τρεμόπουλου και άλλων 13 για την κοπή των δέντρων (φωτ.)

Θεσσαλονίκη: Άνω κάτω το Δημοτικό Συμβούλιο μετά τις συλλήψεις Τρεμόπουλου και άλλων 13 για την κοπή των δέντρων (φωτ.)

Σε υψηλούς τόνους εξελίσσεται η σημερινή, Δευτέρα, συνεδρίαση του Δημοτικού Συμβουλίου Θεσσαλονίκης με φόντο τις συλλήψεις πολιτών και του δημοτικού συμβούλου Μιχάλη Τρεμόπουλου που διαδήλωναν κατά προγραμματισμένων κοπών δέντρων στο κέντρο της Θεσσαλονίκης.

Για αποκρουστικές σκηνές έκανε λόγο ο Μ. Τρεμόπουλος παίρνοντας τον λόγο στο Δ.Σ.. «Το θέμα δεν είναι προσωπικό. Αυτό που κάναν οι πολίτες ήταν το δικαίωμά τους, μια άμεση δράση, να υπερασπίσουν την ποιότητα ζωής όπως αυτή την εκτιμούν με τον τρόπο που εκτιμούν χωρίς βία. Καταθέσαμε τις απόψεις μας εδώ μέσα πριν μήνες. Κάναμε δημόσια την καταγγελία μας. Αποφύγαμε τη δικαστική εμπλοκή. Αυτή τη δικαστική εμπλοκή την επιλέξαμε ως δράση κατ’ ανάγκη την περασμένη Παρασκευή γιατί ήδη η διοίκηση του δήμου είχε επιχειρήσει να αντιμετωπίσουν τη διαμαρτυρία μας με βία. Είχαν καλέσει την αστυνομία. Στην αρχή φιλικά μετά πιο έντονα μας κουβάλησαν στο αστυνομικό τμήμα και από την άλλη πλευρά είχαμε μια μονόπλευρη ενημέρωση ότι υπάρχουν αποφάσεις Δημοτικού Συμβουλίου» για τις κοπές των δέντρων περιέγραψε ο κ. Τρεμόπουλος.

Ακολούθως γνωστοποίησε ότι «Καταθέσαμε ασφαλιστικά μέτρα και αίτημα προσωρινής διαταγής» το οποίο όμως δεν εγκρίθηκε. «Μιλάμε για 35 δέντρα από τα 41 που έχει αποφασίσει να κόψει η διοίκηση του δήμου», πρόσθεσε ο ίδιος και παρατήρησε πως «Είναι ιστορικής σημασίας περιοχή κάτω από την αρχαία αγορά. Αν η διοίκηση του δήμου επέλεξε το αποφασίζομεν και διατάσσομεν, έτσι αποφύγαμε την Παρασκευή να κοπούν τα δέντρα».

Κατήγγειλε, δε, ανύπαρκτα μέτρα ασφαλείας από την πλευρά του εργολάβου, καθώς δεν υπήρχαν κράνη, ούτε κορδέλες, όπως είπε. «Θεωρούσαμε ότι ο δήμαρχος και η διοίκηση θα έπαιρνε υπ’ όψιν ότι από τις 4.000 δέντρα που θα κόψει με τις εργολαβίες (2.000 στα πάρκα και 2.000 στους δρόμους) τουλάχιστον να σεβαστεί αυτά. Ήμασταν από τις 7:00 το πρωί αλλά η αστυνομία ήταν παρούσα εξ’ αρχής. Το προηγούμενο βράδυ κάποιοι δήθεν εκπρόσωποι του κινήματος κατέβασαν τα πανό με τα οποία καλούσαμε σε συγκέντρωση. Αυτή η πρακτική του δήμου ολοκληρώθηκε με το νεύμα στον εισαγγελέα να ασκήσει ποινική δίωξη με το αδίκημα της άσκησης βίας. Οι άνθρωποι με περγαμηνές, 14 άτομα, σύρονται με μια απαράδεκτη κατηγορία πιο ντροπιαστική και από την άσκηση δίωξης. Με πήραν σηκωτό, με χειροπέδες, με σκίσιμο των ρούχων και με επιπλέον κατηγορίες για να μην αντιδράσω. Εγώ άσκησα βία κατά υπαλλήλων. Πού είναι λοιπόν η συμπαράσταση του δημάρχου;», ρώτησε έντονα ο κ. Τρεμόπουλος.

Ακολούθως κατηγόρησε τον κ. Ζέρβα για «αυταρχικής κοπής νοοτροπία» και υποστήριξε ότι μετά τη δακτυλοσκόπηση «δεν μας πήγαν στον εισαγγελέα αλλά στη Γενική Αστυνομική Διεύθυνση για να περάσει το βράδυ και να μην είμαι εδώ στο Δημοτικό Συμβούλιο, να μη γίνει διαμαρτυρία», Επιπλέον κατηγόρησε για φασιστική αντίληψη τον αντιδήμαρχο Περιβάλλοντος, Ερωτόκριτο Θεοτοκάτο. Όπως είπε ο κ. Τρεμόπουλος ο Ε. Θεοτοκάτος του απέδωσε λόγια απαξίωσης των νεκρών της πανδημίας σε πρόσφατη συζήτηση για τις κοπές δέντρων, κάποια από τα οποία ο κ. Τρεμόπουλος αρνήθηκε ότι είναι επικίνδυνα για τους πολίτες.

Ακολούθως τα «αίματα» άναψαν, όταν ο πρόεδρος του Δ.Σ., Πέτρος Λεκάκηςαπαίτησε από πολίτες που βρίσκονται στην αίθουσα να κατεβάσουν ένα πανό διαμαρτυρίας. «Θα σέβεστε τον θεσμό» είπε απευθυνόμενος σε έναν πολίτη. Οι πολίτες αρνήθηκαν να κατεβάσουν το πανό και ο κ. Λεκάκης διέκοψε προσωρινά τη συνεδρίαση.

dimotiko-symvoulio-diamartyria-syllipsi-tremopoulos.png

Μετά από λίγα λεπτά η συνεδρίαση ξεκίνησε και πάλι με τον κ. Τρεμόπουλο στο βήμα. «Να μείνουμε εδώ και να ψηφίζουμε κάτι τέτοιο σε μια εποχή κλιματικής κρίσης σε μια πόλη που είναι πρωτεύουσα στη ρύπανση;», διερωτήθηκε ο κ. Τρεμόπουλος με φόντο τα θέματα για κοπές δέντρων που έρχονται προς έγκριση στο Σώμα.

Τη συμπαράστασή του στους 14 συλληφθέντες εξέφρασε ο επικεφαλής της παράταξης «Μένουμε Θεσσαλονίκη», Γιώργος Ρακκάς, στηλιτεύοντας την αντίδραση της αστυνομίας.

Για ακόμα ένα επεισόδιο στο αυταρχικό καθεστώς Μητσοτάκη έκανε λόγο η επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Μαζί», Κατερίνα Νοτοπούλου «να τα βάζει με πολίτες που διαδηλώνουν ειρηνικά και ήσυχα είναι απλά ντροπιαστικές. Είναι η απόλυτη έκθεση για τη διοίκηση του δήμου Θεσσαλονίκης».

dimotiko-symvoulio-diamartyria-syllipsi-tremopoulos2.png

Το αίτημα να ενημερωθούν επιτέλους οι δημοτικοί σύμβουλοι αναλυτικά για τους λόγους κοπής κάθε δέντρου κατέθεσε η επικεφαλής της παράταξης «Πόλη Ανάποδα – Δύναμη Ανατροπής», Λουκία Αργυριάδου, η οποία εξέφρασε επίσης την καταδίκη της για τις συλλήψεις των πολιτών που διαμαρτύρονταν για τις κοπές των δέντρων.

Καταδικάζουμε οποιαδήποτε συμπεριφορά σε βάρος των 14 συλληφθέντων, αλλά «δεν μπορούμε να λέμε φασισμό τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου», απάντησε ο αντιδήμαρχος Τεχνικών Έργων, Εφραίμ Κυριζίδης.

«Οι αγώνες που έδινε πάντα ο Μιχάλης (σ.σ. Τρεμόπουλος) ήταν για το κοινωνικό σύνολο. Ο δήμος θα πρέπει ίσως να εκπροσωπηθεί για να υποστηρίξει τον Μ. Τρεμόπουλο γιατί από φιλοσοφία και μόνο δεν επρόκειτο να δείρει τους πάνοπλους ματατζήδες. Θα πρέπει να το εξετάσετε κ. δήμαρχε», είπε απευθυνόμενος στον κ. Ζέρβα ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξής του και πρώην αντιδήμαρχος, Γιώργος Αβαρλής.

«Μιχάλη κράτα, είμαστε μαζί σου. Οι δημοκρατικοί πολίτες της πόλης είναι μαζί σου. Ο δήμαρχος έδωσε την Κυριακή συνέντευξη στην εφημερίδα Μακεδονία και είπε ότι έχουμε σχέδιο για το πράσινο. Και τι είπε; ότι πέρασα από αντιδήμαρχος Πρασίνου. Αν είχε σχέδιο το πρώτο που θα έκανε θα ήταν να φυτέψει στις 2.500 κενές δενδροδόχους και εκεί που είναι κομμένα τα δέντρα να φυτέψει δέντρα. Δεν το έκανε και στερεί την πόλη από το πολύτιμο πράσινο», σημείωσε ο δημοτικός σύμβουλος της παράταξης «ΠΟΛΗχρωμη Θεσσαλονίκη», Ανδρέας Κουράκης.

«Αυτός που κάλεσε την αστυνομία μάλλον απέτυχε πλήρως τον στόχο του, γιατί μέσα από όλα αυτά τα γεγονότα αναδείχθηκε η εσφαλμένη πολιτική στο πράσινο», παρατήρησε ο επικεφαλής της παράταξης «Θεσσαλονίκη Υπεύθυνα», Βασίλης Γάκης.

«Δεν είναι εύκολο να φτάσεις σε αυτό τον αριθμό (σ.σ. κοπών δέντρων) και αφού δεν προηγείται η φύτευση δέντρων στις κενές δενδροδόχους και μετά να αρχίσω να αφαιρώ αυτά που είναι άρρωστα, είναι φανερό ότι θα έχουμε τέτοιες καταστάσεις. Ο δήμος είναι αυτός που αποφάσισε να ακολουθήσει αυτή την πολιτική. Την ώρα που θέλουμε να προσθέσουμε μία δυναμική, εμείς αφαιρούμε αυτό που υπάρχει. Και μετά έρχεται ένα γεγονός που είναι συνυφασμένο με τη δημοκρατία. Το δικαίωμα στη διαμαρτυρία», ξεκαθάρισε και ο Γιώργος Ορφανός, επικεφαλής της παράταξης «Η Θεσσαλονίκη είναι το Μέλλον».

«Οι σημερινές εικόνες δεν τιμούν κανέναν» αλλά «οφείλουμε να σεβόμαστε τις αποφάσεις του Δημοτικού Συμβουλίου, αλλιώς καταλύεται το κράτος Δικαίου. Οφείλουμε να αυξάνουμε το πράσινο και το κάνουμε, διότι κάθε φορά που κόβουμε 10 δέντρα βάζουμε 15», είπε από την πλευρά του ο αντιδήμαρχος Οικονομικών, Σωκράτης Δημητριάδης.

Ο Δημήτρης Σωτηριάδηςαναπληρωτής προϊστάμενος Υπηρεσίας Πρασίνου δήλωσε ότι παρόλο που η υπηρεσία Πρασίνου δεν οφείλει να φέρνει στο Δημοτικό Συμβούλιο κοπές δέντρων που υπάρχουν σε πάρκα και κρίνονται επικίνδυνα, εντούτοις «στείλαμε το θέμα στην Επιτροπή Ποιότητας Ζωής για να ενημερώσουμε το Σώμα για να μη μας πείτε ότι το κάνουμε από πίσω. Και όταν βγήκε η απόφαση του Δημοτικού Συμβουλίου βγήκαμε» για την εφαρμογή του προγράμματος. Αμέσως μετά, δεσμεύθηκε στη δημοτική σύμβουλο, Έλλη Χρυσίδου, να της αποστείλει την τεκμηρίωση του δασαρχείου για τα επικίνδυνα δέντρα. Διαβεβαίωσε, δε, ότι η φωτογραφία του κάθε δέντρου που προβλέπεται να κοπεί.

Σχετικά Άρθρα

Δήμος Καλαμαριάς: Διήμερο πανηγύρι για τη Μεταμόρφωση του Σωτήρος

Egnatiapress

Πέτσας: Την Ελλάδα την στηρίζουν όλοι οι σύμμαχοι της

Egnatiapress

ΠΚΜ: Εργασίες κοπής πρασίνου στην Εθνική Οδό 2 Θεσσαλονίκης-Έδεσσας

Egnatiapress

Ε.Μανωλίδου: Όταν «απαιτούσε» να μην γίνει επίδειξη μόδας στην Ακρόπολη που τώρα ο σύζυγος της… θεωρεί «ντεκόρ»

Egnatiapress

Εκτάκτως στην Πάτρα ο Νίκος Χαρδαλιάς

Egnatiapress

ΤΩΡΑ: Επιχείρηση διάσωσης ορειβατών στον Όλυμπο!

nikos521964