Egnatia Press
Μακεδονία Πολιτισμός

Θεσσαλονίκη – Ολύμπιον: Βραβείο στον Παπακαλιάτη για την άλλη… διάσταση του Maestro (βίντεο & φωτ.)

Θεσσαλονίκη – Ολύμπιον: Βραβείο στον Παπακαλιάτη για την άλλη… διάσταση του Maestro (βίντεο & φωτ.)

Μέσα από ένα παράδειγμα τηλεοπτικής σειράς που μεταξύ άλλων έθιγε το θέμα του θύτη – θύματος, τη δημοφιλή «Maestro» του Χριστόφορου Παπακαλιάτη, επιχειρήθηκε η προσέγγιση ενός πολύ ενδιαφέροντος θέματος: Μπορεί η ιατρική επιστήμη να συνδυαστεί με την πολιτιστική δημιουργία; Και αν ναι τι αποτελέσματα μπορεί να έχει αυτή η σύζευξη ως προς την προαγωγή της τεκμηριωμένης και ταυτόχρονα ολιστικής φροντίδας υγείας;

papakaliatis-iatriki-kai-texni3.jpg

Απαντήσεις επιχείρησαν να δώσουν άνθρωποι της Επιστήμης και της Τέχνης σε μια πρώτη δημόσια, ανοιχτή συνάντηση εκπροσώπων της Ιατρικής, της Ψυχολογίας και του Πολιτισμού με στόχο την καλλιέργεια μίας γόνιμης συνεργασίας τόσο σε ατομικό, όσο και σε εθνικό επίπεδο, στο πλαίσιο της πολιτιστικής συνταγογράφησης που σύντομα θα αρχίσει να εφαρμόζεται και στη χώρα μας.

Στην εκδήλωση ήταν παρών και ο γνωστός ηθοποιός και σκηνοθέτης που βραβεύτηκε για το ρόλο του στην ανάδειξη ευαίσθητων ψυχοκοινωνικών θεμάτων. «Είναι μεγάλη χαρά και τιμή αυτή η διάκριση για εμένα. Είναι πολύ σπουδαίο να γίνονται τέτοιες εκδηλώσεις, όπως επίσης είναι πολύ σημαντικό να μπορούμε να συμβάλλουμε και εμείς μέσα από την τέχνη να καταφέρνουμε να επικοινωνούμε διάφορα ζητήματα όπως για πρώτη φορά το κομμάτι της υγείας», τόνισε πριν την έναρξή της ο Χριστόφορος Παπακαλιάτης.

«Όταν γράφω και λέω μια ιστορία στόχος είναι να κινητοποιήσω συναισθήματα και κυρίως να κινητοποιώ τα δικά μου συναισθήματα» είπε σε μία αποστροφή του λόγου του ο Χρ. Παπακαλιάτης.

papakaliatis-iatriki-kai-texni4.jpg

Οι ηθοποιοί που πρωταγωνίστησαν στη σειρά υποδυόμενοι τους ρόλους του θύτη – θύματος Μαρία Καβογιάννη και Γιάννης Τσορτέκης ήταν επίσης παρόντες και μίλησαν με θέμα «Τηλεόραση και Ψυχική Υγεία- Ο Θύτης και το Θύμα».

Οι ομιλητές συνέκλιναν προς το ότι η ανθρώπινη υγεία προάγεται ολιστικά μόνο όταν η ιατρική επιστημονική πρόοδος συνδυάζεται βιωματικά με την κατανόηση της εμπειρίας της ασθένειας, και όταν συνεργαστεί με την πολιτιστική δημιουργία και την τέχνη για να την ανακουφίσει.

 

papakaliatis-iatriki-kai-texni2.jpg

Μίλησαν οι Εύχαρις Παναγοπούλου (Πρόεδρος Κέντρου Προαγωγής Πολιτισμού και Ψυχικής Υγείας, ΑΠΘ, Διευθύντρια ΠΜΣ «Εφαρμογές της Ψυχολογίας στην Υγεία, Τμήμα Ιατρικής, ΑΠΘ) με θέμα «Επιστήµη, Βίωµα, Πολιτισµός: Μία νέα Προσέγγιση για την Υγεία», η Καλλιόπη ΚαλαϊτζήΧατζηδάκη (Υπεύθυνη Life Style Medicine, Αττικό Νοσοκομείο, Ιατρική Σχολή, ΕΚΠΑ) με θέμα «Life Style Medicine, Σημείο Συνάντησης Ιατρικής και Ψυχολογίας» και η Μαρία Τσαντσάνογλου (Διευθύντρια του MOMus-Μουσείου Μοντέρνας Τέχνης) με θέμα «Τα Μουσεία στην Προαγωγή της Υγείας».

papakaliatis-iatriki-kai-texni-kavogianni.jpg

Την εκδήλωση με θέμα «Υγεία και Πολιτισμός: Η Τέχνη της Ίασης – Η Ίαση στην Τέχνη» οργάνωσε το Κέντρο Προαγωγής Πολιτισμού και Ψυχικής Ενδυνάμωσης του ΑΠΘ, υπό την αιγίδα και σε συνεργασία με την Κοσμητεία της Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ και τον Ιατρικό Σύλλογο Θεσσαλονίκης.

papakaliatis-iatriki-kai-texni-goula.jpg

Χαιρέτισαν ο κοσμήτορας της Σχολής Επιστημών Υγείας ΑΠΘ, Καθηγητής Θεόδωρος Δαρδαβέσης, ο Αναπληρωτής Πρόεδρος του Τμήματος Ιατρικής ΑΠΘ, Στέφανος Τριαρίδης, η Πρόεδρος του Τμήματος Ψυχολογίας του ΑΠΘ Μαίρη Κοσμίδου, ο Διευθυντής της Α΄ Πανεπιστημιακής Ψυχιατρικής Κλινικής ΑΠΘ Ιωάννης Διακογιάννης, ο Πρόεδρος Συνδέσμου Εξαγωγέων Βορείου Ελλάδος Συμεών Διαμαντίδης, η Αντιπρόεδρος του Ιατρικού Συλλόγου Θεσσαλονίκης Μαρία Χατζηδημητρίου και η Πρόεδρος του Κρατικού Θεάτρου Βορείου Ελλάδος, Ομ. Καθηγήτρια ΑΠΘ, Γιαννούλα Καρύμπαλη – Τσίπτσιου και η Γενική Γραμματέας Δημογραφικής και Οικογενειακής Πολιτικής και Ισότητας Φύλου Καλυψώ Γούλα.

papakaliatis-iatriki-kai-texni.jpg

Σχετικά Άρθρα

Θεσσαλονίκη: Με αποδοκιμασίες υποδέχτηκαν την Μίνα Γκάγκα εργαζόμενοι σε αναστολή

Egnatiapress

Θεσσαλονίκη: Εργασίες συντήρησης στη γέφυρα «Μυτιληνάκια» επί της οδού Μοναστηρίου

Egnatiapress

Συνελήφθησαν πέντε μέλη κυκλώματος καλλιέργειας και διακίνησης κάνναβης

nikos521964

Χιλιάδες κόσμου στις εκκλησίες της Θεσσαλονίκης-Πού γιόρτασαν την Ανάσταση οι πολιτικοί!

nikos521964

Καθαρά Δευτέρα παντού στον Δήμο Νεάπολης – Συκεών

thodoris

Συνεχίζονται οι εγγραφές στο Σχολείο Δεύτερης Ευκαιρίας Κορδελιού-Ευόσμου

Egnatiapress