Egnatia Press
Μακεδονία

Θεσσαλονίκη: Τα ζητήματα της Κοινωνικής Ένταξης στο προσκήνιο (φωτ.)

Θεσσαλονίκη: Τα ζητήματα της Κοινωνικής Ένταξης στο προσκήνιο (φωτ.)

Ημερίδα με θέμα «Συνθήκες και Παράμετροι της Κοινωνικής Ένταξης – Συνοχής στην Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας», διοργάνωσε η Περιφέρεια Κεντρικής Μακεδονίας και το Παρατηρητήριο Κοινωνικής Ένταξης. Στην κατάμεστη «Αίθουσα Τιμών» της Λέσχης Αξιωματικών Φρουράς Θεσσαλονίκης, συζητήθηκε η δραστηριότητα και το έργο του Περιφερειακού Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης, παρουσία στελεχών και εργαζομένων στους δήμους, τις κοινωνικές δομές και τους φορείς κοινωνικής ένταξης της Περιφέρειας.

Χαιρετισμό απηύθυνε κατά την έναρξη της εκδήλωσης ο Περιφερειάρχης Κεντρικής Μακεδονίας Απόστολος Τζιτζικώστας, ο οποίος αναφέρθηκε στην κοινωνική πολιτική της Περιφέρειας αλλά και στις δράσεις που έχουν υλοποιηθεί. Για το σχεδιασμό για τα επόμενα χρόνια, ο κ. Τζιτζικώστας επεσήμανε πως οι πόροι για την κοινωνική πολιτική διπλασιάζονται στο νέο ΕΣΠΑ της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, ενώ υπογράμμισε πως δεν υπάρχει ευημερία χωρίς κοινωνική συνοχή, δεν υπάρχει πρόοδος χωρίς κοινωνική αλληλεγγύη. «Γι’ αυτό και στην πορεία μας προς την ανάπτυξη δεν θα αφήσουμε κανέναν συμπολίτη μας μόνο, κανένα συμπολίτη μας πίσω», τόνισε ο Περιφερειάρχης, υποστηρίζοντας πως στόχος του είναι η Μακεδονία του 2030 να είναι μια Περιφέρεια έξυπνη και πράσινη και πρωτίστως ανθρώπινη.

Ο κ. Τζιτζικώστας, τέλος, ευχαρίστησε για την καλή δουλειά τους την Αντιπεριφερειάρχη Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μελίνα Δερμεντζοπούλου αλλά και τον προηγούμενο που κατείχε τη θέση, Χρήστο Μήττα, για το έργο τους.

Σύντομο χαιρετισμό πραγματοποίησε και ο πρόεδρος της ΠΕΔ-ΚΜ και Δήμαρχος Πυλαίας – Χορτιάτη, Ιγνάτιος Καϊτεζίδης, δίνοντας τα εύσημα στο Παρατηρητήριο και στην Αντιπεριφέρειας Υγείας για το έργο τους.

Στη συνέχεια, η Αντιπεριφερειάρχης Υγείας και Κοινωνικής Αλληλεγγύης, Μελίνα Δερμεντζοπούλου αναφέρθηκε στο δίπολο της κοινωνικής ένταξης και της κοινωνικής συνοχής, απαριθμώντας δράσεις και ενέργειες της Περιφέρειας υπέρ των ευάλωτων κοινωνικών ομάδων, των ηλικιωμένων και των ΑμεΑ. Η Αντιπεριφερειάρχης δήλωσε πως το Παρατηρητηρίο Κοινωνικής Ένταξης της Περιφέρειας Κεντρικής Μακεδονίας, καταγράφει και παρακολουθεί τις ιδιαίτερες συνθήκες και τις παραμέτρους, που διαμορφώνουν και επηρεάζουν την κοινωνική ένταξη στην Κεντρική Μακεδονία, συμβάλλοντας έτσι στην ενίσχυση της κοινωνικής συνοχής και στη βελτίωση της ποιότητας ζωής των κατοίκων της περιοχής. Παράλληλα μίλησε για τη συμβολή της Περιφέρειας στο ρόλο του παρατηρητηρίου, τονίζοντας πως δίνεται η δέουσα προτεραιότητα στη φροντίδα των ευάλωτων πολιτών. «Με σωστό σχεδιασμό και σκληρή δουλειά, προτεραιότητά μας είναι πάντα η παροχή κάθε δυνατής βοήθειας σε όλους του πολίτες του χώρου δράσης μας. Δίνουμε πάντοτε ιδιαίτερη έμφαση στη φροντίδα εκείνων των συμπολιτών μας που αντιμετωπίζουν μεγαλύτερα προβλήματα και χρήζουν ειδικότερης συνδρομής, θέτοντας ως βασικό σκοπό μας την ενδυνάμωση της κοινωνίας των πολιτών, μιας κοινωνίας που θα έχει όλα τα εφόδια να αναπτυχθεί στο χώρο και στο χρόνο», επέμεινε.

Αναλυτικά στοιχεία αναφορικά με τις πολιτικές κοινωνικής ένταξης, τον προσδιορισμό προτεραιοτήτων κοινωνικής αλληλεγγύης, την ενίσχυση της πληροφόρησης και της αποτελεσματικότητας του συστήματος κοινωνικής προστασίας, παρουσίασε η υπεύθυνη του Παρατηρητηρίου Κοινωνικής Ένταξης, Κατερίνα Σούρδα. Η κ. Σούρδα ανέλυσε και παρουσίασε την τελευταία έρευνα ανασκόπησης του έργου και των δράσεων Παρατηρητηρίου σε μορφή slideshow, υποστηρίζοντας πως το έργο της δομής είναι μεγάλης σημασίας γιατί δείχνει τι ανάγκες υπάρχουν στην κοινωνία, μέσα στο χρόνο και το χώρο, ποιες δράσεις απαιτούνται για άτομα σε κίνδυνο φτώχειας και κοινωνικού αποκλεισμού.

Ομιλίες πραγματοποίησαν ο Επίκουρος Καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Πελοποννήσου, διεθνολόγος και συγγραφέας, Αντώνης Κλάψης, ο οποίος τόνισε πως η κοινωνική και αλληλέγγυα οικονομία δεν είναι στόχοι αλλά προαπαιτούμενα για την επίτευξη εξομάλυνσης των κοινωνικών ανισοτήτων. Παράλληλα, εκπρόσωπος της Ειδικής Υπηρεσίας Διαχείρισης του Επιχειρησιακού Προγράμματος της ΠΚΜ, Δημήτρης Κοντογιαννόπουλος, αναφέρθηκε στις δράσεις κοινωνικής συνοχής που υποστηρίζονται από το ΕΣΠΑ. Τελευταία στη σειρά μίλησε η Οικονομολόγος και πρώην στέλεχος του Υπουργείου Οικονομικών, Μαριαντίνα Ιερισσιώτου η οποία μίλησε για τον εθελοντισμό και τα οφέλη του στη στήριξη ευάλωτων κοινωνικών ομάδων.

lafth2.jpg
lafth3.jpg
lafth4.jpg
lafti5.jpg

Σχετικά Άρθρα

Ωραιόκαστρο: Το πρόγραμμα του «RemoteCare» για δωρεάν εξετάσεις

thodoris

«Διαδημοτική» και… οικογενειακή υπόθεση οι διαρρήξεις σε σπίτια των Σερρών – Πώς δρούσε η οργάνωση

thodoris

Δύο γυναίκες έκαναν ηλιοθεραπεία ολόγυμνες στη λεωφόρο Νίκης στη Θεσσαλονίκη

giannis

Θεσσαλονίκη: Σύγκρουση αυτοκινήτου με πατίνι στην Καλαμαριά – Μία τραυματίας

giannis

Θεσσαλονίκη: Η Φιλαρμονική Ορχήστρα θα παίξει για τους μαθητές

thodoris

Θεσσαλονίκη: Απατεώνες έκλεβαν ηλικιωμένους προσποιούμενοι τεχνικούς της ΔΕΗ – Ξεπερνά τις 72.000 ευρώ η λεία τους

thodoris