Egnatia Press
Τεχνολογία

Το FBI προειδοποιεί: Καλύψτε την κάμερα του κινητού σας

Το FBI προειδοποιεί: Καλύψτε την κάμερα του κινητού σας

Συστάσεις να κλείνουμε την κάμερα του υπολογιστή είχαν γίνει και στο παρελθόν. Αυτή τη φορά όμως έρχεται το FBI να μας επιστήσει την προσοχή σε υπολογιστές και κινητά τηλέφωνα, ακόμα κι αν η κάμερα τους είναι κλειστή.

“To FBI μπορεί να ενεργοποιήσει κρυφά την κάμερα ενός υπολογιστή -χωρίς να ανάψει το φωτάκι που δείχνει πως η κάμερα γράφει- για πολλά χρόνια και έχει χρησιμοποιήσει αυτή τη τεχνική κυρίως για τρομοκρατικές υποθέσεις ή στις πιο σοβαρές εγκληματολογικές έρευνες”.

Με λίγα λόγια, ενώ τo FBI μπορεί να ενεργοποιήσει την κάμερα του υπολογιστή σας χωρίς να το ξέρετε, αν το μοναδικό σας έγκλημα είναι να ακούτε σε επανάληψη ένα κομμάτι και να κλαίτε, τότε μάλλον ο πράκτορας του FBI έχει πολύ μεγαλύτερα μυστήρια να λύσει από τις μέρες που είστε πιο συναισθηματικοί από άλλοτε.

Ακόμα κι αν η webcam σας δεν ελέγχεται συνεχώς από έναν πράκτορα του FBI, αυτό δε σημαίνει πως δεν μπορεί να χακαριστεί -και εκεί που τα πράγματα γίνονται τρομακτικά.

Ένα άρθρο σχετικά με την διαδικτυακή επιδημία hacking στο The Atlantic περιγράφει το Remote Access Tool (RAT) ως “ένα software που επιτρέπει σε έναν τρίτο να παρακολουθήσει έναν υπολογιστή και να ψάξει από μηνύματα, μέχρι το ιστορικό, να βγάλει φωτογραφίες την οθόνη του υπολογιστή ή πολλές φορές να χακάρει τη webcam και να βγάλει φωτογραφίες το οτιδήποτε υπάρχει στην άλλη πλευρά.” Ενώ αυτές οι περιπτώσεις δεν είναι ιδιαίτερα συχνές, μπορούν να συμβούν.

Το γεγονός πως έχουν καταγραφεί μόνο περιστατικά με κάμερες υπολογιστή, δε σημαίνει πως και η κάμερα του κινητού μας δεν μπορεί να παραβιαστεί. Σύμφωνα με το PSafe Blog, “Επειδή τα smartphones μας είναι πιο ευέλικτα και ταξιδεύουν παντού μαζί μας, είναι ακόμα μεγαλύτερος στόχος για τους χάκερς να τα παραβιάσουν. Έτσι κι αλλιώς, αφού χακάρουν μία κάμερα, μπορούν να δουν πολλά περισσότερα απ’ ότι μέσα από ένα λάπτοπ.” Εννοώντας πως θα ήταν μία καλή ιδέα να καλύψουμε την κάμερα του κινητού μας.

Από την άλλη πλευρά, βέβαια, το μέλος της κυβερνασφάλειας του New America, Tarah Wheeler, είπε στην Teen Vogue πως “η αλήθεια είναι ότι θα έπρεπε να ανησυχούμε πολύ περισσότερο για τα προσωπικά μας δεδομένα παρά για τη κάμερα του λάπτοπ ή του κινητού (την οποία κανείς δεν καλύπτει με ταινία). Και αυτό βγάζει νόημα. Ενώ το κινητό μας δεν είναι απαραβίαστο, είναι πολύ πιο πιθανό κάποιος να το χακάρει για τα προσωπικά μας δεδομένα παρά για φωτογραφίες μας.

Μπορείτε, βέβαια, να πάρετε κάποια μέτρα για να κρατήσετε την κάμερά σας ασφαλή. Βεβαιωθείτε πως έχετε δυνατό κωδικό στο κινητό και βάλτε μία ταινία στην κάμερα για παν ενδεχόμενο. Μπορείτε να μπλοκάρετε την εσωτερική κάμερα χρησιμοποιώντας ειδικά αυτοκόλλητα που κυκλοφορούν στο internet. Το να βάλετε ταινία στη μπροστινή κάμερα του κινητού σας είναι απλά κάτι προληπτικό.

Δεν αξίζει να πανικοβληθείτε ή να παρανοήσετε σκεπτόμενοι πως σας παρακολουθούν, αλλά είναι σημαντικό να γνωρίζετε πως αυτές οι συσκευές μπορούν να παραβιαστούν. Και είναι σημαντικό να γνωρίζετε πώς να προστατέψετε τον εαυτό σας και τις πληροφορίες σας όπως και τις προσωπικές σας εικόνες με περισσότερους τρόπους από το να χρησιμοποιήσετε ταινία.

Πηγή: Το FBI προειδοποιεί: Καλύψτε την κάμερα του κινητού σας

Σχετικά Άρθρα

Τρεις ερωτήσεις-γρίφοι που μπορεί να σου κάνουν αν στείλεις βιογραφικό στη Google

Egnatiapress

Covid Pass: Πως θα λειτουργεί στα νυχτερινά κέντρα από τις 15 Ιουλίου

Egnatiapress

Έρχεται Emoji με άνδρα έγκυο στα social media

Egnatiapress

Προσοχή στις «ρομαντικές κυβερνο-απάτες» του Αγίου Βαλεντίνου!

egnatia2021

Ένα μάθημα μάρκετινγκ που έμαθα από τον 7χρονο ανηψιό μου

Egnatiapress

«Έπεσαν» Facebook, Instagram & WhatsApp – Προβλήματα αντιμετωπίζουν εκατομμύρια χρήστες σε όλο τον κόσμο

Egnatiapress

Χρησιμοποιούμε cookies για να κάνουμε ακόμα καλύτερη την εμπειρία σου στο site μας. Αποδοχή Περισσότερα